Bádogvilág

A múlt század ismert alakja volt a drótos – tót, aki házról házra járva, a zsivajgó gyerekek hadának kíséretében, hátán bádogos ládájával bekiabált miden bérház kapualjába: „Drótozok, fotózok, fazekat, lábast, dézsát, kádat javítok”.

 

A háború utáni szegénység nagy becsben tartott minden edényt és nem egyszer egy – egy fazékon, lábason, két – három ilyen bádog folt is éktelenkedett, míg nem kiszolgálta néhány generáció konyháját, s a méhben – fémgyűjtő helyen –várta be végzetét: a beolvasztást.

Ha vidéket járva útkereszteződéshez ért a vándor, biztos lehetett abban, hogy egyszerű feszületen, festett bádog Krisztus hirdeti a megbékélést. A feszület alatt bádog virágtartóban mindig friss mezei virágcsokrot talált az akkori szocialista diktatórikus hatalom legnagyobb bosszúságára.

 

Az utakat építő sok ezer kubikos, ha megszomjazott bádogkancsó, pléh fedeléből oltotta szomját és munkája végeztével deszkakalibája előtt, bádoglavórból mosta le verejtékes homlokát, majd bádog lócán ülve a térdére szorított bádog csajkájából, pléh kanalával kanalazta ki egyszerű vacsoráját. Régen volt, s ma már úgy tűnik, talán igaz sem volt.

 

Napjainkban, de már az új évezred küszöbén is ezek a „bádog” használati tárgyak új életre keltek. Most már nem, mint a szegénység és nincstelenség fémjelzői, sokkal inkább elismert nyugat – európai formatervezők fantáziája alapján megálmodott, lakberendezési áruházak polcain, előkelő helyet elfoglaló használati és dekorációs tárgyként látjuk valamennyit.

 

 

 

A „bádoglemez” napjainkra divatos lett. A lakásberendezésben ma divatos High – tech stílus és formavilágának kedvelt alapanyaga. A nagyipar, benne a tömeggyártással ugyancsak örömmel fogadta az új stílus divatját és a gyártáshoz nélkülözhetetlen, ezüstösen csillogó gépi úton könnyen megmunkálható anyagot: a rozsdamentes acéllemezt.

Ugyanakkor ez a csillogó, rozsdamentes acéllemez, melynek rideg keménysége szinte tagadja a kreatív, alkotni vágyó ember kétkezi munkájának szükségességét nem jelentett konkurenciát a nagyipari tömeggyártás számára.

 

Ennek éppen az ellenkezője a munkálkodni vágyó ügyes kezű mesterembe manufakturális bádogvilága, a maga matt szürke cinezett bádoglemezével, annak egyszerű megmunkálhatóságával, míves szerkezeti megoldásaival.

 

 

Míg az előző, feltételezi a fejlett gépi gyártósorokat, addig a bádoglemezből kialakított használati és dísztárgyak elkészítéséhez elégséges a megmunkáláshoz szükséges anyag kitűnő ismerete, ügyes dolgos kezek, néhány kéziszerszám, egy forrasztópáka és sok – sok fantázia.

Munkaigényesebb darabok elkészítéséhez természetesen kisebb bádogosműhely is nélkülözhetetlen.

 

Ma már ezek a kézzel, mesteremberek álltál készített bádogedények, bútordarabok és dísztárgyak nemegyszer a retró világát megjelenítő, divatos lakásberendezés összképében kiváltságos helyet foglalnak el.  A rég eltűnt világnak kedvelt használati és dísztárgyai a mai lakásberendezési divat összképéhez bár már csak kölcsönözik a volt hangulatot, abból még sem hagyhatók el. Aki az ilyen hangulatot kedveli, ha nehezen is, de még talál hozzá az „ócska piacon” megfelelő tárgyakat, esetleg olyan mesterembereket vidéken, akik az elképzelt darabokat elkészítik.

 

Köszönöm figyelmüket: Horváth Tamás

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots