Színharmónia és egészség

 

Színt vallanak az otthonunk színei

 

A magas fejlettségű kultúrák, már évezredekkel ezelőtt ismerték a hangok (zene) emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatását. A tibeti csengőtál, vagy a hangvilla rezgése, vibrációja készteti a sejteket, szöveteket s így magát az emberi szervezetet a harmonikus működésre.

 

 

 

 

 

A tálak hangja megérinti a legbensőbb énünket, harmóniát teremt lelkünkben és testünkben

Hangulat és hangolódás:

 

Ugye tudjuk mit jelent a „hangol” szavunk?

Azt hiszem, nem kell bővebben magyaráznom. Mindenki tudja: azt jelenti, hogy, egy tévé – vagy rádiócsatornát ráhangolunk az adó megfelelő frekvenciájára. Éppen így járnak el a zenészek, mikor a hangszereiket felhangolják. Ugyanis egy elhangolódott hangszerrel, csak hamisan lehet intonálni, és az így játszott melódia a fülünk számára, biztos, hogy élvezhetetlen lesz.

 

 

 

 

Ugyanez érvényes ránk, emberekre, amikor „lehangoltak” vagyunk. Ilyenkor szervezetünk rezgése eltér a normálistól. Kedvetlenek, lehangoltak, vagyis nyomott lesz  a hangulatunk. A hangulat szavunk jelentése is a „hangolódás”kifejezésből fakad.

 

 

 

 

Hasonló a helyzet a színek estében, csakhogy, amíg a hangok keltette rezgések a szerveinkre fizikálisan hatna, addig a színek bonyolult kémiai folyamatokat generálnak a szervezetünkben. Ezek a bonyolult kémiai folyamatok azonban nem csupán csak a sejtjeinkre és szöveteinkre, hanem a sokkal kevésbé megfogható lelki mivoltunkra is komoly befolyással bírnak.

 

 

 

 

 

Ezek után felmerül a kérdés; valójában mit értünk mi a rezgés kifejezés alatt?

Nos, a rezgés nem más, mint lüktetés, más szóval; ritmus, vagy tudományos nevén frekvencia, amelynek mértékegysége a Hertz. Minden élő szervezet és élettelen dolog rendelkezik egy rá jellemző ritmussal, vagy frekvenciával. Amikor ez a rezgés valamilyen okból, például kellemetlen hang, és fény (szín, színek) élményének hatásra elhangolódik, kezdetben csak lehangoltak, kedvtelenek leszünk, majd meg bele is betegedhetünk.

Minden sejtünk, szervünk, de a lelkünk is rendelkezik egy egészséges alapfrekvenciával. Ezen az alapfrekvencián, akkor „üzemelünk, amikor nem “pörgünk”, vagy éppen nem vagyunk teljesen magunk alatt.

 

 

 

 

 

Ám ez az alapfrekvencia, ha elhangolódik, a testünk erre érzékenyen reagáló egyes szervei, de akár maga az emberi lélek is, könnyen megsérülhet, megbetegedhet. A gyógyuláshoz vezető út nem egyszerű, de közel sem lehetetlen.

Az élet harmóniáját biztosító egészséges frekvenciákat addig kell a lehangolódott szerveknek, vagy a megbetegedett léleknek sugározni, míg azok hamis intonálása megszűnik, és rezgésük visszaáll az eredeti állapotba. Ilyenkor a környezet, a szervezet és a lélek összhangja – igaz ez minden élőlényre – valójában harmonikus egységet alkotnak egymással.

A feladat tehát összetett, de közel sem megvalósíthatatlan.

  •  Életmód; rendszett, őszinte, dolgos
  •  Környezet; családias, otthonos
  •   Fizikai; kellemetlen zajoktól és  illatoktól mentes
  •  Kémiai; fények, színek, formák ráhatások megfelelő rezgéseinek harmonikus együtthatója, vagyis mindezek összhangja biztosítja szervezetünk egészséges működését.

Bármelyik elhangolódik; lőttek az egészségnek és lőttek a kiegyensúlyozott, harmonikus életnek!

 

 

 Lelkünk mélyéről fakadó igényünk, hogy a legszűkebb terek, melyek bennünket közvetlen határolnak; otthonunk helyiségeinek, használati tárgyainknak; öltözetünknek – olykor még az ételeinknek a színei is, minden esetben harmonikus összhangot alkossanak belső igényeinkkel és egymással. Ez nem csak egészségünknek, de az eleganciánknak is alapfeltétele. 

 

Az egészséges, harmonikusan kiegyensúlyozott élet, mint láthatjuk egy sok összetevős, sokféle frekvenciából harmóniában összerendeződött egységes egész, de ebből az egészből most mégis csak a színek szervezetünkre, lelkünkre gyakorolt hatásait ragadnám ki. Ugyan is a rezgésük (frekvenciájuk) milyenségének és mennyiségének segítségével a legbiztosabban és leggyorsabban lehet gyógyítani az emberi léleknek olyan betegségeit, mint például a rossz kedélyállapotot, lehangolódás, életuntság, vagy a mind ezekből bekövetkező; állandósuló fizikai és szellemi kifáradás.

 

 

 Sok szín együtt is lehet harmonikus összhangban, amennyiben azok megfelelő súlyban uralják a teljes összképet.

A színek frekvencia-gyógyításának módszerét talán legjobban ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor meghallunk egy szép dallamot a rádióban, és azt egész nap dúdoljuk, melynek hatására később jó kedvűek és felszabadultak leszünk.

Hasonló történik velünk egy tárlaton egy szép kép előtt állva, vagy éppen a frissen, kedvünkre kifestett és berendezett otthonunkban.

 

 

 

 

A lelkünk és belsőszerveink ugyanígy érzékelik a számukra megfelelő egészséges rezgéseket, melyeket egy idő után maguk is átvesznek. A rezgések kedvező hatására, pedig az emberi lélek, de  minden szervünk is képes felfrissülni, regenerálódni. Mindebben az a legnagyszerűbb, hogy a gyógyulás fájdalommentes, és nincsenek mellékhatásai.

 

 

Mi legyen tehát a színterápia első lépése?

 

Először is vizsgáljuk át a ruhatárunkat! Nézzük meg azokból, milyen színű ruhákat viselünk a leggyakrabban, és milyeneket a legkevésbé? Természetesen ilyenkor az éppen esedékes évszakot és annak jellemző színeit vegyük csak figyelembe!

 

 

 

 

 

Aztán nézzünk körbe az otthonuk helyiségeiben! Vizsgáljuk meg, hogy az otthonunkban uralkodó színek egyeznek – hasonlítanak – e a kedvenc ruháink színeivel? Ezek a színek természetesen Lehetnek annak árnyalatai vagy kiegészítő színei is.

 

 

 

 

 

Nos, ha a ruházatunk és az otthonunk színeiben is találunk kifogásolni valót, akkor ne habozzunk, gyorsan álljunk neki és cseréljük le, tetszésünknek legjobban megfelelő színekre, mind a gönceinket, mind pedig a lakástextileket, festményeket és más kiegészítő berendezési tárgyainkat is. Hessegessük el magunktól azt a szírén hangot:  “Ezt azért nem dobom ki, mert örököltem, vagy emlék egy nyaralásból.”

 

 

 

 Belvárosi polgári lakás nagyméretű nappaliszobájának a hangulatát is feldobhatjuk vidám, összeillő színekkel.

Elképzelhető, hogy a fő szín, a „kedvenc” megfelel, de valami még sem az igazi. Ilyenkor legtöbb estben a színek összhangjával, vagyis a színharmóniával van a baj, amit szintén azonnal orvosolni kell.

A nem összeillő színek, a rossz színválasztás is könnyen oka lehet a barátságtalan otthonképének és a benne élők rossz közérzetének; állandó lehangoltságnak, vagy ami még rosszabb; a depressziónak.

 

 

Na ezt azért még sem. Hosszú távon elviselhetetlen lesz ez a szemet idegesítő színkavalkád.

 

A következőkben  különféle emberi jellemvonásoz illő színes berendezést, otthon részletet mutatok be, melyből mindenki kiválaszthatja a számára legjobban tetszőt. Ez esetben most nem berendezések stílusát, gazdagságát kell figyelembe venni, hanem az összképének a színhatását és az azt alkotó színek összetételének arányait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes elgondolkodni a látottakon, hiszen az érzelmeinkre ható színek helytelen összeválogatása, melyek gyerekkorban, ifjúkorban, de éltesebb korban is a tetszésünkben gyakran cserélődnek, változnak, sok kellemetlenséget, rossz közérzetet, családi békétlenségnek lehet okozója. A mondás szerint: „ Segíts magadon és az Isten is megsegít.”

Figyelem a színek csak fény hatására kelnek életre és annak hiányában szürkülnek is el!

 

 

Színes belső tér fényszegény környezetben

Ugyanaz a tér kellő megvilágításban

 

Ezért minden esetben ügyeljünk az otthonunk helyiségeinek kellő és helyes megvilágítására!!!

 

Horváth Tamás

2011-02-20

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots