Tavaszi divattudósítás 1896. Budapest

Egy kevés nosztalgia senkinek sem árt meg. Mit is írtak a tizenkilencedik század végén a tavaszi divatról? Milyen volt a divatos viselete  Budapest és nagyobb városaink tehetősebb hölgyeinek? Nos, itt a ragyogó alkalom, hogy belekukkantsunk ükanyáink akkori divatmagazinjába 

 

Sok virág, sok csipke! Ez az idei tavaszi divat.
A ruhák egyszerűek, az alj sima, de annál hallatlanabb a luxus a díszítésben.
Hogyne! Hiszen mi asszonyok olyan takarékosak vagyunk. Csak öt-hat méter szövet kell egy ruhához (abból is három a dudoros ujjakhoz.)
A szövet kevésbe kerül, illő tehát, hogy a díszítés kerüljön annál többe.

 

Különösen a gyöngydísz és a csipke dominál. A velenczei csipke, diamand-csipke, alensoni csipke, mint fisü, mint gallér, simán, ráncolva, pillangósan, minden alakban, minden formában alkalmazzák. Nagyon kedvelt a fekete gyöngygyel kivarrott csipke is.
De a csipkénél még kedveltebb a virág. A télen a báli ruhákat díszítették vele, most meg a kalapot, a gallért, a napernyőt, s a kis pompadour-táskát, mely el nem maradhat egy divat-hölgy kezéből sem. Viselik még a virágot a nyak körül, s az övön is.
Legdivatosabb virág most a pármai ibolya, a rózsa, zöld levél és bimbó nélkül, a chrysanteum vagy Katalán-rózsa, az orchidea, és a szegfű.
A legutolsó divatújdonság egy kis keskeny virág-girland a nyak körül, melyet bármelyik selyem-blúzhoz föl lehet tenni. Színházban vagy nagyobb ebédeken mindenkin láthatjuk.

 

 

A tavaszi köpenyke nyakán is, nagyon, divatosak kétoldalt, két kis ibolyabokréta, vagy elől egy könnyű csokorba bogozott csipke-csokor, miként az képünkön látható.
Nagyon elegáns, szép kis tavaszi gallért mutatunk be mai számunkban.
Fekete selyemből készült és egészen be van borítva könnyedén redőzött fekete indiai mousselinnaI. Körül széles, nehéz mille-szalagok, csokorban, végződve.
A nyak nagyon magas, belől fehér selyemmel bélelve és velenczei csipkével borítva.
A gallér szélét szintén csipke díszíti.
Második képünk a legújabb divatú tavaszi kalapot mutatja be. Örömmel láthatjuk, hogy alapos, idétlen, palacsinta-formájú kalapok ideje lejárt, s ismét a magasabb formák kezdenek hódítani. Milyen ízléses ez a halvány violaszínű szalmakalap, sötétebb violaszín bársonyszalaggal és rózsaszín rózsákkal díszítve. Elől egy nagy, krémszínű csipke csokor van mintegy odalehelve, három gyöngyös csattal összetűzve.A párisi divatvilág hölgyei most különben gyászt kellene, hogy viseljenek a divat-királyért.

Meghalt Worth, a nagy Worth, kinek remekművei hányszor játszhatták azt a szerepet, melyet az alma a paradicsomban?
Ez a különös angol párisi volt minden izében; ragaszkodott Párishoz, de még jobban ragaszkodtak hozzá a párisi nők.
Worth érezte is hatalmát, és néha éreztette is. Gyakran zsarnok volt.
Ő kényszeríthette az egész világ asszonyaira azokat a rettenetes dudoros ujjakat, a melyekben, különösen a kis termetű nők, szinte púposoknak látszanak.
Udvariassága a nőkkel szemben valami különös és szeszélyes volt. Idézik egyes mondásait, mint egy nagy emberét.
– Kérem jöjjön akkor vissza, mikor kissé megfogyott – mondta egy hercegnőnek, kinek a falusi levegő túlságosan jót tett.
– A Fenségek itt a szép asszonyok – felelte egy udvarhölgynek, ki figyelmeztette, hogy siessen a szalonba, mert ő fensége várja.
Surennesben pompás kastélya volt, a melyről sokat beszélnek, különösen annak egyik szobájáról. Ez egy XVI. Lajos-korabeli szalon, melyben minden zsöllye, minden kerevet, minden szék egy császárnő, királynő vagy főhercegnő ruhájának egy darabjával van behúzva. Van itten emlék Eugénia császárnő toilettejéből, a mely a világkiállítás megnyitására készült, hol Európa összes uralkodói megjelentek.Továbbá Sarolta, mexikói császárné, az orosz cárné, az angol királynő ruháiból.

 

És végül egy darab abból a brokátból, melyet Sarah Bernhardt választott, mint Donna Sol.
Worth az utolsó években – mint mondják – 8-900.000 frankot keresett évenkint.
Hány írónak és poétának kellene összetenni összes keresményét, míg annyira föl tudnák vinni, mint ez a divatos szabó?

Írta: Alice

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots