Japán stílus a lakásberendezésben

A hagyományos japán lakásképben találunk olyan egyedi berendezési és dekorációs tárgyakat s térnek olyan részleteit, melyek csak e távol – keleti stílusban berendezett otthonok hangulatára jellemző. A berendezett térben, megbúvó, rendetlen sarkok, sötét zúgok, nem léteznek. A helyiségek minden apró részlete kihasznált s fontos szerep jut az összképben.

 

 

 

 

A berendezési tárgyak formái az ázsiai bútorokra jellemző egyszerűséget mutatják s maradéktalanul igazodóak a tradicionális ázsiai szokásokhoz és életvitelhez. A japán lakóterek berendezésére nem jellemző a sok bútor és még kevésbé a sok hasznavehetetlen dísztárgy és csecsebecse. A kevés számú helyiségeikben a kisszámú bútorok többféle funkciót látnak el.

 

 

 

 

Otthonaikból nem hiányozhat a „Shoji”. A japán otthonképnek ez a legjellegzetesebb darabja nem más, mint a világon talán mindenki által ismert kertszerkezetes eltolható válaszfal, vagy ablaksötétítő tábla, melyek sokosztásos keretszerkezetre feszített, áttetsző rizspapírból készülnek

 

 

 

 

A  hagyományos japán otthonokban nagyon kevés a kimondottan csak díszítés célját szolgáló elem, melyek elragadnák, vagy elterelnék az emberek képzeletét és figyelmét a fontos gondolatoktól és történésekről.

 

 

 

 

Sokkal nagyobb jelentősége van azonban a térben előforduló gazdag színeknek, anyagoknak és azok textúrájának, A hagyományos japán otthon összképe nem igényli a berendezési tárgyakkal telezsúfolt tereket.

 

 

 

 

Hasonlóképpen  a kertjeik és a teraszaik is levegősek. Ezek  szervesen kapcsolódnak a lakóházakhoz.

 

 

 

 

A berendező előnyben részesíti a kevés, de sok mindenre használható egyszerű formájú  bútorokat. Ezekhez társít egy –egy csodálatos, kifinomult ázsiai ízléssel megkomponált dekorációs elemet, általában valamilyen művészi alkotást. Ez lehet egy festett váza, bonszai, egy lámpás, egy istenszobor egy tál illatsítokokkal, vagy egy kézzel festett textil – netán fából, csontból faragott falikép.

 

 

 

 

A távol-keleti és más ázsiai otthonok hangulatát sugalló  dekorációs elemek  és berendezési tárgyak ma világszerte népszerűek az otthonok berendezésének összképében, már csak azért is, mert egzotikus, különleges hangulatuk  mellet a stílusra jellemző berendezési és dekorációs tárgyak aránylag elérhető áron még könnyen beszerezhetők.

 

 

 

 

Természetesen, hogy a stílus eredetisége a lakberendezés során ne sérüljön s minden apró részletében az eredetihez hasonlítson, szükséges a berendező jó fantáziája, valamint a megrendelő befektetési készsége ahhoz, hogy néhány alapvető, ázsiai ihletésű,eredeti, szép darabot a készülő beszerzéséhez beszerezzen.

 

 

 

 

Az ázsiai lakberendezés legfőbb ismérve a kifinomult ízléssel felosztott tér képe és benne a tárgyak intelligens arányokkal történő elosztása.

 

 

 

Távol keleti stílus ötvözete az európai ízkésvilággal

 

 

Kiemelt szerepe van a a világításnak. A kreatív világítás, az érdekes lámpák és világítótestek díszítő hatásukkal és fényükkel még inkább növelhetik a berendezett helyiségek, de az egész ház ázsiai, távol – keleti ízét és hangulatát.

 

 

 

 

Ha megvizsgáljuk a hagyományos japán otthonok világítását, azt látjuk, hogy fontosságuk szerint sokféle fényerősséggel világítják meg, a helyiség különböző pontjait, ügyelve arra, hogy a a megvilágított részek és bennük elhelyezett tárgyak körvonalai jól kivehetők és jól láthatók legyenek.

 

 

 

Lakótér csak a lakója, vagyis a benne élő ember általa telik meg élettel. Viselkedésével, öltözetével, tárgyainak használatával, étkezési, szórakozási, pihenési szokásaival harmonikus egységet alkot otthona berendezési képével és hangulatával. Erre jobb példát sem találhatnánk, mint a japán embert és  otthona berendezésének, évszázadok során, vele együtt   felháborodott otthonképét.

 

 

Köszönöm a figyelmüket: Horváth Tamás

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots