Üvegcsillár és gyertyafény – II. rész

 

Folytatása az első résznek, melyben szó van konyháról, asztalneműkről, öltözködésről és táncmulatságokról.

 

Herendi teáskészlet Balatonfüred látképével

 

Szépanyám elégedetten bólogat a látványhoz. Az üvegcsillárokba és az asztali tartókba friss viaszgyertyák kerülnek. A munka nagy sürgéssel jár, de kevés zajjal. Csak a ház asszonyának határozott parancsszavai pattognak katonásan, hiszen katonacsaládból érkezett és katonatiszthez is ment férjhez. Lassan minden a megszokott helyére kerül. Most már jöhetnek a vendégek.

 

Bécsi porcelánnemű

A meghívottak legtöbbször holdtöltekor jönnek, mert így könnyebb kikerülni az utcákon szép számmal előforduló tócsákat. Tehetősebbek lámpahordó fiúkat fogadnak és úgy érkeznek házhoz. Sajnos még a belvárosban is csak néhol világítanak mécslámpák sötétedés után, de azok is a héten csak két alkalommal.

Közben a konyhában ropog a tűz a ház új büszkeségében, a német találmányú, takaréktűzhelyben, a “vasszörnyben”. A kor emberei, még ha kevésbé jómódúak is, szeretnek nagyokat enni és inni, ezért a telt asztal látványa, még a polgári családokban sem ritka.

A vendégeknek, de a hétvégi asztalokra is 10-12 fogás, hozzá 4-5 jobbféle bor kerül kínálásra. Vagyonosabb családokban Olaszországból származó édességeket (pomeráncsokat) is szervíroznak asztalbontás végeztével.A konyhában a cseléden kívül, már az új szakácskönyvek is segítik a munkát. Zelena Ferenc magyar nyelvű kiadványából már készülhetnek az új módi ételek is, mint a különféle zsírban sült vagdaltak vagy a Bécsben divatos rántott szelet, a párolt “dinsztelt” húsok és a különféle zsíros tészták.

 

Udvaron játszó gyerekek (Bécsi festmény)

 

Mindezek ellenére az asztalok fő fogásai a hagyományos magyar ételek és ezek közül is a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a disznótoros, a gulyások és az újabb szakácskülönlegességek közül az elmaradhatatlan levesek.

(Ma sem ismerek finomabb ételeket, pedig már sok országot bejártam és sok ételt megkóstoltam.) Étkezés után átható finom szivarfüst illata nehezíti a szalon levegőjét, ami nem bántó még az úrhölgyek számára sem, hiszen ez a szokása az uraknál közel sem mértéktelen. Nagyon is drága kedvtelésnek számít. A finom szivarkülönlegességekért Budavárba Hulka uram “Törökhöz” címzett szivartárába kell elzarándokolni, amely tett, ha a Duna befagy, Pestről szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás.A trakta végén a telhetetlen vendégek végzete általában a gyomorégés vagy rosszabb esetben a gyomorrontás, ezért egy gondos háziasszony már előre beszerzi a Kristóf téren lévő “Minervához” címzett drogériából, az egyenesen Párizsból importált emésztő lepénykéket és ezzel kínálja diszkréten vendégeit és a családjának tagjait.

 

 A régi pesti Vigadó bálterme

 

Estére fiáker érkezik, egyenesen a Színház térről (Vörösmarty tér). Táncmulatságba indul a társaság a fiatalság legnagyobb örömére. A fiákerből nézve csodálatos Pest belvárosa, köszönet érte József nádornak, aki személyesen irányítja Pest-Buda rendezését és szépítését.

 

Reklámkép korabeli pesti újságból

 

A belvárosban a nagyobb utcák házaiban már szép számmal láthatók kirakatok. Lassan már egy világváros körvonalai kezdenek kibontakozni, ha körülnézünk. Pedig mennyit szenvedett ez a város törőktől, némettől, tűzvésztől és döghaláltól.Érdekes, hogy mennyi szép cégér lóg az üzletek ajtaja felett. Talán még Bécsben sincs ennyi. Idegenek mondják, hogy itt egy üzletet vagy műhelyt nem a tulajdonos neve alapján kell megkeresni, mert az szinte lehetetlen, hanem úgy, mint Pipázó Török, Két Szerecsen, Arany Oroszlán, Fekete Kutya, s még ki tudja hányféle ötlet és lelemény alapján kitalált fantázianév és cégtábla lehet az, ami a vásárolni szándékozót útba igazíthatja. (Ugye milyen szép lenne még ma is ez a szokás?)

Közben a Váci utca elején lévő „Hét választóba” érkezünk, ahol egész Pest szórakozni vágyó úri közönsége megtalálható ilyenkor, hétvégén. A Pesti Hírmondó szerint hamarosan Josef Lanner és Johan Strauss urak is itt fogják legújabb szerzeményeiket bemutatni a Lövészegylet hagyományos bálján; J. S. Erinnerung an Pesth és J. L. Pesther Walzerét. Ráadásnak még az Abschied von Pesth című keringőjét is eljátsszák a hálás magyar közönségnek.

Más alkalommal a nagy sikerre való tekintettel a zenei repertoár Hranilovich Félix “Pest ékessége” című újabb keringőjével kiegészülve, már az új Vigadó épületének, csodálatos báltermében, az első Jogászbálon (1833) kerülnek ismételten előadásra.

 

Korabeli nagypolgári lakás hálószobája (festmény)

 

Pest egyik legszebb épülete a Redoute (Pollack Mihály 1833-ban 600.000 forint költséggel épült empire Vigadója) Európa szerte emlegetett táncpalota, ahol egyszerre 2000 főnyi közönség képes kényelmesen és kulturáltan szórakozni. Csillárok sok száz gyertyájának fénye ragyogja be a báltermet. A csemegetár (cukrászda) mahagónifából készült berendezésével, aranyozott, rézveretes asztalaival és székeivel, remekei a magyar biedermeier asztalosiparnak (Steindl F. Műhely). Az emeleti étterem és a földszinti kávézó – mely márvány falborítású és kettős sorban, márványoszlopokkal ékesített – még Bécsben is irigyelt termei, mindig tömve vannak vendégekkel. (1849-ben Hentzi ágyúgolyói földig rombolják ezt a csodás épületet. Helyén a mai Vigadó épülete csak 1865-ben nyitja meg újra a kapuit.)Bálokon a kisasszonyok kezében a rózsaszín selyemre, díszes betűkkel előre felírt táncrendjük, elmaradhatatlan kelléke az öltözéküknek. A tánc a hagyományos francia négyessel és a gyors galoppal kezdődik, s folytatódik valcerrel és a várva-várt legszebb, legszínesebb táncunkkal; a körmagyarral. A mulatságot általában a csárdás zárja, melyet aztán ki világos-ki virradatig járják szépanyáink kipirult arccal.

A hölgyek és urak mind jól öltözöttek, akárcsak Európa más fővárosaiban.

 

Korabeli divatlap ajánlata

 

Hölgyeknél elemi követelmény a karcsúság. Ismét divat a fűzött derék és az újdonságnak számító drótabronccsal kitámasztott harang alakú szoknya. Hozzá sarkatlan cipőt viselnek. A karcsúság hatását fokozza még a felsőrész szélesre szabott ujjmegoldása és a vállat ernyőszerűen befedő gallér.

A ruhák anyagai csíkosak, kockásak vagy apró virágmintásak. Legtöbbször rózsák, de néha egész virágcsokor költemények díszítik a kisasszonyok és úrhölgyek legyezőkontyos frizuráját. Egyszóval, tarkák, üdék és csodaszépek.

 

Korabeli divatlap ajánlata

 

Álmodozásaimnak feleségem hívószava vet véget. Hol vagytok már megint. Kihűl a kávé. Órámra nézek, és nem akarok hinni a szememnek, már délután öt óra van. Gyorsan visszateszem helyére a sárguló, málladozó papírkötegeket, ahogy egykor azt nagymamám is tette, és nagy sóhajtással, de immár örökre, én is lecsukom a láda fedelét.

Jól fog jönni az finom kávé.

Írta: Horváth Tamás

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots