Mit nevezünk a lakberendezési divatban “vintage”-nak?

 

A „vintage” szó eredetileg franciaszó. Természetesen a borászatban elterjedt szakkifejezés volt. A bor régiségére, és minőségére utalva borászok nevezték így a minőségi óborokat a francia borvidékeken.

 

 

 

 

 

Később már a divatdiktátorok szótárat gazdagította ez a kifejezés. Jelzőként használták a ruhatervezők éppen úgy, mint a lakberendezők az ódon hangulatot árasztó, régies vonalvezetésű, formájú és mintázatú ruha összeállításokra és berendezési tárgyakból összeállított enteriőrökre.

 

 

 

 

 

Hasonlóképpen az angolszász országok is átvették a szóhasználatot a divat egy bizonyos irányzatának a meghatározásra. Világhírű régiségkereskedésük neve után „Sabby chic”- nek nevezték el. Mára változott a helyzet A divatirányzat mára nem, hogy elhalványult volna, sőt, egyre közkedveltebb vált világszerte. Ma, az elnevezése magyarra fordítva már „bazári kacat”-ra módosult. Boltok, bolhapiacok, árverési kiárusításoknak a sora kínálja az ilyen hangulatú lakásberendezésekhez szükséges ódon bútorokat és kiegészítőtárgyakat, olykor nem is olcsó áron.

 

 

 

 

 

Ebből már, ha jól sejtem ki is találták, hogy a „bazári kacat” hangulatában berendezett otthonok összképe olyan bútorokból, textilekből és kiegészítő tárgyakból áll össze, melyek rég időknek – stílusazonosságukat tekintve vegyes – magyarul: szedett-vedett – öreg, de még használatra nagyon is alkalmas berendezési tárgyai.

 

Figyelem! A vintage nem összekeverendő a „retró” divatirányzattal mely inkább az 1950 – es évektől az azt követő, közel fél évszázad, volt viseletének, valamint lakberendezési és más használati tárgyainak újbóli divatjára utaló elnevezés!

 

 

 

 

Akkor most térjünk rá „vintage” lakberendezési divatirányzat legfontosabb jellemzőire:

• Hóbortos divatirányzat mely a különleges, régi berendezési és más használati tárgyakat, ha kell, újabbakkal párosítja a berendezési összkép hangulati hatásának a fokozására. Az összképi hatást igazán izgalmassá, az avítos kiegészítők, azok utánzatai, vagyis a régi és egyedi használati tárgyak romantikus hangulata teszi. A fiatalság, közülük is inkább a lányok szexisen csajos, vidám, de egyben merésznek nevezhető lakásberendezési és öltözködési divatirányzata.

 

 

 

 

 

 

 

• A tárgyak hangulatukban és összhatásukban régiesnek. Szándékosan kopottnak és elhasználtnak tűnnek. Még az újabb, napjainkban készült kiegészítő darabok is, hogy használtnak tűnjenek,”csak „elöregbítve” kerülhetnek be a berendezés összképbe.

 

 

 

 

 

• A színek általában csak a lakástextileken jel lenek meg, de ott akár hangsúlyosan is, Maguk a bútorok és más berendezési és használati tárgyak, legtöbbször egyszínűek és jellemzően világos, pasztellszínűek. Ritkán visszafogottan mintázatosak. Az összképi hatás ez által harmonikus, kiegyensúlyozott és nyugodt.

 

 

 

 

 

• Az anyagok tekintetében a természetes anyagok, mint például: a fa; vesszőfonat; csipke; porcelán, fajansz,  cserép és a kovácsoltvas a jellemzők.

 

 

 

 

• Az összképi hatás hangulatát jól kiegészíti a régi, ódon keretbe foglalt elöregbített családi fényképek, grafikák, akvarellek látványa falakról alálógatva, vagy csak úgy a falnak támasztva, valamelyik alacsony szekrénybútorra állítva.

 

 

 

 

 

• Az ilyen nosztalgikus divatirányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. A hangulathoz illő kiegészítőket nem lehet csupán egyetlen kor stílusából lemásolni. A berendező kreativitása, a benne megfogalmazandó megérzések, valamint a „vintage” divat irányzat melletti elkötelezettségéből fakadó alárendeltsége szükséges az ilyen ódon, de ugyanakkor mégis csak vidám hangulatot árasztó összképi hangulati hatás megtervezéséhez.

 

 

 

 

 

 

• A divatirányzatra jellemző, hogy olykor a padlásról elővarázsolt régi holmik nem az eredeti rendeltetésüknek megfelelő szerepet nyernek a berendezésben. Előfordulhat, hogy egy utazóláda az ágy lábvéghez kerül ágyneműtartónak, míg egy székből végül éjjeliszekrény lesz. Itt a hangulat fokozása érdekében minden elképzelhető és minden megvalósítható, ami harmonikusa illeszkedik az elképzelt képbe..

 

 

 

 

 

 

Kis kézügyességgel, ha kevés régi tárgy áll a berendező terveinek a kivitelezéséhez, magunk is készíthetünk egy kis kézügyességgel, na és persze valóságra váltható álmainkból vett „vintage” hangulatú kisebb – nagyobb bútordarabokat, használati – és dísztárgyakat.

 

 

 

 

Végezetül idekívánkozik az egyik már nagykorú leányunokám megjegyzése: „Tudod nagypapa, amíg a világból nem vész ki minden romantika, addig biztos, hogy mindig divat lesz a „vintage” álmodozásra hívogató hangulata, legalább is a lányos szobák enteriőrjéből.

 

Köszönöm a figyelmüket:.

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots