Vasztu, avagy a védikus otthonteremtés bölcselete, III. rész

Telkünket a házépítése előtt elméletben osszuk fel négy egyenlő részre, de a negyedekből lehetőleg csak a délnyugati részt tervezzük beépíteni, azt is oly módon, hogy a ház északi és kelleti oldalán maradjon egy – egy nagyobb üres terület.

 

Varurna Félisten a vizek és az eső felett uralkodik

 

Telek felosztása, lakóépület helye a telken:

 

Vasztu bölcselete foglalkozik az építési telkek formájával, tájolásával, domborzati viszonyaival. Utasításokat ad az építendő ház igényes elhelyezésére, optimális alaprajzára, helyiségeinek arányaira, valamint a ház nyílászáróiak (ajtók, ablakok) nagyságára és mennyiségére.

Meghatározza továbbá a telken fúrandó kút helyét, kerítések építési módját, megjelenési formáját, anyagát, valamint a rajtuk nyitandó kapuk kedvező, vagy kedvezőtlen helyét.

 

A következőkben ismerkedjünk meg a a Vasztu – purusa azon kívánalmival, melyek a ház elhelyezésének ésszerűségére, belső felosztásának optimalizálására, helyiségeinek célszerű berendezésére vonatkoznak.

Vasztu-purusa jó néven veszi, ha telkünk, de házunk alaprajza is közel négyzet, vagy legalább is téglalap alakú. Amennyiben a teleknek bármelyik sarka hiányos lenne az éppen olyan torzulást jelent, mintha csak a Vasztu-purusa testrészéből hiányozna az annak megfelelő darabja. Például, ha telek északkeleti sarka hiányos, mely rész megegyezik a Vasztu-purusa fejével a rajtafekvő ház tulajdonosa könnyen jellemtelené válhat, elveszti becsületét, s könnyen az erkölcsi züllés útjára tévedhet. Északnyugati sarok hiányában ( Vasztu-purusa bal keze) a ház tulajdonosát anyagi és természetbeli kár érheti.

A telek, amennyiben négyzet alakú és ép, akkor ott, a házban élő család jólétben és boldogságban fog megöregedni.

Vasztu-mandala az építkezők segítője:

 

Négy mezőre osztott Vasztu – mandalatábla

 

Telkünket a házépítése előtt elméletben osszuk fel négy egyenlő részre, de a negyedekből lehetőleg csak a délnyugati részt tervezzük beépíteni, azt is oly módon, hogy a ház északi és kelleti oldalán maradjon egy – egy nagyobb üres terület. A ház falaihoz ne építsünk sem garázst sem semmilyen más gazdasági létesítményt. A telek északkeleti sarkában lehet tervezni a kutat, víztározó tartályt vagy a kerti tavat, pancsolót, míg a délkeleti sarkában az egyéb kiszolgáló helyiségeket s építményeket. Északnyugati blokkba tervezhetünk fészert, pajtát, garázst, netán raktárhelyiségeket. A telket feloszthatjuk akár még nyolc részre is az égtájaknak megfelelő mezőkre. Így a főépületen kívül építeni kívánt melléképületek helyét könnyebben tudjuk meghatározni.

Lakóépületünk és a hozzá tartozó kiszolgáló műtárgyak és egyéb más létesítmények elhelyezése.

 

 A lakóépület elhelyezkedése a telken hatással bír a házban lakók életkörülményeire és életük minőségére.

Figyelem!

• A házat lehetőleg ne építsük telekhatárra!

• A telek É-K sarkát hagyjuk szabadon! Ez a hely a kert, kerti tó, szökőkút és a medence helye.

• A lakóház legyen a telek D-Ny sarkában, de soha se helyezzük annak közepére! (A hasznos energiák É-ról és K-ről érkeznek, tehát minél több helyet hagyjunk azok számára.)

• A telekhatárok széleit hagyjuk feltétlen szabadon, ez a sáv a démoni erők uralkodási területe. (Szélesség és a hosszúság 1/9-e. Nálunk ezt a sávszélességet az építési előírások határozzák meg.)

A lakóépület elhelyezkedése a telken hatással bír a házban lakók életkörülményeire és életük minőségére.

Bizonyságul nézzük, mit is követel valójában a lakóház építőktől aVasztu–putusa?

• Amikor az épületet a telken É-felé toljuk el, gazdagságot, gondatlan életet hozhat a lakóira.

• Amikor az épületet a telken K-felé toljuk el, nyugalmat, bölcsességet, megvilágosodást, lelki fejlődést eredményezhet.

• Amikor az épületet a telken D-felé toljuk el, a ház nőtagjai számára hozhat az életminőségükben kedvező változásokat.

• Amikor az épületet a telken Ny-felé toljuk el, gyermekeink életében várhatók kedvező változások.

• A telek közepe az épület elhelyezésére kedvezőtlen hely!

Kisebb telkek beépítése esetén kedvező a belső udvaros lakóházak létesítése. (Nálunk???)

A kilenc mezőre osztott mandala tábla a ház alaprajzának megtervezésénél lehet a segítségünkre. A házon belül a helyiségek ajánlott elhelyezése:

 

A kilenc mezőre osztott mandala tábla a ház alaprajzának megtervezésénél lehet a segítségünkre.

 

A ház közepe itt is az Úr; Brahma lakhelye, ezért lehetőleg ezt a helyet hagyjuk szabadon, nagyobb vagy nehéz tárgyakkal ne terheljük. Ide a lakás hallját, átriumot, esetleg istenszobrot tervezzünk, de legjobb egy szép szőnyeggel leteríteni és üresen hagyni.

 

 

Aki ezek után még többet szeretne megtudni a szanszkrit térrendezés ősi tudományáról, azoknak ajánlom, hogy olvassák el Guranga Das Vasztu című kiadványát.

Írta a kiadvány alapján: Horváth Tamás

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots