Szabadság és kötetlenség színe

Ezek a fogalmak a művészetekben, többek közt a lakberendezés bizonyos területére igazak. Igaz lehet, amikor az otthonunk összképéhez színit, vagy színösszeállításokat választunk. Ilyenkor a gondolatunk szabadon és kötetlenül szárnyalhat, hiszen napjainkban, szinte elképzelhetetlen, hogy bármely festékboltban az áhított színárnyalatot percek alatt ne kevernék ki a kérésünkre.

 

 

Goethe, a nagy német költő szerint, aki a színelmélet megszállott kutatója is volt, állította, hogy a színek az emberek elfojtott vágyainknak szabad kifejező eszközei. Mivel a vágyaink sokfélék és sokba is különböznek, így a színek is más – más érzetet keltenek az emberi lélekben. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színű autót vásárolunk és nem mindegy, milyen színkombinációt választunk otthonuk berendezéséhez, sőt, még a kertünk kialakításánál sem.

Mind ezeket figyelembe véve egy cikksorozatban szeretném bemutatni a különféle színeknek, különböző hangulatkeltő hatását.

 

a föld színe és árnyalatai:

 

A tűz vöröséből, a víz zöldjéből, a végtelen égbolt fehérjéből olvadt össze a föld színe; a barna, és annak árnyalatai; a hideg és meleg bézs. (beige).

Hideg, ha a víz – meleg, ha tűz színéből keverünk hozzá többet.

Míg a barna a statikus állandóságot, erős támaszt, biztonságot ígéri a bézsben, addig a fehér, a végtelenségét a légies könnyedségét, az akadálynélküliségét és a teljes tisztaságát adja bele.

A két szín keveréke a homok színe, a természetességgé, a szabadságé és a kötetlenségé. A barna súlyossága, a fehér légiessége toleránssá, de ugyanakkor a térben való megjelenítését, kissé eljellegteleníti. Élénk színek, mint például a barna alkotóelemei; a vörös, a sárga, de a nyugodtabb zöld vagy a hűvösebb kék is harmonikus összhangban társulnak hozzá. A természetes anyagokat és a rusztikus stílust kedvelők a barna színben és árnyalataiban biztos, hogy sohasem fognak csalódni. Megállapodott nyugodt otthont kedvelő, inkább idősebb emberek otthonába bátran ajánlható.

Horváth Tamás

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots