Friss levegőt a szobába!

Az új építésű, valamint a korszerűen felújított házakat és lakásokat ma már kiváló hőszigetelés és a légmentesen záródó nyílászárók jellemzik. Ezzel az energiatakarékossági előírásoknak bár eleget teszünk, de az épületeink „becsomagolásával”, vagyis a ma létező hőtechnikai lehetőségek túlzott kihasználásával egy újabb problémának lettünk előidézője. Ez pedig a lakó és mellékhelyiségeink légcseréjének s  friss levegőnek a hiánya, ami az elvárt komfortérzetünket erősen devalválja.

Ahol nincsen, vagy nem megfelelő a szellőzés, oda a friss levegő sem tud bejutni. Az ilyen terekben romlik, a levegő minősége s ezzel együtt az ott tartózkodok komfortérzete. Növekszik a levegő páratartalma, melynek következtében a hideg felületeken, ablakon, északi fekvésű falfelületen és zugokban a pára magas víztartalma kicsapódik, ahol aztán  a penészgombák előbb – utóbb megtelepednek.

 

 

Páralecsapódás a hideg ablakfelületen

 

Mire figyeljünk még?

Amikor egy kéményes kandallót építünk be egy dupla üvegezésű, légmentes záródású ablakokkal ellátott helyiségbe, annak a helyiségnek levegőhiánya tovább nő, a levegő minősége tovább romlik.

 

Penészgomba a hideg falfelületen párásodás hatására

 

Érdemes megfogadni:

Mivel időnk java részét rendszerint belső terekben töltjük lényeges az ilyen helyiségek levegőjének rendszeres cseréje, frissítése.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy zárt tereink levegője egészséges legyen?

 

Sokan úgy gondolják, hogy a szobába bezárkózva  távol tartják magukat a szennyezett levegőtől, pedig ez egyáltalán nem így van. Fűtőkészülékek, takarítószerek, festett falfelületek, a bútorokon, szőnyegeken lerakódó por, vagy a különféle házimunkák szaga, de a kívülről beszivárgó nedvesség okozta beltéri nyirkosság, a dohányzás és a kipufogógázok szagáról nem is beszélve – mind-mind szennyezik  belső tereinknek a levegőjét.

 

 

 

Szellőztessünk naponta több alkalommal. Alkalmanként legalább 10-15 percet!

Kiemelten ügyeljünk a hálószoba egészséges levegőjére!

Általában a hálószobában töltjük életünk java részét, legalább is a pihentető éjszakáinkat, ezért itt fontos a tiszta, oxigénben gazdag levegő és annak a megfelelő, állandó hőmérséklete. A jó alváshoz 18-19C fok közti szobahőmérséklet már ideális, de ez egyénenként éppen úgy lefelé egy – két fokkal, mint felfelé, változhat.

 

A hálószobánk levegőjéből igyekezzünk kizárni minden szennyező forrást. Ne használjunk olyan elektromos készüléket, amelyek káros sugárzást bocsájtanak ki! Zárjuk ki az allergiát okozó anyagokat is! Erősen illatozó mesterséges illatosítókat és illatszereket. Lehetőleg óvakodjunk az állatszőrtől, madártolltól, vagyis lehetőleg ne aludjunk egy szobában házi kedvenceinkkel.

az ágy alatt, a szekrény tetején ne tároljunk papírdobozokat és olyan lakásban fölösleges tárgyakat, amelyek idővel porfészkek lesznek. Reggelenként az ágyneműnket rázzuk fel és hagyjuk kiszellőzni. A nyirkosságát ezzel megszüntetjük és ezzel a házi póratkák számát is jelentősen csökkentjük.

 

 

 

Figyeljünk a megfelelő beltéri hőmérsékletre és páratartalomra!

Egy lakásban 19-20C fokos hőmérséklet és 40-60 %- os páratartalom ideális. Ennél szárazabb levegő, az orrunk és szájunk nyálkahártyájának, de bőrünk kiszáradását is okozhatja. Szemünkben a száraz levegő hatására szúró, égető érzés léphet fel. Ellenkező esetben, vagyis a túl páradús levegő, többek közt orr folyást és légzési panaszokat okozhat. A túl magas páratartalom kedvez a házi poratka és a penészgomba megtelepedésének. Asztmásoknak kimondottan káros és veszélyes az ilyen környezetben való tartózkodás!

Különösen fontos, hogy gondoljunk a szellőztetésre minden olyan tevékenység elvégzése után, amelyik párásságot okoz. Kisebb lakásokban óhatatlan, hogy zuhanyozás, főzés, mosás, ruhaszárítás ne emelné meg lakótereink páratartalmát.

 

 

Légbevezető ablakra szerelve

 

 

Lakhatunk olyan helyen, ahol lakásunk helyiségeinek légterének szellőztetése ablaknyitással nem megoldható. Az ilyen  helyiségek légcseréje ma már ablakokra , ajtókra szerelhető, úgy nevezett “légbevezetők” segítségével  szintén megoldható. Segítségükkel a helyiségeink optimális páratartalma és fűtési energia megtakarítása könnyen bitósítható. Ez esetben nincsen huzat és nincsen erős léglehűlés, vagy hőemelkedés. Ennek felszerelése szakember segítségével egyszerű és elérhető áron megvalósítható. (AERECO)

 

Köszönöm a figyelmüket:

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots