Bár még két hét húsvét, azért nem árt előre gondolkodni az ünnepi terített asztal étkeiről és italairól. Én most ezek közül a legegyszerűbb, legolcsóbb és leggyorsabban otthon elkészíthető fogáshoz és itókához szeretnék segítséget nyújtani.
Tormakrémes sonkatekercs:
(Hogy a sonka se hiányozzon este az asztalról)
Tormakrémet készítünk. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a hideg, sűrű besamelt, ízesítjük és könnyű krémmé keverjük. A leszeletelt füstölt- vagy gépsonkát ezzel a krémmel betöltjük, olvasztott aszpikkal lefényezzük, majd dermesztjük. Különböző salátákkal tálalhatjuk. Főtt tojassál, sokmagos, friss kenyérrel tálalva komplett vacsora.
Hozzávalók:
- 200 gramm szeletel gépsonka
- 100 gramm besamel
- 100 gramm vaj
- 50 gramm ecetes torma
- 50 gramm aszpik
- ízlés szerint só, őrölt, fehér bors
- díszítéshez primőr zöldségek
Besamel készítése:
http://www.mindmegette.hu/besamel.recept/
Akik a nehezebben emészthető ételeket is kedvelik:
http://lakberendezes.hu/eletmod/a-husveti-sonka-fozesi-szabalyai/
http://lakberendezes.hu/eletmod/hidegkonyha/
És egy finomság cukorbetegeknek:
Tojáslikőr házilag pancsolva (Jobb, mint a bolti)
Nem lenyelni, csak kortyolgatni!
Hozzávalók:
(kb. 1 liter elkészítéséhez)
- 5 nagyobb tojássárgája
- 350 g porcukor
- 3 dl tejszín
- 1 vaníliarúd, vagy 1 fiola vaníliaaroma
- 3 dl 90-96%-os tiszta szesz (patikában beszerezhető)
A tojássárgákat és a porcukrot keverőtálba tesszük, robotgép habverővel a legalacsonyabb fokozaton 20 percig keverjük. Közben a tejszínt felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, és kihűtjük (vagy a hideg tejszínben elkeverjük az aromát).
Kézi habverővel apránként a tojásmasszához keverjük, végül beledolgozzuk az alkoholt. Jól záródó palackba öntjük, gondosan lezárjuk. Fogyasztás előtt alaposan felrázzuk. Hosszú hónapokig eltartható. Sőt, minél tovább áll, annál finomabb
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook