Bazári kacat hangulatában berendezett otthon

Olyan lakásberendezésnek az összképe, mely régi idők bútoraiból lakástextiljeiből és kiegészítő tárgyaikból – stílusazonosságukat figyelmen kívül hagyva – magyarul: „szedett-vedett” – öreg, de még használatra nagyon is alkalmas darabjaiból alkot egyfajta nosztalgikus hangúéul egészet, szakmai körökben ezt a divat irányzatot vintage –nak nevezik. Ejtsd: Vintázs.

 

 

A „vintage” szó eredete francia. A borászatban elterjedt szakkifejezés. Az óborok minőségére utal. de ma már a divatszakmában és a lakberendezés körében is gyakran használt jelző. Ódon hangulatot árasztó, régies vonalvezetésű és mintázatú ruha összeállításokra és berendezési tárgyakból összeállított enteriőrökre értelmezhető megnevezés.

 

Az angolszász országok a világhírű régiségkereskedésük neve után „Sabby chic”- nek nevezték el. A divatirányzat napjainkban egyre közkedveltebb. Ma, az elnevezés magyarra fordítva a jóval érthetőbb „bazári kacatra” módosult. Boltok, bolhapiacok, árverési kiárusítások sora kínálja az ilyen hangulatú lakásberendezésekhez szükséges ódon bútorokat és kiegészítőtárgyakat, sajnos nem is olcsó áron.

Figyelem! A vintage nem összekeverendő a „retró” divatirányzattal mely inkább az 1950 – s évektől az azt követő, közel fél évszázad, volt viseletének, valamint lakberendezési és más használati tárgyainak újbóli divatjára utaló elnevezés!

Akik kedvelik a nosztalgiát, szeretnek régi idők divatjáról és régi idők embereinek életstílusáról álmodozni nos nekik nem érdemes sokat törni a gyakorlati megvalósítás lehetőségén a fejüket. Irány a bazár, régiségkereskedések és a kirakodó vásárok!

 

 

Némi jó ízléssel, barkácsolási hajlammal és jó kézügyességgel csodálatos lakásberendezést varázsolhatunk akár múlt századi lakótelepi, vagy napjaink lakóparki lakásainak a belső terébe. Előnye az ilyen bazári kacat stílusban tervezett belső berendezésnek, hogy ráérünk az elgondolt belső képet, pénztárcánk lehetőségéhez mérten, apránként megvalósítani.

 

Kezdj hozzá!

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots