Családi házat szeretnék építeni 01

Az alábbiakban megtudhatja, hogy milyen elemei lehetnek kivitelezővel kötendő szerződésnek, és hogy ez a szerződéses elemeknek milyen hatása lesz a kivitelezés folyamatára, hogyan spórolhat vagy dobhat ki az ablakon döntésével milliókat.

A pontos műszaki tartalom
A szerződés egyik melléklete mindig legyen részletes és műszaki tartalommal rendelkező árajánlat, ugyanis a szerződés általában csak a vállalási végösszeget tartalmazza. Ha az árajánlatot a szerződés mellékleteként kezeljük, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz például egy elszámolási vita esetén. Másik melléklete lehet a szerződésnek a fizetési ütemezés. Ezt gyakran magába a szerződésbe is bele szokták írni, nem csak mellékletként kezelik.

A szerződés a szerződő felek lényeges adatain felül mindig tartalmazza a szerződés tárgyát, azaz, hogy milyen épületet, melyik telken, milyen építési engedélyezési szám alapján, pontosan milyen kivitelei tervek szerint kell megépíteni.

Érdemes rögzíteni, hogy a kivitelezés során

  • elhasznált víz, és villany ára,
  • keletkező hulladék elszállítása és kezelése,

részét képezi-e a vállalási árnak vagy sem.

Tisztázzuk azokat a körülményeket,

  • hogy a kivitelező milyen részelszámolást nyújthat be,
  • a részteljesítéseket ki és milyen módon, milyen határidőn belül köteles ellenőrizni, elfogadni,
  • valamint a kifizetésének részleteit, menetét is tisztázzuk.

Ha a kivitelező nem szerződésnek megfelelően teljesít:

Késedelmi kötbér
Rögzítsük a munkák kezdeti és az egyes részmunkák valamint a teljes munka befejezési határidejét. Ezzel összefüggésben kössünk ki késedelmi kötbért, ami egyfajta ellentételezés a megrendelő felé az elhúzódó kivitelezési időért cserébe.

 

Hibás teljesítési kötbér
Rögzítsük továbbá a mennyiségi- minőségi kifogásaink esetén követendő eljárás szabályait (a hibák kijavítási lehetőségét és a javítás határidejét, a javítási határidő elteltének következményeit). Ezen felül kössünk ki kötbért arra az esetre, ha a kivitelező a javítás után sem képes tökéletes minőségben átadni a munkát.

 

LOGÓ 05

 

 

A kivitelezővel kötött jó szerződés sok kellemetlenségtől és vitától kímélheti meg. Mielőtt aláírná a szerződést, bízzon meg egy műszaki ellenőrt, illetve ügyvédet annak átnézésével. Megéri.

Üdvözlettel:
Rádler György okleveles építészmérnök

Radler Építész Iroda

Szerző:

Szólj hozzá Te is!

slots