Milyen szint, színösszeállításokat válasszak?

 

Személyiségünk és hangulatunk szerint különböző színeket színösszeállításokat kedvelünk. Egyes színek pozitív, míg más színek negatív, vagy éppen semleges hatást gyakorolnak érzelmeinkre, viselkedésünkre. Vannak színárnyalatok, amelyek lelkiállapotunktól függően – nyugtatnak, míg mások tettre serkentenek, vagy éppen segítenek az elmélyült gondolkodásban.

 

A narancs és a barna színek és árnyalataik meleg hatásukkal, feldobnak, ösztönöznek, serkentőleg hatnak.

Legtöbbször a színek kiválasztásánál, csak esztétikai értékeiket veszünk figyelembe. Amikor színről vagy színösszeállításokról döntünk az öltözködésünk kiválasztásánál, lakberendezésnél, vagy otthonunk dekorálásánál, akkor már jóval tudatosabban döntünk és ez rendjén is van..

 

 

Bizony az életünk minden területén sokkal tudatosabban kellene színeket, színösszeállításokat választani.  Testünk-lelkünk egészséges szinten tartásában komoly szerep jut a bennünket körülölelő színeknek.

 

 

Mint tudjuk a színek csak fény jelenlétében léteznek. A fényt, mely alapjában fehér, ha egy prizmán átengedve elemeire bontjuk, létrejön a színek spektruma, (színskála) mely az ibolyától a vörösig terjed. Fehér a színek összességét szórja a világra, míg a fekete a színek összességét magába zárja, elnyeli. Fehér és fekete keveréke a szürke, mely a bennünket körülvevő tárgyakat dimenzionálja. Tőlünk távolítja, vagy éppen közelebbinek mutatja.

 

 

 

A színeket szemünkön és bőrünkön át is érzékeljük. Minden egyes szín rendelkezik egy bizonyos hullámhosszal, vagyis mágneses rezgésszámmal. A színek különböző hullámhosszúságának köszönhető, hogy szemünkkel képesek vagyunk megkülönböztetni különféle színeket és színárnyalatokat. Az olyan élénk és meleg színek, mint a vörös, narancs, vagy sárga, sugározzák a legtöbb „energiát”, ezért figyelemfelkeltőbbek, mint a hideg: kék, zöld, ibolyaszínek és árnyalataik.

 

 

A színek különféle szimbolikus érzelmi töltettel is rendelkeznek Különféle társadalmi kultúrákban színek szimbolikus jelentése, vagyis kapcsolódása bizonyos eseményekhez eltérő lehet. Nálunk például a gyászhoz a fekete, míg megint más, közel – keleti és egyes ázsiai országok népeinél, inkább a fehér társítható. A vöröshöz a heves vérmérséklet, tüzesség, forradalmi cselekmények, míg a kékhez a végtelenség, tisztaság, spirituális képzetek párosíthatók. A zöld szín a végtelen nyugalom és az általános kiegyensúlyozottság szimbolikája. Sárga a hatalom és a gazdagság jelképes színe.

 

Mielőtt otthonunk színeit megválasztjuk ajánlatos figyelmesen átnézni a gardróbszekrényünk tartalmát. A vállfán logó ruháink kabátjaink, blúzaink, Ingünk színe árulkodó. Elárulják, hogy egyéniségünkhöz mely színek és színösszeállítások illenek.

 

 

Lehetőleg a pillanatnyi divat, sem az öltözködésünkben, sem az otthonunk színösszképében ne játszón elsődleges szerepet! A divat mulandó! Színeket minden esetben, önismeretünk alapján, egyenességünkhöz mérten válasszunk!

 

Horváth Franciska (Ausztria)

Más hasonló témájú cikkek:https://www.piktorfestek.hu/szaktanacsok/mediterran-nyar-igy-koltoztesse-otthonaba

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots