Vásári kacatból lett lakásberendezés (vintage)

 

„Szedett-vedett” – öreg, de még használatra nagyon is alkalmas bútorokból, tárgyakból összehozott egyfajta nosztalgikus hangulatú összképet, napjaink lakásberendezési divatjában vintage – nak nevezik. Ejtsd: Vintázs

 

A „vintage” szó eredete francia. A borászatban elterjedt szakkifejezés. Az óborok minőségére utal. de ma már a divatszakmában és a lakberendezés körében is gyakran használt jelző. Ódon hangulatot árasztó, régies vonalvezetésű és mintázatú ruha összeállításokra és berendezési tárgyakból összeállított enteriőrökre értelmezhető elképzelés.

A divatirányzat napjainkban egyre közkedveltebb. Boltok, bolhapiacok, árverési kiárusítások sora kínálja az ilyen hangulatú lakásberendezésekhez szükséges ódon bútor darabokat és kiegészítő tárgyakat, néha elég borsos áron.

 

Akik kedvelik a nosztalgiát, szeretnek rég – idők divatjáról és régi – dők embereinek életstílusáról álmodozni nos nekik nem érdemes sokat törni a gyakorlati megvalósítás lehetőségén a fejüket. Irány a bazár! Régiségkereskedések és a kirakodó vásárok sora várja a “kincs vadászokat”. Kevés kézügyességgel otthoni körülmények között magunk is „restaurálhatunk” felújíthatunk bármilyen nekünk tetsző „kacatot”, régi tárgyakat.

 

Nem kell mindent egyszerre felvásárolni. Szép apránként, egyik darabot a másik után érdemes beszerezni. Ahogy lassan kialakul a berendezés alatt álló tér összképének nekünk tetsző hangulata úgy jöhetnek hozzá a még a kellemet fokozó kiegészítő darabok, díszítő elemek. Kézimunkák, csipketerítők, horgolt függönyök, porcelán nippek, figurák, gobelinek, zománcos bádog kancsók, bögrék, csiszolt kristály vázák, bekeretezett régi fotók, fésülködő asztalra púderes szelencék, kölnivíz szórók és még ki tudja mennyi minden a sok – sok holmi a bolhapiacokról.Előnye az ilyen bazári kacat stílusban tervezett belső berendezésnek, hogy ráérünk az elgondolt belső képet, pénztárcánk lehetőségéhez mérten, apránként megvalósítani.

 

Végül a bazári kacatokból akár még ilyen is lehet.

Ám tessék vigyázni! A vintage nem összetévesztendő a retróval. Esetünkben bármely stílus nekünk tetsző darabjaival alakítjuk ki lakásunk berendezésének összképi hangulatát, míg a retró esetében csupán az 1950 60 -70 – 80 -s évek összeillő darabjaival idézzük meg amaz évtizedek lakáskultúrájának egységesen régies, csak azokra az évtizedekre jellemző  képét.

Szántó Zsófi dr. régiségkereskedő

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots