Hangulatteremtés színekkel

A színeknek e jellemző tulajdonságait régen és ma is, az építkező és otthonát szépíteni akaró ember, mindig is szem előtt tartotta.- (Például a biedermeier kor nagyméretű szobáinak falait, egérszürkére festették és arany mintázattal díszítették, hogy az „új divat” viszonylag kisméretű bútorai, arányaikban harmonikusabban tudjanak a tágas térbe belesimulni).

 

Bergamo-i színes otthon részlete

 

Képzeletünkben lépjünk be egy lakásba! Amit azonnal ott érzékelni fogunk, és ami rögtön meghatározó benyomást tesz ránk az a bennünket fogadó megannyi szín harmonikus, vagy diszharmonikus összképe. Tehát elmondhatjuk, hogy a színek önmagukban is képesek minden térben atmoszférát teremteni, benyomást kelteni. Ezért, amikor megválasztjuk otthonunk falainak és berendezési tárgyainak színeit, nagyon is körültekintő módon kell eljárnunk.

 

 

 

Bergamo-i színes otthon részletei

 

Ugyanis, egy barátságos otthon, nyugodt meleg hangulatát a személyiségünkkel egy térben lévő falak, padlózat, mennyezet, nyílászárók, bútorok, kárpitok és egyéb berendezési tárgyak színeinek harmonikus összhangja képes csak megteremteni.

 

Bergamo-i színes otthon részlete


A tárgynak tulajdonságait nem csak formájuk, hanem a színeik is meghatározzák. Befolyással bírnak azok kellemére vagy ellenszenvességére.

Tehát a színek információt is képesek közvetíteni az élettelen és az élővilág között. A romlott felvágott színe, például, ha zöld, undort kelt bennünk, míg a mélyvörös eper látványa nassolásra ingereli még a jóllakott embert is.

A színeknek e jellemző tulajdonságait régen és ma is, az építkező és otthonát szépíteni akaró ember, mindig is szem előtt tartotta. Például: vérvörös fürdőszobában nem szívesen lubickolnánk órákig a kádban, de a fekete falak és függönyök között sem szívesen olvasgatnánk romantikus regényeket.

 

 

 

Sussex-í villa színes részletei

 

A színeknek másik jellemző tulajdonsága a térformáló hatásuk. A nagy belmagasságot a kevésbé otthonos terekben a színek segítségével lenyomhatjuk, míg a szűk helyiségeket optikailag kiszélesíthetjük. A világos háttértől a sötétebb színű bútorok élesen elkülönülnek, különccé válnak, míg a sötét háttérből a világos színű bútorok, szinte előugranak, mutogatják magukat.

 

 

Sussex-i villa színes részletei

 

A színek képesek még befolyásolni hőérzetünket is. Ezt a jó tulajdonságukat a lakberendezésben meg úgy hasznosítjuk, hogy a hidegebb helységeinket (Észak, Északnyugat, Északkelet felé tájoltakat) meleg színekkel, míg az otthonunk melegebb fekvésű helységeit, pedig hidegebb színekkel tesszük barátságosabbá, lakhatóbbá.

A színek, mint azt láthatjuk különböző tulajdonságokkal bírnak. Például a tágasság érzetét keltik falakon az olyan halvány visszafogott színek, mint az ég kék, a víz zöld, a világos orgona lila a világos sárgabarack vagy a fehérhez közelálló világosszürke. Elemben ha szűkíteni szeretnénk barátságtalanul nagyra sikeredett lakóhelyiségeink optikai képét, akkor ugyanezen színek sötétebb, teleltetettebb tónusaival érhetjük el a kívánt hatást.

 

Lyon, kertvárosi ház színes részletei

 

(Például a biedermeier kor nagyméretű szobáinak falait, egérszürkére festették és arany mintázattal díszítették, hogy az „új divat” viszonylag kisméretű bútorai, arányaikban harmonikusabban tudjanak a tágas térbe belesimulni).

Nem árt, ha tudjuk, hogy a színek világossági vagy telítettségi jellemzőjét tónusnak, idegen szóval ‘valőrnek’ mondjuk.

E rövid bevezetőből is láthatjuk, hogy mennyi előnyét használhatjuk ki otthonunk szépítésében a színeknek.

 

 

Dél-angliai, városi lakás színes részlete

 

Figyelem! A színharmónia kívánalma soha sem vonatkozhat csupán az otthonunk egyetlen helyiségére vagy annak egy bizonyos részletére, annak mindig, minden zugában érvényesülni kell!

 

Dél-angliai, városi lakás színes részletei

 

A megvilágítástól kezdve (a színek sikeres kiválasztásánál döntő szempont a helyiség helyes, jó minőségben történő megvilágítása) a festés, a kárpitok, a berendezési tárgyak színei, mind meghatározó elemei otthonunk hangulatának és harmonikus összképének.

 

Dél-angliai, városi lakás színes részlete

Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots