Hűtővásárlás egy szakértő szemével

Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe vennünk

Egy jól megválasztott hűtő nagyban megkönnyíti a család mindennapjait, ám egy elavult technológiával gyártott hűtőszekrénnyel könnyen a gyakori leolvasztásnak és ételromlásnak lehetünk az áldozati.

 

Nyáron különösen nagy szerepet kap háztartásunk egyik legfontosabb tagja a jó hűtőszekrény. Ezért ilyenkor sokan döntenek egy új készülék vásárlása mellett. De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem nyúlunk mellé? Az szakértőnk most összegyűjtötte azokat a márkától független szempontokat, melyeket érdemes átgondolnunk a vásárlás előtt.

 

Ekkora az ideális hűtő

Hiába választunk kényelmes kialakítású, modern külsejű hűtőszekrényt, ha nem használjuk ki a méretét vagy pont, hogy sakkoznunk kell a bepakolásnál. A hűtő méretének meghatározásakor először érdemes lemérnünk, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre a konyhában. Ez után gondoljuk át, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben szoktunk romlandó élelmiszereket vásárolni. Általánosságban elmondható, hogy 40-60 liter/fő hűtőtérrel érdemes számolni, egy négyfős család számára tehát minimum egy 240 literes hűtő az ajánlott.

 

A legkeresettebb technológiák és alkalmazási lehetőségek

Tapasztalat szerint a vásárlók a jegesedésmentes NoFrost vagy FrostFree technológiákat keresik a leginkább: a hagyományos gépektől eltérően az ilyen jelöléssel ellátott készülékek hátulján nem képződik dér vagy jég, így amellett, hogy nem kell bajlódnunk a leolvasztással, higiénikusabb és hatékonyabb is marad a gépünk. Kialakítás tekintetében az igényeink szerint választhatunk alul- vagy felülfagyasztó kombinált hűtőt, amerikai típusú Side by Side kialakítást vagy akár négyajtós, ún. French Door készüléket is. Ma már olyan funkciókat is választhatunk, mint az antibakteriális védelem, a frissen tartó rekesz, a digitális kijelző, a nyitott ajtó jelzés, vagy a vakáció üzemmód. Szakértőnk egy videóban is megmutatta, milyen lehetőségek közül választhatunk – a szakértő szerint vásárlás előtt érdemes mérlegelnünk, milyen extra funkciókra lehet valóban szükségünk, hogy ne terheljük feleslegesen a pénztárcánkat.

 

Fontos az energiahatékonyság

A hűtők napi 24 órában dolgoznak értünk, ezért magától értetődő lehet, hogy a villanyszámlánkon is nagyságrendi tételként szerepelnek. Egy energia hatékony géppel rengeteg pénzt spórolhatunk, miközben kíméljük a környezetünket is. Ha most vásárolnánk készüléket, tartsuk észben, hogy idén év elején változtak a termékeken megtalálható energiacímkék – míg korábban az „A sokpluszos” besorolás volt a legjobb energiabesorolás, most az F osztály számít a legkedvezőbbnek.

 

Már vásárlás előtt gondoljunk a karbantartásra

Mielőtt a fenti szempontok alapján vad válogatásba kezdünk, érdemes arra is gondolni, hogyan marad majd hosszú távon is megbízható társunk az új készülék. Szabadon álló hűtők és fagyasztók esetében a fal vagy bútor mellett 3-5 cm helyet érdemes hagyni a gépnek, hogy az kényelmesen szellőzhessen. Normál használat mellett a nem No Frost hűtőket fel évente ajánlott leolvasztani, jegesedésmentes termékek esetén pedig hasonló időközönként ajánlott egy fertőtlenítő tisztítás. Utóbbira használhatunk kifejezetten hűtőkhöz ajánlott tisztító spray-t, a maximalisták pedig egy hűtőszagtalanítóval tarthatják fenn a tiszta polcok illatát.

 

 

Amennyiben most cserélnénk le a hűtőnket, a régi készülék sorsán sem kell sokat gondolkodnunk, hiszen az elektronikai áruházak ingyenesen elszállítják korábbi hűtőnket.

Euronics áruházi szakértő gondolatai

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots