Színtár-raktár V. tárló (szürke)

 

Szürke

Amíg a fehér a világosság, a fekete pedig a sötétség színe, addig a szürke, amely e két szín keveréke, a félhomálynak és az árnyéknak a jellegzetes színe, s mint ilyen, térben való megjelenésével megnyugtat. Egy olyan téren ahol a meleg szürke szín a domináns, nos, az ilyen térnek a hangulata többnyire a feledés és a reményt sugallja. Megjegyzem nem mindenki számára.

 

SZÜRKE ÁRNYAK

 

A minimalista stílusban képzett belsőtereknek minden bizonnyal az egyik legkedveltebb színe, de éppen ilyen hatásos és elegáns képet mutat a más stílusban megkomponált valamennyi térnek az összképében, akár a falakon, akár a kiegészítő berendezési tárgyának a felületein.

 

 

SZÜRKE RÓZSASZÍNNEL

 

 

Ennek ésszerű magyarázata talán az lehet, hogy a meleg szürkével színezett belsőtér tiszta, rendezett és kényelmesen tágas helynek a hangulatát kelti. A benne megjelenő más színeknek, de önmaga árnyalatainak is – legyenek azok bármilyen világosak, vagy sötétek – kedvező tulajdonságaikat maga elé engedi, sőt azoknak a határait felerősíti, vagyis a tőle színben, vagy akár csak árnyalatban is eltérő tárgyaknak a vonalait határozottabbá, élesebbé lesz.

 

 

SZÜRKE ÉLÉNK SZÍNNEL

 

Nem véletlen, hogy a biedermeier kor levendula illatú szalonjainak, arany és ezüst szalagokkal ékített falain ugyancsak szívesen látták, mint alapszínt. Az ilyen színösszeállításbán pompázó szalonok, valamint az összképükben megjelenő kényelmes, meleg, cseresznyefa – vagy diófa színű bútoraikkal és azokkal színben harmonizáló textilkárpitjaikkal, minden esetben  egy elegáns otthonnak a hangulatát varázsoltak a bennük és köztük  élő főúri és nemesi családoknak a mindennapjaikba.

 

 

BIEDER FALSZÍN

 

 

A szürke belsőtér jól kombinálható a saját tónusainak fényes és matt árnyalatival is.

 

 

HÁLÓ SZÜRKÉBEN STÍL
Egy olyan tér összképében, melyben élénk, erős színek a dominánsak egy nagyobb szürke folt, mint például: szürke kárpittal bevont ülőbútor együttesnek a szembeötlő látványa, vagy akár egy szürke szőnyeg a padlón, képesek „letörni” de legalább is ellágyítani az erős színeknek a kirívó hangulati hatását.

 

 

NAPPALI SZÜRKE ÉS SZÍNES

 

Erős, élénk falszín esetén, hasonlóképen „hígító” hatása lehet az ugyanabban a térben minden megjelenő nagyobb szürke felületű bútordarab és kiegészítő berendezési tárgy. Még kedvezőbb, ha ezeknek a berendezési tárgyaknak a szürke felületét, természetesen csak ésszerű mennyiségben, krómozott vagy fekete díszítő elemek dekorálják. (oszlopok lábak, fiók-és ajtóhúzó vasa latok, pántok),

 

 

SZÜRKE ELEGÁNS HÁLÓSZOBA

 

 

A csillogást, ragyogást fokozza a térben megjelenő meleg szürke szín, bármely árnyalatával. Elegánssá varázsolja.(tükrök, üveg lámpatestek, fényes (szatén) drapériák és árnyékoló függönyök) Az ilyen felületeknek a szürke térben való megjelenése a luxus és a pompa érzetét teszik még hangsúlyosabbá.

 

SZÜRKE MINTA

Balról: pór-szürke – meleg- szürke – hideg – szürke

 

A semleges szürke, bár egyenrangú partnere minden más színnek a térben, mégis a vele megjelenő más színeknek visszafogott és elegáns hátteret biztosít. Nem véletlen, hogy képgalériák falának, múzeumi tárlóknak gyakran használt falszíne, ahol a luxussal ellentétben éppen az egyszerűsége és a puritánsága az mellyel a kisebb színes felületeknek önzetlen előnyt kínál. Ez estben nem akar szembeszökő lenni, kifinomult ízléssel, „szürkén” meghúzódik minden más szín hátterében.

 

 

KÉPTÁR

 

Lakóterek semleges szürke falai lehetőséget kínálnak minden berendezőnek arra, hogy más színes – akár világos, sötét, fényes, matt, akár erős, vagy halvány  árnyalataikkal berendezési tárgyaknak helyet biztosítsanak az általuk  megálmodott tér színes összképébe.

 

 

SZÜRKE ENTERIÖR 022

 

 

Bátran társíthatjuk feketével, fehérrel, de még önmaga összes árnyalataival is. Jól kiemeli a krémes sárga színeket, a kéknek, vörösnek és a lilának szinte minden árnyalatát. Az ilyen színösszképben megkomponált terek nyugalmat, harmóniát, sugallnak, ugyanakkor visszafogottan elegánsak és kevésbé sem hivalkodók.

 

 

SZÜRKE ENTERIÖR 042

Például egy szürke – fehér, vagy szürke – bézs szín összeállítású berendezésnek a képe, szinte kínálja a megjelenési lehetőséget más színes, berendezési tárgyak számára. Más egymással is egybecsengő színekkel könnyen alkot tökéletes színharmóniát. Ezért berendezési terveinkben az úgy nevezett „pór szürke” szín valamennyi árnyalata bátran ajánlhatók háló – és nappali szobák, de konyha és akár még gyerekszobák falszínének is.

 

 

SZÜRKÉS KÉKES GYEREKSZOBA

 

A szürke tér bár párosuljon hideg, vagy meleg színekkel, zölddel, barnával, lilával, vörössel a kisebb teret, ha csak illuzórikusan is, de tágítja. Fényesen csillogó változata fényűzést, matt, fénytelen képe a visszafogott eleganciát sugallja.

 

 

SZÜRKE BÚTOR FÜRDŐSZOBÁBAN

 

Köszönöm a figyelmüket:

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots