Amit mindig is akartam tudni a színekről -III. rész

Hogyan válasszunk színeket?

Alapélmények

Előző írásaimban szó volt arról, mit mondanak nekünk az egyes színek, milyen árnyalatok illenek össze, mi a színharmónia. Egy összetett tér, – mint egy lakás, vagy iroda – színeinek kiválasztása azonban további megfontolásokat is kíván.

 

 

Tudjuk, hogy a szín érzelmeket kelt, hangulatokat fejez ki, – mindez a színek együttesére is igaz. A változatos paletták sokrétűbb, gazdagabb fogalomtársításokat indítanak el bennünk, mint egy-egy szín önmagában. A hatás számos szubjektív mozzanattól függ, és élményeinket is magában foglalja. Van azonban néhány fogalomkör, mely nagy valószínűséggel mindenkiben felmerül és többé-kevésbé hasonló színvilágot idéz fel. Az ősi alapélmények nemcsak egyéni tapasztalataink, hanem elődeink is hasonlóan élhették át, könnyen keltenek színes asszociációkat, ezek: az évszakok, égtájak, őselemek vagy az alap ízek.

Az évszakok és alap ízek színasszociációinak felmérése ismert a szakirodalomban: de tudnunk kell, hogy ezek az adatok “csak“ statisztikai jellegű kapcsolatot mutatnak a színek és a fogalomkörök között. Itt nincsenek egzakt természettudományos magyarázatok. A színek nem “önmagukban“ jelentenek valamit, hanem jelentést tulajdonítunk nekik, és ez különbség!

Az alábbi példákat tekintsük egyfajta “asszociációs gyakorlatnak“, az alapélmény nem lesz több mint “ürügy“. Gondoljuk végig mit jelent nekünk egy íz, egy évszak …? Próbáljuk meg lefordítani más élményeinket is a színek nyelvére: akár egy táj, egy idegen város, egy fergeteges buli vagy egy hangulatos vacsora is kifejezhető színekkel.

A lakás berendezésénél ez az egyik lépés: kitalálni és megfogalmazni azt a színhangulatot, ami illik ahhoz a térhez, a tevékenységhez, amit abban a térben végzünk, és amelyben szívesen töltenénk az időnket.

Égtájak

A négy égtájhoz asszociált színekben a napszakok (fények, árnyak) váltakozása összefonódik az égtájakhoz kapcsolódó kultúrák színvilágáról alkotott elképzeléseinkkel.

 

Észak:

Hideg és árnyékos, tehát sok kék, zöld és szürke. Oldhatjuk ezt a szigorú színvilágot például egy kevés bíborvörössel. Elegáns, komoly összhatást teremthetünk, mely különösen alkalmas az elmélyült szellemi munkára. A matt és tompa fényű anyagok illenek leginkább az északi színekhez.

 

 

 

Kelet:

A kelő nap ragyogása és a nagy keleti kultúrák színpompája ötvöződik ebben a palettában. Egy ilyen térben mozgalmas társasági életet képzelhetünk el, a puha-meleg textilek (szőnyegek, párnák) kellemes hátterét teremtik meg a kényelemnek és a baráti vacsoráknak.

 

 

Dél:

A dél színvilága hasonlít a nyáréhoz: harsány, vidám és sok-sok fényt sugároz. Egyszerre tarka és ragyogó, leginkább a gyerekzsivajt kapcsoljuk hozzá, és az önfeledt nyaralást. A déli színeket a csillogó anyagok (üveg, mázas kerámia, plasztik) fejezik ki leghívebben.

 

 

Nyugat:

Racionális, letisztult környezetet képzelünk hozzá. A világos-hűvös kék és a nyugodt zöld elmélyült munkára ösztönöz, az élénk vörös pedig mozgósítja a kreatív energiákat. Rendezett, áttekinthető teret hozhatunk létre ezekkel a színekkel, melyekhez pl. a hűvös tapintású fémek illenek.

 

 

 Évszakok

Az évszakok színeit saját földrajzi környezetünk és klímánk, vagyis a mérsékelt égöv jelenségei alapján fogalmazzuk meg, és ne az északi tájak vagy a déli tengerek vidékén megszokott színvilágot tekintsük mintának. Akárcsak az égtájakhoz, itt is nagyon jellegzetes fényeket kapcsolhatunk össze a színekkel, és a vegetáció változásának állomásai határozott színvilágot vetítenek elénk. (Az évszakok színasszociációi a napszakokkal is párhuzamba állíthatók, a tavasz megfelel a reggelnek, stb.)

 

Tavasz:

Napról napra több fény és szín – a virágzó gyümölcsfák és a türkizkék ég pasztell árnyalatai a legkedvesebb természetes színélményeink közé tartoznak. A lakás helyiségeiben a tavaszi színek maguk is ragyognak, könnyű, fiatalos hangulatot teremtenek, és szinte “szétfeszítik“ a teret.

 

 

Nyár:

Magyarországon a nyár ezer színben pompázik. Az évnek ebben a szakában süt a legmeredekebben a nap, ilyenkor legerősebb a fény. Minden szín harsányabb és kontrasztosabb, a fehér szikrázóbb, az árnyék mélyebb, mint más évszakokban. A virágok, gyümölcsök és az azúrkék ég a legfőbb nyári színélményünk. A lakás terében a nyár színei fiatalosak és vidámak, de talán itt a legfontosabb a helyes színegyensúly megtalálása, mert könnyen bántó tarkaságba fordulhatnak.

 

 

Ősz:

Az őszi színek a kényelem és nyugalom színei. A napfény meleg vörösre vált, és ragyogása már csak rövid időre szorítkozik. Érett, “nehéz“, és nagyon barátságos színeket választhatunk például a nappali vagy a háló tereibe. Az őszi árnyalatok szűkítik és védőn zárják be a teret, biztonságot ígérnek. A rusztikus tárgyak és természetes anyagok mind az ősz színeit hordozzák.

 

 

Tél:

Nálunk a telet kékes, ködös, derengő színek jellemzik. A hideg kéket és zöldet a halványlila melegíti, és a karácsonyi fenyő mélyzöldje élénkíti.

 

 

Őselemek

Az őselemek meghatározását a fizika és kémia tudománya már sokszorosan felülírta, de gyermeki szinten megmaradt ez a felosztás, és mivel elég határozott színvilág kapcsolódik hozzájuk, érdemes ezeket is átgondolni.

 

Terasz a föld színeiben

 

Tűz:

Aki szívesen tartózkodik meleg színű térben, válassza a tűz színeit. A vörös-narancs és sárga élénk árnyalatai kellemesen összeillenek. Rendkívül aktív benyomást keltenek. Ez azonban hosszabb idő után fárasztó is lehet! Kiegészítésként javasolható a sötétbarna és fekete (mint az üszkös fa) – ezek társaságában a meleg színek még ragyogóbbak lesznek. A tűz színei a konyhába és étkezőbe nagy jól illenek.

 

 

Víz:

Tökéletes ellentéte a tűznek: hideg és világos, csendet és nyugalmat áraszt. A víz színei a kék-türkiz és hideg zöld, ideális (és megszokott) színek a fürdőszobában. Az anyagok közül az üveg, fém és mázas kerámia illik legjobban a víz-színekhez.

 

 

Föld:

A földszínek az őszi színekkel vannak közeli rokonságban, nyugodt, meleg összhatást érhetünk el velük. A rusztikus tárgyak, természetes anyagok (gyapjú, fa, kerámia, kő) jellegzetes árnyalatai, a csöndes és derűs otthon számára ideális színvilág.

 

 

Levegő:

A vízéhez és tavaszéhoz hasonlóan világos, rendkívül könnyű színek. Áttetsző ragyogást visznek a térbe, melyet leginkább a csillogó üveg és a leheletvékony textilek (pl. függöny) hordoznak. Kellemes színösszeállítás, hiszen hideg és meleg árnyalatokat is tartalmaz.

 

 

Alap ízek

(Az ízekhez asszociált színeket több ezer főt számláló populáció megkérdezésével mérték fel a Budapesti Műszaki Egyetemen.)

 

Savanyú színek

 

Sós:

A hideg kékek hangulata közel áll a “víz“, illetve a “nyugat“ színeihez, és mindegyik kapcsolatban áll a tengerrel. Racionális, komoly, nyugodt atmoszférájú teret alakíthatunk ki ezekből az árnyalatokból. A sós színekhez az üveg, a fém és a metál fényű anyagok illenek legjobban.

 

 

Édes:

A fagylaltok, torták, cukorkák színei az “édes“ színek. Vidám, könnyelmű, kissé romantikus színek, melyeket leginkább a kislányok kedvelnek. Az édes színek jól mutatnak a textileken: pl. fényes selymeken, vastag, puha kelméken.

 

 

Savanyú:

A citrusfélék zöldje és a hideg sárga szín a fanyar ízt juttatja eszünkbe. Rokonságban van a tavaszi színekkel, amikor még éretlenek a gyümölcsök. A belsőterekben könnyed, fiatalos hatást kelt, megfelel pl. fürdőszobában.

 

 

Keserű:

Vannak nagyon kellemetlen keserű ízek, mint egyes gyógyszerek, az odakozmált étel, és vannak nagyon finomak, mint a csokoládé és egyes italok. A keserű ízt a legtöbb ember a lila színekkel kapcsolja össze: a lilát is sokan elutasítják, míg mások éppen nagyon kedvelik. A belső terekben a lila romantikus vagy extravagáns hangulatot idéz.

 

 

 

Csípős:

A csípős ételeket mindig forrónak is érezzük, ennek megfelelő színek az élénkpirosak. Az ízt valamilyen különleges kontraszttal hangsúlyozzuk, az ábrán ilyen a hideg citromsárga. Az egzotikus, kicsit tarka, sőt egymást ütő színek meglepő együttese összhatásában a “csípős“ hatást fejezi ki.

 

 

 * * *

Az asszociációs játékot még folytathatnánk, a színek hangulati összhatása és “üzenete“ végtelenül sokféle lehet. Az azonban nem biztos, hogy látogatóink felismerik majd azt az “alapélményt“, amire mi gondoltunk, de ez ne zavarjon senkit! A célunk inkább az legyen, hogy a térben egységes és jellegzetes hangulatot, vagyis stílust teremtsünk. A színek és anyagok összeválogatásában bátran használjuk “segédeszközként“ saját élményeinket és hangulat-emlékeinket.

 

 

Az ábrákat a szerző készítette.

Földvári Melinda

színszakértő

www.szintan.hu

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots