Szép? Nem szép? (I. rész)

Györffy Rozália ref. lelkész és Pierre Lancer belsőépítész lakberendezési előadás sorozatának naplójegyzeteiből. Lejegyeztem egy Karib szigetekibeli nyári tábor alkalmából.  (I. rész)

Amely részben igyekszem  röviden leírni a nyári lakberendezési tábor színhelyét. Csodálatos tengerparti és vízalatti világának elbűvölő színeit és hangulatát. Megjegyezném, hogy látvány leírására  a szavakkal, de még a fotók bemutatásával is csupán csak gyenge próbálkozás.

 

SZÉP NEM SZÉP 03

 

 

Tanuljunk a Teremtőtől

A vízig vezető út és maga a part is egy csoda.A bársonyosan fehér színű homok, az azúr kék tenger, az állandó friss szél – mely a part menti pálmafákat gyakran akarja megdönteni a látóhatár síkjába – egy keretben összefogva, maga az Éden.

A már – már kínos tisztaságú, rendezett tengerparti kép a ránk boruló nyugalmával és harmóniájával, példái a mennyei tájtervező legszebb vizsgamunkájának.

 

 

SZÉP NEM SZÉP 05

 

Ez a látvány, mindent feledtet. A legnagyobb szellemi fásultságot is képes az emberben legyűrni.

Az égbolt mindig felhőtlen és kék. Itt a napsütés nem „opció,”hanem egész éven át a Teremtő által garantált valóság. Itt semmi sem hazug, itt semmi nincsen, ami fölösleges és kirívó lenne, pedig a színek orgiájával szembesülünk a természet legkisebb részletének legeldugottabb zugában is.

 

 

SZÉP NEM SZÉP 07

 

Közvetlen a part közelében alig pár méterre a víz alatt, élnek a világ legszebb koralljai. A kristálytiszta sekély, tenger alatti, gazdag élővilág a trópusi napsütés vakítón fehér sugarainak és az állandó egyenletes hőmérsékletű időjárásnak éppen úgy haszonélvezői, mint a sziget belsejében burjánzó esőerdők fái és színpompás papagájai, lepkéi, de a zuhatagok partján élő korhadéklakók; a broméliák is.

 

 

SZÉP NEM SZÉP 08 másolata

 

Ameddig a szemünkkel csak ellátunk, a vérvöröstől a csont fehérig, milliónyi apróbb – nagyobb tengeri élőlény: halak: kagylók: tengeri csillagok: medúzák: rákok és ki tudja még milyen állatcsodák népesítik be ezt a víz alatti paradicsomi világot.

 

SZÉP NEM SZÉP 09

 

Mind ezek láttán, ha az ámulattól nem maradna az ember szája tátva felkiáltana – Istenem ez tényleg valóság, nem csak álmodom, én tényleg itt vagyok?

 

Az előadás a II. részben elolvasható.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots