Burkolatokról általában

Építőmunkája során az ember már több ezer éve használ különbözőféle burkolóanyagokat otthona, vagy közintézményi épületeinek szépítéséhez. Napjainkban sincsen másképpen, sőt, a technikai fejlődésének köszönhetőn újabb és újabb burkolóanyagok piaci megjelenésével kényezteti el a  fejüket lakberendezés re adó lakástulajdonosokat és lakásbérlőket.

 

burkoloanyag-aruhaz
Mért használunk különféle burkolatok a lakberendezésben?

Mert:

  • Segítségükkel védjük és eltakarjuk az épület szerkezetét.
  • Segítik a nedvesség elleni szigetelést
  • Hang és hő szigetelnek.
  • Eltakarják a nem kívánatos z épületgépészeti szerelvényeket.
  • Anyagukkal, színükkel, mintázatukkal szépítik a teret.
  • Keretet formálnak a térben megjelenő bútoroknak és más berendezési tárgyaknak.

 

furdoszoba-reszlete
A burkolatokat általában az épületeink helyiségeiben, padló és falfelületek takarására használjuk.  Elsődleges elvárás minden ilyen burkolóanyaggal szemben, hogy a hő- nedvesség és hangszigetelés mellett esztétikus és időálló legyen
A helyiségek rendeltetése szerint a burkolatokkal szemben támasztott esztétikai és minőségi követelmények is más és más.

 

Picture 001

 

 

Más a minőségi elvárás egy fürdőszobai padló, vagy falburkoló anyaggal szemben, mint egy könyvtár és dolgozószoba fal és padlóburkolatának, anyagával, minőségével és esztétikai megjelenésével szemben.

 

 

?????????????????????????????????????????????????????????

 

Egy szoba padlóburkolatát, ahol nagy felületen, a helyiség berendezési tárgyainak a kereteként jelenik meg az összképben, csak is jó ízléssel és megfelelő hozzáértéssel lehet a célnak legjobban megfelelő burkolatot kiválasztani.

 

 

padloburkolat-keramia
A padló- és falburkolat színe és textúrája fontos szerepet játszik a berendezés összképi hatásban. A nagy minták, a mély színárnyalatok, az erős határvonalak szűkítik az adott tér nem kívánt tágasságát, ellenben az apró minták, a világos színek és a határvonalak nélküli egyszerű, sima felületek a szűk teret kitágítják.

 

 

rusztikus-szobabelso

 

Figyelem!

Akár egy-egy lakberendezési stílus tudatos kiegészítőjeként, vagy annak az ellentéteként a burkolatok esztétikai és anyagi tulajdonságaikkal fontos és meghatározó szerepet játszanak. Gondoljunk csak egy történelmi stílusú barokk szalonnak a fal és padlóburkolatára, vagy egy minimál stílusban berendezett lakószobára.

 

 

barokkos-enterior

 

 

Éppen ezért egy padlóburkolat anyagának, színének, mintázatának a kiválasztása gondosságot és hozzáértő szaktudást igényel.

Hasonló a helyzet a falburkolatok esetében is. Itt talán az anyagok széles skálájának felhasználási lehetősége az mely megnehezíti, vagy éppen megkönnyíti a választás és a felhasználás lehetőségét.

 

 

nappali-falburkolata-ii

 

A burkolat kiválasztásánál itt sem szabad figyelmen kívül hagyni a helyiségek rendeltetését, a lakásberendezés stílusának egységességét, színösszképi hatását és hangulatát.

 

 

padloburkolat
Ne feledjük, a falburkolat, akár,csak a padlóburkolatnál, a lakás berendezésének összképének meghatározó esztétikai látványossága.

Horváth Franciska

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots