Mire figyeljünk a mázas, égetett kerámia burkolólapok beszerzésénél

csempe

 

  • Fagyállóság: csak akkor érdemes foglalkozni a burkolatoknál efféle követelménnyel, ha a helyiségben télen a fagypont alá szállhat a hőmérséklet. (Tanyák, nyaraló, önálló fürdőház) Figyelem! A sötét színű csempék kevésbé fagyállók.
  • Kopásállóság: a burkolólapok ilyen tulajdonságát PE jelzés alatt feltüntetett római szám jelelőli egytől ötig.

csempe 1

csempe 2

  • Fürdőszobába, mivel annak padlója kevésbé van igénybe véve, mind a PEII. mind pedig a PEIII. Jelölésű lapok megfelelnek és elégségesek.
  • Csúszásmentesség: figyelem! A burkolólapok nagyobb része vizesen csúszik, még, ha kimondottan csúszásmentes lapokat is vásárolunk e probléma kiküszöbölésére. A fényes lapok jóval csúszósabbak, mint a matt felületűek, viszont a fényes felületű lapok tágítják a teret, míg a fénytelenek szűkítik azt. Amennyiben padlólapra fényes, mázas lapot választunk, (balesetveszélyes!) úgy minden esetben tegyünk a kád vagy a zuhany elé műanyag szálból készült, csúszásgátló kilépőszőnyeget.

csempe 3

csempe 4

  • Lapméret: mindig a burkolandó felület nagysága határozza meg. Kis felületen lehetőleg kisebb méretű lapokat, nagyobb felületre vagy nagy belmagasság estén már bátran használhatjuk a 33×33-as vagy akár a 40×40-es lapokat is. Kis alapterületű nagy belmagasságú helyiségekben a falakat 200 cm-nél magasabban soha ne burkoljuk, mert így a csőhatást elkerülhetjük. Amennyiben a padló vagy a falak szabálytalanok (derékszögből és a függőleges síkból kilógnak) úgy a lapokat legcélszerűbb átlósan (diagonál) alakzatban felragasztani.
  • Szín és minta: világos színek a teret tágítják, sötétebbek összehúzzák. A sötét lapokon a fröccsenő víz is könnyen foltot hagy ezért az ilyen lappal burkolt fürdőszobákat, mellékhelyiségeket gyakrabban kell takarítani. A mintás burkolólapok mértéktelen felhasználása a kisebb tereket zavarossá teszi, túlzsúfolja.

csempe 5

csempe 6

csempe 7

Horváth Tamás

Képek forrása: inspirationalbum.com

Szerző: Nikolett Kovácsovics

Szólj hozzá Te is!

slots