Milyen is az „Minimál” stílus?

A minimál stílusban berendezett otthon névjegykártyája a lakójának. A XXI. századot megkezdő ember többnyire zárkózott, magába forduló, Ez a stílus a vele karban járó életvitelünkkel nagyon is alkalmas arra, hogy lelkifurdalás nélkül tudjuk megszabadulni fölösleges emléktárgyainkhoz, kacatjainkhoz való görcsös ragaszkodásainktól.

A sok kacattól szabadulva, nem csak az otthonunk, de az életünk is hamarosan rendezetté válik.

Térigényes stílus, ezért megköveteli a berendezési tárgyak közötti üres felületeket, vagyis azok levegős elrendezését.

Az ilyen térben elhelyezett minden más formai világot képviselő tárgy azonnal kirívó lesz, szinte üvölteni fog. De ugyanezt eredményezi az össze – visszásság, vagy a tárgyak zűrzavaros rendezetlensége. A használati tárgyak már – már leltár szerinti elhelyezése szinte kötelező. Hibás törött, kopott vagy rosszul megmunkált bútorok azonnal minősíteni fogják a stílus használóját.

A stílusra jellemző további jegyek:

Az egyszerű teret, egyszerű geometriai formák ritmikus ismétlésével igyekszik a minimál stílus barátságossá tenni. Ha erre nincs lehetőség, akkor ugyanezt színekkel teszi, mely színek sohasem harsányak, s így nem is lesznek zavarók.

A szerkezeteket eldugja, a függőleges és vízszintes síkok által létrehozott kocka alakú „kubusoknak” a sorozatai alkotják a tárolásra alkalmas szekrényelemeket. Az ülőbútorok is egyszerű kockaformát öltenek, kiváló minőségű, de mintázat nélküli kárpitozással.

A tér dekorálására szánt dísztárgyak darabszáma ugyancsak a minimálisra korlátozódik. Ezekből önmagában álló – szoliter – darab sohasem áll a polcon, vagy függ alá falon. A minimál stílus szabálya szerint ez esetben is a ritmus a kitett vagy felfüggesztett tárgyak formai ismétlése, azoknak a sorba állítása teremti meg a kívánt esztétikai élményt.

Maga az irányzat Olaszországból indul, ahol a mediterrán éghajlati viszonyok között viszonylag sok a napsütés, ezért a térben elhelyezett mesterséges fényforrások, általában csak közvetlen, (direkt) világítótestek formájában öltenek testet.

Általános világítás céljára, a mennyezetre irányítható fényű állólámpa, vagy a mennyezetről lelógatott több egyforma, kevésbé díszes burájú csillár szolgál. Néha megelégszik egy-két csupasz foglalatba csavart formaizzóval, vagy a mennyezet síkjába süllyesztett LED-es világítótesttel is.

Az ilyen stílusban berendezett lakás képe sohasem a „kivagyiságot”, sokkal inkább az ízlésesén berendezett otthon képét mutatja a szemlélőknek.

Horváth Tamás

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots