Magam szeretném a lakásomat berendezni

Hogyan kezdjen hozzá?

Először is készítsünk otthonunk helyiségeiről egy pontos felmérési alaprajzot!

Talán nem is létezik olyan ember, – aki, ha lakik valahol – egyszer sem jutna eszébe, hogy otthonát átrendezze, kényelmesebbé tegye, esetleg újat építsen helyette.

Ahhoz, hogy az ilyen munkánkat siker koronázza, el kell tudnunk készíteni a berendezésre váró helyiségek pontosan méretezett alaprajzát és falnézeteinek ábrázolását.

 

 

 

Csak, hogy tudja:

 

A lakberendezés alfája a pontosan méretezett és minden szakember számára egyértelműen elkészített felmérési alaprajz. Ómegája a berendezés összképének, idegen szóval „enteriőrjének” háromdimenziós képi ábrázolása. Ez utóbbi ma már különféle számítógépes programok és hozzáértő szakember segítségével, bár időigényesebb, mint egy alaprajznak, vagy a helyiség falnézetnek a megrajzolása, viszonylag könnyen elkészíthető.

 

Itt gyorsan szögezzük le, hogy azért, mert valaki nem jártas a műszaki rajzolás tudományában még nem jelenti azt, hogy lemondjon otthona belső berendezésének megtervezéséről. Ellenkezőleg, egy fogadott lakberendező, vagy belsőépítész útmutatásával s egy erre a célra vásárolt egyszerű rajzolóprogram segítségével – számos ilyen program már belátható költséggel beszerezhető – bátran nekivághat otthonának, általa megálmodott berendezésének a megtervezéséhez és megvalósításához.

Program ide, program oda, mielőtt hozzákezdenénk, azért nem árt tisztába lenni néhány alapvető dologgal, annál is inkább, mert vannak még néhányan, akik egy mérőszalaggal, üres füzetlappal és egy kihegyezett ceruzával kívánnak erre a csatatérre kiállni.

 

Éppen ezért nem árt tudni:

 

 

 

 

Minden épületnek és benne minden helyiségnek van alaprajza, melyet úgy kell elképzelni, mintha egy repülőről lenéznénk és lent tető nélkül látnánk házunk falakkal, ajtókkal, ablakokkal határolt helyiségeit. Föntről letekintve így azonnal azt is észrevesszük, hogy lakásunkat vastag tartó falak határolják és a helységeket a főfalnál vékonyabb válaszfalak választják el egymástól.

Mindkettőben vannak ajtók és ablakok, de az ajtókat jobban megfigyelve azt is láthatjuk, hogy azoknak nyílásirányuk van. Vagyis lehetnek jobbra-nyílók, vagy balra- nyílók. Ezeket jó, ha tudjuk, amikor kilincset, ajtópántot vagy zárat vásárolunk, de a bútorok beszerzésénél és elhelyezésénél is fontos tudni a nyílás irányukat.

 

 

Mindezeket felismerve most már tudjuk, hogy miért is olyan fontos lakásunk műszaki adottságairól rajzot készítenünk. Ez a rajz lesz  otthonunk térképe. Ez a térkép fogja tartalmazni mind azokat az információkat, amelyekre a szakembereknek szüksége lesz a hibátlan, pontos munkák elvégzéséhez.

 

Hogyan rajzoljuk fel lakásunk berendezett alaprajzát?

 

A helyiségeket és berendezéseiket, eredeti méreteikben természetesen nem tudjuk ábrázolni, mert nem férnének rá a számítógépünk képernyőjére, vagy papírlapra. Ezért a valósághoz képest lakásunk helyiségeinek méreteit kénytelenek leszünk arányosan lekicsinyíteni.

Hogy ez a kicsinyítési megoldás bárki számára érthető legyen, először ismerkedjünk meg a lépték fogalmával, hogy aztán majd gond nélkül papírra, vagy képernyőre tudjuk vinni lakásunk kicsinyített alaprajzát és annak berendezési vázlatát. (Tervező program esetében ez egyszerű, mert ezt a feladatot maga a program fogja, elvégezi.)

Ám, amikor program hiányában kénytelenek vagyunk saját kezűleg felvázolni lakásunk helyiségeinek, netán az egésznek az alaprajzát akkor ezt a lekicsinyítési feladatot olyan módon kell elvégeznünk, hogy a rajzunk valamennyi szakember számára érthető és könnyen áttekinthető legyen.

Léptékarányok összehasonlítása:

 

Ez a lépték vagy méretarány, a lakberendezésben általában, az 1:50 – s méretkisebbítést jelenti. Ezalatt azt értjük, hogy ami a valóságban 1 m az a papíron 2 cm nagyságban jelenik meg (pirossal jelölt ábra).

 

 

 

 

Használunk még 1:20-as kicsinyítést is, amikor látványterveket, úgynevezett falnézeteket rajzolunk fel. Ezeken a falnézeteken a berendezési tárgyakat már úgy ábrázolhatjuk, hogy azok jól láthatók és részleteiben is jól felismerhetők legyenek (zölddel jelölt ábra).

A jó lakberendezés, a pontos és jól méretezett felmérési alaprajz elkészítésével kezdődik. A rajzoláshoz használjunk milliméterhálós papírt, mert ez esetben könnyebb a méretek léptékarányának ellenőrzése.

Lakberendezők és belsőépítészek erre a célra már számítógépes programokat használnak, mely esetben a tervezésnél és rajzolásnál a léptékarányok könnyen megválaszthatok és megváltoztathatók.

Az elkészült felmérési alaprajzokból már felrajzolhatjuk a helyiségek arányosított falnézeteit, az ott szereplő műtárgyak (ajtók, ablakok, fűtőtestek, villamos kapcsolók, vízmelegítők, csapok, lefolyók) helyét, sőt méretezhetjük is azokat, hogy a további berendezés tervezés során véletlenül se tudjuk figyelmen kívül hagyni meglétüket és helyigényüket.

 

A helyes és pontos műszaki tervdokumentáció alapján most már elkezdődhet a munka.

 

 

Tudom ,hogy első nekifutásra kissé bonyolult feladnak tűnik egy felmérési alaprajz elkészítése, de higgyék el, hogy egy pontos és léptékhelyesen méretezett és felrajzolt alaprajzzal rengeteg időt, pénzt és bosszúságot takaríthat meg az, aki önmaga szeretné otthona belső képet megtervezni ás abba a megfelelő méretű berendezési tárgyakat beszerezni, vagy legyártatni.

 

A helyesen és pontosan méretezett tervrajzok segítségével akár ilyen is lehet egy egyéni elképzelés alapján megvalósított belső tér képe.

 

Jó tanács:

 

Kétszer mérjen, mielőtt bármilyen bútort, vagy berendezési tárgyat megvádolna, vagy legyártatna!

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots