Emlékszem Rozi mama mondására: „Míg őrölnek a malmok, s nem lustulnak el a tyúkok, addig éhen nem halunk.” Került is, néha még a vasárnapi asztalra is a fenséges tojásos galuskából és a tört cukorral bőven meghintett friss f, ropogós fejes salátából. Isteni volt.
A magyar konyha nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A gulyás marhából, kanász disznaja húsából, juhász a birkájából a baromfiudvarért felelős ház asszonya pedig a tyúkjából készített mindig is pörköltet. De a halász sem marad ki a sorból, hiszen a fogott halaiból ő sem cselekedett másképpen, csupán a pörköltjét hosszú lére engedte. Ezek a ma is Európa – szerte, ismert ínyes finomságok mitől olyan egyszerűek és nagyszerűek?
A válasz az elkészítésük azonos és végtelenül egyszerű módjában rejlik. Hagymát pirítanak zsíron, melyre korábban sáfrányt, később pedig a magyarrá lett pirospaprikát szórtak. Ezen az ágyon a húsokat, halakat jól megforgatták, majd hagyták a saját levükben készre „perkelődni”. A halra vizet öntöttek, hogy ússzon benne, míg a pörköltekre csak akkor került a vízből, mikor hosszú lére hagyták, hogy krumplival, vagy otthon gyúrt száraztésztával, esetleg csipetkével beszaporítsák. Ízlés szerint sózták s melegében tálalták. Nem lehet elrontani. Az igaz, hogy minden, ami a kondérba került az bizony annak a legjava volt. A hús, hús volt, a tyúk, míg élt kapirgált, a halat meg olyan tiszta vízből fogták, hogy a halász mikor megszomjazott ugyan abból a vízből oltotta a szomját, melyikben a hal korábban úszkált.
Ám nem mindig került hús, sem pedig hal a fazékba. Volt, hogy az ínség hozta így, de voltak az egyszerű emberek életében húshagyó napok is. Ilyenkor a tésztáé volt a főszerep. Sokféle változata ismert ennek az ételféleségnek, de mind közül – nyár elején – mikor már javában fejesedni kezdett a korai saláta, a tojásos galuska vitte el a „pálmát”.
Emlékszem Rozi mama mondására: „Míg őrölnek a malmok, s nem lustulnak el a tyúkok, addig éhen nem halunk.” Került is, néha még a vasárnapi asztalra is a fenséges tojásos galuskából és a tört cukorral bőven meghintett friss f, ropogós fejes salátából. Isteni volt. Hogyan is felejthetném el ezt a mennyei eledelt? Most is csorog a nyálam, ha rágondolok.
Rozi mama hogyan készítette?
Íme:
Hozzávalók négy személyre:
A tésztájához:
Liszt – lehet teljes kiőrlésű is úgy 50 55 dkg.
Sóból egy kis kanálnyi, de ízlés szerint.
Friss tojásból 2 db.
Klórmentes vízből 4 – 5 dl.
Vaj 5 dkg.
Feltét:
Friss tojásból legkevesebb 6 tojás
Tejföl egy kisebb pohárral. 1,5-2 dl.
Só ízlés szerint.
Aki dúsabban szeretné; reszelhet kevés kemény sajtot is a tetejére.
A pörkölt félékhez kiadós köret, még a nagyétkű emberek számára is.
Elkészítésének sorrendje:
– A lisztet egy tálba öntjük, majd sózzuk, és a tojásokat hozzáadjuk. Vízzel összekeverjük oly módon, hogy a tészta állaga, se túl puha, se túl kemény ne legyen. Ezután egy nagyobb fazékba vizet töltünk, néhány csepp olajt adunk hozzá és nagy lángon felforraljuk.
– A kikevert tésztát egy lyukacsos galuskaszaggató segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, miközben fakanállal a fövésben lévő galuskákat több szőr megkavargatjuk, nehogy a szemek összeragadjanak. Akkor lesz kész, amikor minden szem feljön a víz tetejére és még 1-2 percig főztük Ezután a galuskákat szűrővel kihalásszuk és hideg folyó víz alatt leöblítjük és lecsepegtetjük.
– Egy nagyobb serpenyőben a vajat felforrósítjuk és a galuskákat benne átforgatjuk. Közben a tojásokat egy tálban kissé felverjük, tejföllel és egy kevés sóval simára keverjük majd az egészet a forró galuskára öntjük. Néhányszor megkeverve, addig tarjuk a forró lángon, míg a tojás azon megkocsonyásodik. Apró petrezselyemmel, esetleg pirospaprikával a tetejét megszórhatjuk.
Aki a töményebb változatát kedveli, reszelt, kemény sajttal meghintheti. Isteni. Savanyúságnak a cukrozott fejes saláta illik hozzá, de mi kovászos uborkával is imádjuk.
A felnőttek könnyű homoki borból készített spricceltet ittak hozzá, mi gyerekek meg finom ribizli szörpöt szódával.
Soha rosszabbat!
Rozi mama receptjét Közreadta:
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook