Van egy perced? Lakberendezés keleti stílusban

Napjainkban egyre több honfitársunk választja Közel – Kelet országait úti céljának. A szállodáikban tapasztalt keleties stílus, bár európai szemnek szokatlan, mesébe illő  pompás berendezése szinte beégeti magát az ott megforduló utazók emlékképébe. A szobák, halok, éttermek berendezésének összképe, bútorainak formája és azoknak az ékítményei a keleti nyugalomnak s végtelen kényelmének a hangulatát sugallják. Onnan hazatérve ki ne vágyna egy ilyen keleti stílusban berendezett lakásra?

 

 

A keleti stílusú bútorokkal szinte minden belső teret bátran dekorálhatunk. A bútorok többsége kézzel készül, ebben aztán előnyükre különböznek az európai gyári tömegtermékektől.
A keleti stílus sokféle kultúra keveréke: mór, arab, berber, valamint európai lakberendezési mix eredménye. A spanyol, a brit és francia lakásművészet nyomai egyaránt felfedezhetők valamennyi keleties lakásberendezés összképében.

 

 

Hozzánk európaiakhoz talán a francia lakberendezési kultúra nyomait leginkább magánviselő marakói stílus áll a legközelebb.

A hagyományos marokkói stílus ékítményei az afrikai, mediterrán és arab motívumok kombinációja. A stílus formavilága és díszítményei gazdagon különböző, de nem fárasztó, festői, de mégsem csillogó.

 

 

Azok számára ajánlható, akik nem a megszokott szabványos megoldásokat szeretnének a lakásuk belső képében viszont látni. A stílus hangulata megköveteli, hogy a belső tér képében a föld színeit, az ég és a tenger színeinek minden árnyalatát használjuk.

 

 

 

A marokkói stílus ugyanolyan sokrétű, mint maga az ország. A berendezési tárgyak formavilága általában „naivnak” mondható, de kevés tovább gondolással ízlés szerint finomítható. A stílus egyaránt alkalmas egy fényűző kastély és egy egyszerű lakóparki lakás belsőképi kialakításához.

 

 

Aki ezek után kedvet kapna lakásának ilyen stílusban történő átalakításához nézze meg a hozzá ajánlott képeket! A látottakat némi fantáziával és empátiával tovább gondolva, máris otthona falai közé varázsolhatja e keleti stílusnak minden kényelmét és hangulatának minden kellemét.

Ziad Zidám műépítész

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots