Disznósajt:
Disznófejet, szívet, nyelvet bő vízbe áztatjuk. Két – három vízben átmossuk, aztán puhára főzzük. Addig, főzzük, hogy a hús a csontról könnyen leváljon. Akkor a szívvel, nyelvvel együtt kockára vágjuk. Szívet, nyelvet lehet nagyobb kockákra is vágni. Hozzáadunk a főző – és a fokhagyma léből, ízlés szerint. Sót, borsot, paprikát, majoránnát teszünk bele a recept szerint, majd az egészet jól összekeverjük, és a tiszta jól kimosott hűtőzacskóba töltjük. Bekötözzük, és lassú lángon kifőzzük. Fogpiszkálóval a zacskót megszurkáljuk majd hűvös helyen két deszka között, kipréseljük. Préselés közben kihűtjük. Hideg kamrában, vagy hűtőszekrényben egy hetekig is eltartható.
2, 5 kg disznósajthoz való töltőanyag szükséglet:
- Disznófej hús, szív, nyelv 2,5 kg
- Só kb. 4 dkg
- Zúzott fokhagyma leve kb. 1-11/2 fej
- Őrölt bors kb. 1-1,5 dkg
- Pirospaprika kb. 4 -5 dkg
- Majoránna kb. 2 -3 dkg
- Hűtőzacskó, vagy disznóhólyag 2 db
A tölteléket lehet disznóhólyagba is tölteni. Akinek van rá lehetősége akár füstre is teheti. Füstölve hűvös helyen akár két. három hónapig is eltartható. Fűszerezés ízlés szerint változhat. Disznóhólyag nagyobb bevásárló központok hentes részlegében megvásárolható.
Sváb ízléssel is elkészíthetjük. Ebben az esetben a megfőtt húsokat nagy lukú darálón ledaráljuk és ezután ízesítjük, toltjuk és kifőzzük.
Abált szalonna:
A toka – és hasaalja szalonnát egy – két napra besózzuk, majd a levébe zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókamagot keverünk ízlés szerint, és ebben a lében pácoljuk 3- 4 napig. A félretett és leszűrt abáló lében megfőzzük, majd lecsepegtetjük, és tányérra rakva pirospaprikával, vagy őrölt borssal bekenjük. Hűvös kamrában hetekig eltartható. Friss kenyérrel, paprikával és paradicsommal csodás reggeli.
Tóth János hentes és mészáros mester
Szerző: Horváth Tamás
Kövess minket a Facebookon
Facebook