Skandináv stílusú egyterű lakás képe

A skandináv stílus a belső térben elsősorban az egyszerűség, a funkcionalitás és a természetes anyagok keveréke.

Mi vonzó az ilyen nyitott és teljességében áttekinthető, levegővel és fénnyel teli északi lakás berendezésének összképéből?

Talán az, hogy nincs bennük semmi mesterkéltség, kierőszakolt művészi túlzás, sokkal inkább a frissesség, a béke, sőt egyfajta derűs kép az, amit a kép felénk sugároz. Lakályos és nem rivalizál a hivalkodó eleganciájával. Nincs benne semmi felesleges, de minden, ami található és látható a összképben az teljes mértékben a rendeltetésnek van alárendelve, vagyis funkcionális és kényelmes.

 

A skandináv stílus a belső térben elsősorban az egyszerűség, a funkcionalitás és a sok természetes anyag keveréke.

Először is ékesek, kellemesek, de nincsenek túlzsúfolva „édes kis” kiegészítőkkel. A bútorok és a padlóburkolatok általában fából készülnek.

 

A skandináv stílusú egyterű háló és -nappaliszoba berendezését mi jellemzi?

A skandináv stílusú egyterű lakás (garzon) mindig nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. Ugyanis a nyitott és világos tér koncepciója ideális elképzelés az ilyen kis terű lakásokba. Az egyszerű bútorformák és a természetes anyagok különleges „könnyű és friss leheletet” kölcsönöznek a berendezett térnek. Ennek a trendnek az északi országokban, de már hazánkban is sok rajongója van, akik kedvelik a szigorú egyenes vonalakat és a diszkrét dizájn – t. ők nagyon is otthonosnak találjak.

Skandináv dizájn színvilága is egyszerű. Jellemző rá a szürke és annak valamennyi árnyalata, tágabb értelemben a világos színpaletta, vagyis a fehér, szürke, kék, és a kék árnyalatok a természetes fa színének – többségben fenyőfa natúr színével hígítva. Néhány fényes szín megjelenése a térben – inkább párnákon, kiegészítőkön – csak a belső tér általános egyszerűségére hívja fel jobban a figyelmet.

Ezeken a képeken látható kis alapterületű skandináv stílusú egyszobás lakások belső berendezésének változatait szeretném már megvalósult példákon bemutatni. Bennük elegáns, stílusos üveg- és fémbútorok öltöztetik az egyszerű teret. A szobák válaszfallal vannak zónákra osztva, de színezéssel nincsenek egymástól kiemelve, elkülönülve. Az “északi karakter” minden apró részletében felfedezhető. A belső térben a fehér és a szürke színek dominálnak.  A bútoroknak és kiegészítő tárgyaknak az egyszerű grafikus vonalvezetés kifogástalanul kidolgozott megjelenést biztosítanak a helyiség összképében.

 

A skandináv stílusú hálószoba nincs túlterhelve bútorokkal vagy fölösleges kiegészítőkkel.

 

A színösszképet egy tipikus szín hármas teszi harmonikussá: fehér, szürke, kék variálása. A tér ettől a majdnem színtelen világtól teljesen nyugalmat áraszt, diszkrét megjelenésével pihenésre készteti a köztük élőket. A stílust tökéletesen alátámasztja a bútorok természetes faanyag színe, amely nem rejti el a fa természetes mintázatának a szépségét. A dizájn egyértelműen a tengeri motívumokat karolja fel, a szelíd mediterrán térséggel ellentétben itt a zord balti szél veszi át a hatalmat.

A skandináv belső kialakításánál a legfontosabb az összkép integritásának megőrzése. nem keveredik más stílusokkal. Mindig egy színséma uralja, ebben leggyakrabban fehérnek van többségi szerepe. Jellegzetesek még a menta árnyalatai, ritkábban halvány rózsaszín és a lila. Az erős, aktív színárnyalatok minimális mennyiségben láthatók, általában a monotónia elkerülése érdekében jelennek csak meg. Egyszerű, hangsúlyok nélküli a padlón lévő szőnyeg színe és mintázata is, csupán színben ütnek el a padlódeszkák színétől.

A stílusról tanúskodik a bútorok grafikai egyszerű vonalvezetéssel megtervezett sziluettjei, melyekről hiányzik a hivalkodó dekoráció s az erős és mélyebb színeknek a súlyossága.

Milyen a skandináv stílusú fürdőszoba képe:

A csempe kézenfekvő választás a fürdőszobai falburkolatokhoz. Víz lepergető és könnyen tisztán tartható. Bár a csempeburkolat ez egyik legjobb választás mégse legyen az egyetlen lehetséges megoldás.

Milyen más lehetőség illik még a stílushoz? Változatosságot jelenthet a tiszta faburkolat akár natúran, akár fehéren. De célt érhetünk más természetes anyagokkal és azok textúrájának kiemelésével is.  A zuhanyozótól, kádtól távolabb elhelyezkedő falfelületekre nem biztos, hogy szükség van-e víz lepergető tulajdonságú burkolatra. Falfestékekkel, vagy tapétával is elegáns megjelenést tudunk létrehozni az adott térben, ha ezeket a felületeket edzett üveggel, tükörrel, krómozott felületű kiegészítőkkel kombináljuk.

A skandináv stílus, amennyiben elnyeri a tetszését és tervezi, hogy megváltoztatja nappali – és hálószobája képét, úgy gondolom, hogy a bemutatott példáim tovább inspirálják Önt ebben az elhatározásában.

Tamás Horváth

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots