Otthonfelújítási lehetőség 2024.

A hamarosan induló állami pályázaton természetes személyek és társasházak vehetik igénybe a támogatást. A beruházás összesen 7 millió forintot kell elérjen, melyből 1 millió forint önrészre van szükség az Otthonfelújítási támogatás 2024-es igénybevételéhez a tulajdonos részéről. A maradék 6 millió egy kedvezményes hitel és egy vissza nem térítendő támogatás közt oszlik meg. A megoszlás aránya a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ.

 

Új állami támogatás és kamatmentes hitel formájában – egymillió forint önerő mellett – legfeljebb hatmillió forintot használhatunk fel energetikai korszerűsítésre. A támogatható tevékenységek közé tartozik az utólagos tető – és falhőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a melegvíz – termelő rendszer korszerűsítése és kondenzációs gázkazán rendszerbe állítása a hozzá tartozó füstgázelvezetővel, kéménnyel.

A beruházás előtt úgynevezett előzetes kéményseprő műszaki vizsgálatot kell megrendelni a meglévő állapot dokumentálása érdekében. Ezt célszerű az energetikai tanúsítást megelőzően elvégeztetni, és a benyújtandó dokumentációkhoz becsatolni.

Figyelem!

A kéményátalakítási, felújítási technológia vagy technológiák alkalmazása, az összekötő elemek és egyéb tüzelőberendezések cseréje kizárólag szakirányú tervező és szakkivitelező bevonásával hajtható csak végre.

A használatra alkalmas minősítés, vagy kéményseprőipari nyilatkozat nélkül üzemeltetett kémény a 99/2016 kormányrendelet értelmében közvetlen élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető esetnek minősül. A minősítés hiánya a jogszabály pontos értelmezése szerint a kémény használatának azonnali tilalmát rendelheti el a hatóság.

Én

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots