Célszerű, gazdaságos, esztétikus otthon lakása

 

A lakás berendezésével, kialakításával kapcsolatban különféle kérdések merülnek fel. Ezek a kérdések általában olyan problémákra vonatkoznak egy- egy lakáson belül, melyek a lakás rendeltetéséből, a lakáson belüli helyiségek kapcsolatából következnek. A felmerülő problémák megoldása egymással igen szoros összefüggésben képzelhető csal el. Mint minden más kérdésre adandó helyes válasz is, amit az ember azért hoz létre, hogy kiszolgálja őt, vagyis az életét kényelmesebbé, kellemesebbé tegye.

 

 

Az otthonunk lakásának, célszerűnek, gazdaságosnak és esztétikusnak kell lenni. E hármas követelmény harmonikus egységének létrehozása nem feltétlen igényel művészi megoldásokat, de komolyan kell venni, ugyanis ez esetben a lakhatásunk kulturáltságáról beszélünk.

 

 

 

 

Célszerűség. A lakáson belüli tevékenységeink közti kapcsolódások legyenek ésszerűn összehangolva

Az egymáshoz tartozó tevékenységek a szükségletnek megfelelően kapcsolódjanak, viszont a nem összetartozók, az egymást esetleg zavarók, határozottan különüljenek el egymástól.

 

 

 

 

Gazdaságosság: Lényegében a célszerűségből következik. És megfordítva: a gazdaságtalanság általában a célszerűtlenség eredménye. A gazdaságosság azonban nem minden esetben egyenlő az olcsósággal.

A lakberendezésnél — akárcsak az élet sok más területén — sokszor éppen a költségesebb megoldás a gazdaságosabb, különösen, ha a költségtöbblet magasabb minőségi szintet, azaz célszerűbb, esztétikusabb megoldáshoz vezet. Határa természetesen, mindenkor a pénztárcánk”vastagsága.”

 

 

Esztétikum: Nem feltétlen külcsínt, a látványos szépséget, annál inkább egyféle rendet jelent az otthonunk lakásában. A lakásunk rendeltetésében (funkciójában) kialakított rend; a színek; formák; anyagok célszerű rendje, valamint a használati tárgyakkal való takarékos bánásmód adja azt az egyensúlyt, mely végül egy olyan kellemes látványban jelenik meg, melytől jó lesz a köz¬érzetünk, és amelyet tulajdonképpen kellemnek nevezünk.

 

 

 

Tervezés. A lakberendezés során sok kérdés merül fel, és egyazon kérdésre mindig többféle válasz kínálkozik. Ez a tény is mutatja, hogy az átgondoltság, a részletekben való elmélyülés milyen fontos.

A „tervezés”, szavunk sok mindent foglal magában: tudatosságot, élmélyültségét, az összefüggések körültekintő, aprólékos vizsgálatát, a továbbfejlesztés lehetőségeinek figyelembe¬vételét, vagyis a lakásunkat — hogy igényeinknek igazán megfeleljen — meg kell tervezni!

 

 

 

.

A tervezés ugyan nem egyszerű feladat, hiszen magában foglalja a felmerülhető valamennyi probléma felismerését az elgondolások, lehetőségek sokféleségének a tisztázását, az elvek kialakítását és rögzítését, a sokféle előírások (szabályok, szabványok) betartását, de mégis, minden bonyolultsága ellenére is roppant érdekes, és magasrendű szórakozást nyújtó feladat az ember életében.

 

 

 

 

A lakás berendezéséhez éppen úgy, mint az öltözködéshez, vagy a táplálkozáshoz nem lehet általános érvényű „receptet” adni, de helyes, egyéni meg¬oldásokhoz vezető út szempontjai többnyire megfogalmazhatók. Az enteriőr, vagyis a lakásbelső képének tervezése legtöbb esetben a lakás építészeti kialakításával kezdődik, de már ebben a szakaszában – és nem csak a beköltözésünk után – fontos feladatunknak tekintsük, természetesen az építészeti lehetőségek figyelembevételével, hogy leendő otthonunkat olyan bútorokkal, használati tárgyakkal rendezzük be, amelyek életmódunknak, kényelmünknek, szellemi és fizikai igényeinknek, az otthonunkban folyó életvitelünknek a legjobban megfelelnek.

 

 

 

Köszönöm a figyelmüket:

http://lakberendezes.hu/eletmod/valtoztatni-nehez-de-kell/

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots