Lakberendezés házasságkötés után

A hagyomány azt tartja, hogy a tavasz az ismerkedés és az eljegyzések ideje. A májusi rügyfakadás majd bimbózás, már  a házasságkötéseké.

Ez utóbbi örömei és gondjai körébe tartozik az új otthonban, albérleti lakásba, vagy a szülői házba történő berendezkedés sok gonddal járó kérdése.

Bár a legtöbb esetben ez egy nagyon kedves feladata a fiatal pároknak, de ugyanakkor az együttélés első próbája is lehet. Hiszen a lakásberendezés során felmerülő különféle, egymástól eltérő igények nem minden esetben segítik a boldog egymás mellett élés felhőtlen hangulatát. Legtöbb esetben a minden igényt és kényelmet biztosító lakásberendezéshez szerény anyagi eszközök társulnak.

Hogy az ilyen kezdeti feszültséget okozó problémákat az ifjú házasok elkerülhessék, csak tanácsolni tudnám, hogy feladat megoldására lakkberendezőt, dekoratőrt, nagyobb átépítési változtatásokhoz – helyiség leválasztásnál, hozzáépítésnél, tetőtér beépítésénél – lehetőleg belsőépítészt, építészt fogadjanak.

 

 

Bár ma a konfekcionált lakberendezési termékeknek széles körű választékával találkozhatunk a bútor és lakberendezési áruházak kínálatában, mégis az olyan kicsiny finomságok, apró trükkök kitalálásához, amelyek elvitathatatlan kellékei az egyéniségükkel harmonizáló lakásberendezés összképéhez, érdemes hozzáértő szakembert megbízni.

 

Kellő a piaci és tárgyi szakismeretek hiányában, bizony könnyen túlléphetjük a rendelkezésre álló anyagi keretet.  Egy lakberendező, vagy belsőépítész nem csak álmaink otthonának kialakításában lesz segítségünkre, de a szűkös pénzkeretünknek is gondos őre lesz a beszerzésnél, az egyedi berendezések megrendelésénél és beszerzésénél.

Ott, ahol a művészi tervezést nélkü­lözni kell, a berendezkedőnek maguknak kell ezt a céltudatos munkát végezni. Ajánlatos a tárgyhoz kapcsolódó cikkeket a neten látogatni, vagy a különféle szakfolyóiratoknak a tartalmát áttanulmányozni. Segítségképen most én is szeretnék néhány olyan külföldi példát bemutatni, amelyben egy egyterű helyiséget osztanak meg a fiatal párok többféle funkció kiszolgálásra.

A bútorformák leegysze­rűsítése, a falak dísztelen volta, a képeknek a mini­mumra való csökkentése, a dekoráció hangsúlyát áthelyezi a lakástextilek díszítő tulajdonságára. Ezért választottak a tervezők élénk színű bútorhuzatot, színdús szőnyeget, vagy padlóburkolatot és azért kell a függönynek, a párnának átvenni az összképbe beolvadó és abban mégis jelentkező dekorációs szerepét.

 

A párnát, melyre gyakran hajtjuk a fejün­ket, a függönyöket, szőnyegeket, gondos szeretettel kell megválogat­ni. Ezek minél egyszerűbbek, annál nemesebb anyagból s annál művészibb kivitelben készüljenek.

Weisz Emma lakberendező és dekoratőr

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots