A pihenés ülőbútorai

Ülőbútor 1

 

A barokktól napjainkig a  rendeltetésük: kényelmünk és pihenésünk szolgálata. Már szépanyáink biedermeier szalonjainak is meghatározó berendezési tárgyai voltak.

Minden darabjuknak, legyen az fotel, kanapé, pamlag, nyugszék, a felépítését és méretezését szigorú ergonómiai, emberi léptéknek megfelelő szabályok határozzák meg. Miért ez a nagy szigorúság?

Ahhoz, hogy ezek a bútorok valóban a kényelmünket és a pihenésünket szolgálják, bennük elfoglalt testhelyzetünknél fogva, változik  a kialakításuk és a méretezésük.

 

 

 

Minél kényelmesebb egy ülőbútor annál nagyobb helyet foglal e

 

 

 

Az ábrákat követve láthatjuk, hogy minél kényelmesebb egy ülőbútor annál nagyobb helyet foglal el. Egy kisebb fotel helyszükséglete kb. 0,7 m², míg egy kényelmesebb fotelé már 1- 1,2 m² is lehet. A kanapék helyszükséglete közel duplája a fotelokénak, míg egy nyugszék elhelyezésére elég 1,5 m² is, de egy kényelmes pamlag akár 2-2,5 m² helyet is megkövetel.

 

 

 

A pihenőbútorokból, önmagukkal társítva vagy keverten, csoportokat alakíthatunk ki

 

A pihenőbútorokból, önmagukkal társítva vagy keverten, csoportokat alakíthatunk ki más és más funkcióknak megfelelően. Olvasósarok, kártya – és játékhely, társalgóhely, kandalló körüli pihenőhely vagy tévénézéshez, zenehallgatására szolgáló audió sarok. A pihenőbútorok csoportjaihoz a céltól függően mindig tartoznak különféle tárlófelületek. Ezek legtöbbször kisebb – nagyobb asztalok. Lapmagasságuk  általában 60 cm-nél alacsonyabb.

 

 

 

 

 

A pihenés bútorainak formája, anyaga koronként és stílusonként változott.

Napjainkban kevés  fém- vagy farésszel, az úgynevezett teliben kárpitozott fotelok és kanapék a divatosak, melyek színben és formában rendkívül változatosak. Ez a  változatosság, viszont nagy segítség az otthonát szépíteni és kényelmesebbé tenni vágyó lakberendező számára. A bútorgyártók figyelembe véve a mai helyszűkében lévő  lakásokat, forgalomba hoztak többfunkciós pihenő bútorokat, mint például a fotelágyat, vagy a

 

 

 

Vendégágynak is átalakítható, éjszakára kinyitható  kanapé.

 

 

 

Ezt a kényszer szülte megoldást- már mint a “csiki-csuki” bútort, ha csak egy lehetőségünk is van rá, kerüljük.  Ezek a kétfunkciós bútorok azon kívül, hogy nem éppen a leghigiénikusabb megoldását biztosítják a közös ülő és fekvőhelynek, még kényelmetlen is.

Állandó fekhelynek az a bútor, melyre nappal bárki ráülhet sem, kiábrándító és kényelmetlen.

 

 

 

. Az ember kímélje és tisztelje meg azzal fáradt  porhüvelyét azzal, hogy nappal fotelbe ül, éjszakára ágyba fekszik le, még annak árán is, ha esetleg ennek érdekében egy szekrénnyel, dísztárggyal, vagy ne adj Isten – éppen a tévékészülékkel kevesebb lesz a lakásban.

Köszönöm a figyelmüket:


Szerző:

Szólj hozzá Te is!

slots