Van egy perced? Ismered a gyömbér jótékony hatását?

Gyömbér (Zingiber officinale)

Indiából és a Dél-Kelet Ázsia trópusairól származik. A nagy földrajzi felfedezések idején, a XV-XVI. században ismerték meg Európában.

A gyömbérgyökeret Konfuciusz is nagyra értékelte, állítólag ő maga is minden nap fogyasztott belőle. Európában először Marco Polo említette meg, majd a középkor évszázadaiban számos gyógyító leírta különböző alkalmazásait. A világ számos pontján ismerik és sokféleképpen fogyasztják. Ismerik légúti és emésztőszervi megbetegedések, ízületi gyulladások, mérgezések, hasmenés elleni hatását.

 

Ma már vadon nemigen fordul elő. Évelő növény. A hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, amelyet a virágzás után takarítanak be. Fűszerként ezt a részét használják, tisztítva és szárítva. Van, ahol meghámozva, másutt a nélkül aszalják. Íze kissé csípős, kesernyés, aromás.

a benne lévő illóolajok, ha értő módon, jól és jókor használják: sokféle betegségben hozhat enyhülést

 

A gyömbér fokozza az étvágyat és segíti az emésztést, csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat. Élénkít, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét A hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a „tűz gerjesztésében” is segít: vagyis a nemi vágy és a szexuális teljesítőképesség fokozására is ajánlják.

A vérkeringést élénkítő hatásának köszönhetően a koncentrálóképességre is jótékonyan hat. Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő. Megfázás,légúti fertőzés esetén hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására.

Várandós kismamáknál émelygés csökkentő hatású, de a fogyasztását minden esetben beszéljék meg orvosukkal! A gyömbér bár a nyálkahártya irritáció ellen jótékony hatású, a vérkeringést élénkítő hatása miatt a nagyobb mennyiségben való fogyasztásával már vigyázni kell!

 

Hogyan fogyasszuk?

Legtöbben fűszernövényként ismerik és használják, levesek, húsok, mártások és sütemények készítéséhez, de önállóan is fogyaszthatjuk, például főzve, teának, illetve cukorral kandírozva édességként. Nagyobb zöldség-gyümölcs szakboltokban szárított és friss gyömbért is vásárolhatunk. Hűtőben több hétig tárolhatjuk. Felhasználáskor vékony szeletekre kell vágni, vagy lereszelni.

 

 

 

Jó tudni, hogy omlósabb lesz a sült hússzelet, ha a páclébe reszelünk egy kevés gyömbért.
Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása.

 

Dr. Nagy Amália

http://lakberendezes.hu/eletmod/a-fuszerek-tortenete/

http://lakberendezes.hu/eletmod/karacsonyi-fuszerek/

https://hobbikert.hu/magazin/12-fenseges-fuszer-ami-a-kertben-is-megterem.html

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/fuszerek_a_kertben_es_a_balkonon

http://delina.hu/gasztro/nelkulozhetetlen-foszerek-a-konyhaban

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots