Színharmónia tervezés okostelefonnal

A lakásunk berendezése során sok esetben a képeslapokból, weboldalakról jól ismert megoldásoknál kötünk ki, abban a hiszemben, hogy ott olyan gyakorlatias és célszerű megoldásra leltünk, melynél jobb megoldás már nem létezik.

Minden tetszik, ahogy a weben látom, de azok színek? Olyan színek között képtelen lennék megmaradni – gondolja magában a képernyőt nézegetve az olyan lakástulajdonos, aki lakberendezésre adja a fejét.

És bizony igaza van, mert mennyivel otthonosabb egy olyan lakás falai között élni, amelyiknek a berendezése illik egyéniségünkhöz s színvilága harmonizál lelkivilágunkkal.

 

Hogy a lakásunk valóban otthonos legyen észszerű először azon elgondolkodnunk, hol s milyen környezetben éreznénk igazán otthon magunkat. A felhasznált anyagok, színek, formák adott térben majd milyen hatát gyakorolnak érzelmeinkre, kedélyállapotunkra?

Nem csak a  helyiségek célszerűsége, azoknak száma és alapterülete

melyek egy lakás otthonossá tehetnek.

 

Nem árt tudni, hogy a padlók mintázatának és színének játéka, a lakástextilek anyagának minősége és színe, vagy a konyhai munkalapok kemény, rideg, érintésre hűvösnek tűnő felületei mind-mind más és más érzelmi és lélektani hatást gyakorolhatnak ránk.

Eleink a természetes anyagokat legtöbb esetben természetes, kevés részben természetes színezőanyagokkal színezve alkalmazták otthonuk berendezési és használati tárgyainak elkészítésénél. Napjaink technika fejlettsége már sokféle lehetőséget kínálnak a különféle, sok esetben mesterséges úton előállított anyagok színesítésére. A színes anyagokkal színesedik otthonunk berendezésének az összképe s benne az életünk minősége.

 

Talán ezért is van, hogy lakberendezésnek egyik prioritása éppen a művészi adottságokat is igénylő színválasztás lett. Nincs az a mélyreható tudomány, mely képes lenne megjósolni, hogyan reagál ugyanazon színvilágra két különböző lelki alkatú ember.

Még ha nincs is kedvenc színünk, bizonyára létezik olyan szín, esetleg színösszeállítások, szaknyelven: színpárok, színhármasok, melyekre újra és újra rátalálunk a ruhatárunkban, vagy használati és dísz tárgyainkon. Az ilyen színekhez, színösszeállításokhoz aztán ösztönösen vonzódunk, vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten taszítanak bennünket.

 

Milyen színek állnak közel hozzám?

A lakberendezés gyakorlatban mi segíthet bennünket, hogy olyan színeket és színösszeállításokat válasszunk melyek otthonunk színösszképének a hangulatát és kellemét inkább fokozzák, mint sem lerontják?

 

Egyszerű a válaszom: Megfelelő időben és megfelelő helyen a teremtett természet színeinek, formáinak, nyitott szemmel és lélekkel történő befogadása és azoknak ízlésünk szerinti lemásolása lehet ebben a legnagyobb segítség.

 

 

Néhány órás séta a természet lágy ölén, kezünkben egy okostelefon kamerájával, s a rögzített látvány harmonikus színpalettája rövid időn belül profi színtanácsadót csinál belőlünk.

 

De jaj, még ekkor is marad egy megválaszolandó kérdés.

A kérdés így hangzik:

Ón melyik évszakot választaná szívesebben a sétájához?

Ugyanis a fényviszonyok évszakonként változnak – legalább is a mi hazánk éghajlati viszonyai között – a fényviszonyok meg hatást gyakorolnak a színek és árnyalataik élénkségére, vagy tompaságára.

 

Az évszakok színei, ugyanis közel ugyanolyan hatást keltenek a belső és külső térben, megfelelő fényviszonyok mellett alkalmazva, mint a természetben a szabad ég alatt.

 

 

 

Amennyiben eldöntöttük, hogy melyik évszak hangulatát kedveljük, máris nekikezdhetünk a nekünk tetsző színösszeállítás megtervezéséhez. Ettől kezdve már csak arra kell odafigyelnünk, hogy az évszakot és annak színpalettáját – melyet választottunk- vagy az évszakokat a hozzájuk illő színeikkel, melyek között még ingadozunk, szín és forma szempontjából összehangoljuk a lakberendezési terveink minden apró részletével.

 

Innen már felgyorsulnak az események.

Melyik évszak is felelt meg Önnek a legjobban? Gondolja végig még egyszer, s válasszon a legkedvesebb látványának a színei közül egy az évszakra jellemző színt, alapszínnek s mellé színpárt, esetleg árnyalataival, netán még egy harmadik színt is hozzá esetleg azt is az árnyalataival.

Figyelem! Ennél több szín használata egy és ugyanazon térben már tarkítja a tér színösszképét.

Minden szín engedélyezett, ha annak a színnek az árnyalata beleillik a választott évszak színpalettájába.

 

Figyelem! Az a tény, hogy ön egy bizonyos évszak alapszínének, bár az a képen, ott s akkor nem látható, mint kedvenc színét mégis szívesebben választaná, tegye meg bátran! De!

Lássunk egy olyan példát, amikor a tavasz színeinek frissességé mellett dönt, ám a kedvelt színe a lila, de ez a szín éppen hiányzik a kiválasztott tavaszi képről. Nos, sebaj.

Bátran válassza meg a lilát alapszínnek azzal a kevés kiigazítással, hogy csak olyan árnyalatában, vagy árnyalataiban fogja használni mely a tavaszi évszak színpalettáján szereplő valamennyi színnel harmonizál.

 

Mint látjuk nem is olyan ördöngösség a természet harmonikusan összeillő színeivel otthonunk belső, vagy külső terébe kellemet, harmonikus légkört varázsolni. Ám azt sohase felejtsük el. hogy az otthonunk berendezéséhez, amikor színt, formát, anyagot választunk minden esetben kérjük ki a velünk egy fedél alatt élők véleményét is!

Ebben egy családi közös kirándulás és egy okos telefon kamerája biztosan segíteni tud.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots