Van egy perced? Hogyan gondozzuk….?

 

 

Ahol a gyerekek meglátnak egy kisállat kereskedés kirakatában mókus kereket hajtó fehérségért, vagy papírcsőben bujkáló, egymást kergető tengerimalackákat, többé nem lehet lebeszélni őket az ilyen kis házi kedvencek megvásárlásról.

 

 

Nem tehetünk ilyenkor mást, mint  bemegyünk az üzletbe és megvásároljuk a kiszemelt kedvencet..

Ám az ilyen házi kedvenceinkre nem csak akkor kell időt szánnunk, ha épp játszani akarunk velük. Rendszeresen szükségük van a napi, heti gondozásra. Minden állat — még a legapróbbak is — napi törődést igényelnek. Naponta cseréljünk ivóvizüket, még akkor is, ha nem teljesen üres az itatójuk!

 

Induljunk ki abból, hogy mi sem innánk meg poshadt, koszos vizet, de a kis rágcsáló sincs ezzel másként. Figyeljünk arra, hogy mindig legyen elegendő rágcsálni valójuk, és heti rendszerességgel cseréljünk alattuk almot! többnyire szaküzletből vásárolt fertőtlenített faforgácsot.

 

 

Ha azt szeretnénk, hogy kedvencünkkel jó barátságban legyünk, mindennap foglalkoznunk kell vele. A kezünk mindig legyen tiszta, mert a szokatlan, furcsa szagok megijeszthetik az állatot! Egyes illatok viszont azt az érzést kelt-hetik bennük, hogy valami finom rágcsálni-való csemege került a karmaik közé, mely tévedést aztán a kezünk bánja.

 

 

Egy sor olyan dolog van, ami nem kerül pénzbe, mégis kellemes perceket szerezhetünk azokkal az állatkánknak. Ilyen a kiszuperált vécépapír guriga, amely egészen addig kiváló játékszerként szolgál, míg azt kedvencünk miszlikekre nem szaggatja. Építhetünk belőle alagutat, labirintust, nagyon fogja élvezni a benne való bújócskát. A mókuskerék (pár százforintos tétel) annak hajtása is nagy örömet szerez a legtöbb rágcsálónak.

Egyes kis állatok ellenállhatatlan késztetést éreznek a fészekrakás iránt, amihez némi segítség is szükséges. Lássuk el őket puha rongydarabokkal, törlőpapír galacsinokkal. A vattát kerüljük, mert könnyen megfulladhatnak tőle. A legtöbb rágcsálónak a nap túlnyomó részét kitevő elfoglaltsága a rágcsálás és a fogaik koptatása. Erre a célra szükség van egy megfelelő méretű és vastagságú faág darabkára. Helyezzünk el tetszőleges mennyiségű rágni valót a ketrecben, de soha ne adjunk a kedvenceink elé akármilyen, szuvas, főleg ne penészes fadarabot. Lehetőleg szaküzletből szerezzük be erre a célra vírusmentesített faágakat, fadarabkákat!

 

 

Etetésüknél szigorúan ragaszkodjunk az állatkereskedésben tanácsolt, szakszerűen összeállított tápokhoz, vitaminokhoz. Az édesség nem a kis rágcsálók kedvenc jutalom falatkája” könnyen megbetegedhetnek az ilyen nem kívánatos desszertektől.  Vagyis az édesség TILÓS!

Más érdekes, állatokkal kapcsolatos cikkeket olvashatunk:

http://lakberendezes.hu/eletmod/kisallatok-az-otthonunkban/

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots