Színekről mindenkinek – II. rész

A színes téralakítás élményét csak is a gyakorlatban tapasztalhatjuk meg igazán, mely élményünk milyenségét minden esetben befolyásolják majd a családtagjainak életvitele, az ő érdeklődési körük, foglalkozásuk, műveltségi szintjük, de még sok más egyéb tényező is.

 

 

A színek látványát akárcsak a zene világából a dallamokat, vonzó vagy taszító élményként éljük meg. Vagy kedvesek számunkra, vagy elutasítjuk a látottakat – hallottakat, de szerencsékre választék bőven akad mindkét téren. A színek élményével a világon mindenütt összetalálkozunk, de leggyakrabban mégis a természetben, ahol az esztétikai élményen kívül a tájékozódásunkban is nagy segítségünkre vannak.

De a művészetek sem nélkülözhetik a fontosságukat. A műalkotások tetszése is sok esetben a színek hangulatkeltő hatásának milyenségétől múlik. Minden esetben a színekkel való találkozásunk – bárhol is történjen – egy életre meghatározó élmény marad.

 

 

 Textil és tapétaminták a tavasz színeivel

Textil és tapétaminták a nyár színeivel

Textil és tapétaminták az ősz színeivel

Textil és tapétaminták a tél színeivel

A színek a természet megújuló körforgásának csalhatatlan és örökre emlékezetes megjelenési képeit kölcsönzik a lelkünkben. Évszakokra jellemző színkombinációk; a virágos tavasz, a tikkadt föld és a hűsítő víz színével azonosuló nyár. A szőlőt érlelő tőke és a levelét hullató erdők szín kavalkádja az ősz. A mélykék és sötétszürke, sokszor már lilásan fekete égbolt, a dérlepte madárberkenye tűzvörös termésével keveredve a telet idézik. Mind ezek a színek egy-egy évszak állandósult jellegzetességei lesznek az életünknek.

Csodálatos, színes képek villannak fel bennünk, már annak hatására is, ha ezeknek az évszakoknak a nevét kimondjuk. Nem véletlen tehát, hogy ezekből a csodálatos színképekből örömmel választunk otthonunk színterveinek elkészítéseihez. A választásunk természetesen minden estben függ; egyéniségünktől és vérmérsékletünktől. A választásunk, éppen ezért soha sem lehet csupán az uralkodó szín divat kérdése!

A színes téralakítás élményét csak is a gyakorlatban tapasztalhatjuk meg igazán, mely élményünk milyenségét minden esetben befolyásolják majd a családtagjainak életvitele, az ő érdeklődési körük, foglalkozásuk, műveltségi szintjük, de még sok más egyéb tényező is. Nagyobb részt, ha akarjuk, ha nem, ezek a körülmények fogják meghatározni a leendő otthonunk jellemző színvilágát. A fiatal korosztályból például többen kedvelik az élénk, harsány, színellentétek keltette hangulati hatásokat, míg az idősebbek az otthonuk színképében, inkább a nyugodt átmeneteket képező színösszeállításokat részesítik előnyben.

 

Kő – fa –  fém a tavasz színeivel

Kő – fa-  fém a nyár színeivel

Kő – fa – fém az ősz színeivel

Kő – fa – fém a tél színeivel

Az agilisebb, mozgékonyabb emberekből álló családok szívesen választják otthonuk színösszképében a vöröset és annak árnyalatait, vagy a sárga színnek minden meleg változatát, mint például a narancsot. Ugyanakkor a nyugodtabbak, higgadtabbak a kék és zöld színeket és azok változatait részesítik előnyben. Általános recept épen ezért nem létezik, de annyit talán szabályként elfogadhatunk, hogy étkezőbe nem való se milyen harsány, élénk szín. Az étkezés idejét, kívánatos nyugodt lelkiállapotban, kellemes nyugodt környezetben eltölteni.

 

Berendezés részlete a tavasz színeivel

Berendezés részlete a nyár színeivel

Berendezés részlete az ősz színeivel

 

Ahogy az ilyen helyiségekben, légyen az étkező vagy konyha, a vöröset és ennek erős árnyalatait, nem tartjuk kívánatosnak, úgy a zöld és a kék sötét változatait sem, mivel ez utóbbi színek összhatásukban unalmas hangulatot ébresztenek és így, étvágytalanságot okozhatnak. Az ilyen vörös és sötétkék – zöld színben pompázó étkezőhelyiségből a vendégek előbb- utóbb, biztos, hogy nekiülni szeretnének az asztaltól, mely történés a ház asszonyára nézve; katasztrófa.

 

 

Berendezés részlete a tél színeivel

 

A konyhában, mivel veszélyes üzem, ezért a látást minőségét rontó, izgató, sötét színeket, meghatározó jelleggel nem használunk! Az étkezőbe lehetőség szerint a tavasz színeit, míg a konyhába a nyárra jellemző színekből válogassunk.

Köszönöm figyelmüket.

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots