Színtár raktár III. tárló (lila)

Lila

Az ókori görögök a hajnali és az esti ég színéhez hasonlították.

A lila elnevezés nem egy konkrét színt jelöl meg a színskálán. A lila ugyanis a meglehetősen széles színtartományához tartozó valamennyi színének a gyűjtőnév

 

este

 

Minden olyan szín mely a kék és a vörös keveréke a lila tartományhoz tartozik. A lilás rózsaszíntől a mély lilás bordóig. Ám közülük mégis a legismertebbek az ibolya és orgona színe, valamint e színeknek a világosabb és sötétebb árnyalatai.

 

?

 

Minél többet keverünk egyik vagy a másik színből a lilához, a szerint lesz ibolya, vagy éppen bíbor felé hajló, egészen a sötét, mély lilás bordóig bezárólag

 

LILA NAPPALISZOBA

 

Több rész vörössel keverve a melegebb bíbor – méltóságot és az áhítatosságot kifejező színárnyalatai felé, míg több rész kékkel keverve a hidegebb ibolya – fondorlatos észjárást és a magas fokú intelligenciát jelölő színárnyalatai felé módosulhat.

 

LILA SZÍNMINTA

 

Az ibolya lila árnyalataihoz leginkább az eltávolító, magas és sugárzó szellemiséget jelölő tulajdonságokat párosítjuk, míg a bíbor felé haladva színskálán a méltóságot, szenvedélyt, életerőt kifejező fogalmakat társítjuk.

 

LILA HÁLÓSZOBA (2)

 

A lilát az ilyen szélsőségesen egymástól eltérő és ellentétes, hideg – meleg érzelmeket kiváltó tulajdonságai miatt sejtelmes színnek is szokás nevezni.

 

LILA NAPPALI KANAPÉVAL

 

A lakberendező, amikor a megbízója kérésre egy – egy helyiség összképi színtervében a lila álmát szeretné elé varázsolni, egyáltalán nem mindegy, hogy a lila szín tartományából milyen tulajdonságokkal bíró színeket fog összeválogatni.

 

68352_521211431229846_738613487_n

 

Ilyenkor feltétlen figyelembe kell venni a megrendelő vérmérsékletét, habitusát a különféle formákhoz és tárgyakhoz való ragaszkodását.

 

 

HÁLÓ LILÁBAN

 

Miért éppen a tárgyakhoz és a formákhoz? Mert bizonyos tárgyak és azok formája csak a lila bizonyos színeit képesek ízlésesen elviselni, és fordítva. Bármely tárgy formája, ha nincsen harmonikus összhangban a rátett lila színével- vagy túl sok, vagy túl sötét, vagy, túl hideg – könnyen diszharmonikussá válhat a számára kijelölt térben.

 

NAPPALI LILA SZÍN MINTA

 

Általában az Ilyen esetekben fordulhat elő, hogy sem a tervező, sem a megbízó nem érti miért lesz lehangoló, sőt néha még nyomasztó is, az eléjük táruló, komoly munkával és anyagi ráfordítással berendezett belső-külső tér összképének a hangulata?

 

HÁLÓ LILA SZÍN MINTA II.

 

Színtár raktárunkban most különféle rendeltetésű tereknek lilával – hideg és meleg színeivel és azoknak árnyalatival komponált összképi összeállításaiból mutatok be néhány példát. Mindenki maga döntse el. hogy a lilának mely színeiből és mely árnyalataiból komponált  kép tetszik, vagyis melyiket választaná?

 

LILA AKÁC

 

Köszönöm a figyelmüket:

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots