Üvegkorszak

Amikor az ókorban nem is annyira tudatosan, mint inkább véletlenül sikerült az első, kezdetleges üvegcserepet előállítani, semmi különösebb jelentőséget nem tulajdonítottak ennek.

 

 

Inkább csak a nők és a gyerekek játszottak vele és később jó ideig meg is feledkeztek az üvegről. Csak a középkor vége fele kezd ismét megjelenni, amikor is Velencében feltalálták a színes üveg előállításának módjára.

 

 

Felismervén az átlátszó és mégis szilárd anyag nagy gyakorlati lehetőségeit, csakhamar, az akkori idők fogalmai szerint egészen nagyarányú üveggyártás fejlődött ki.

Ettől fogva a fejlődés bár állandó, de meglehetősen lassú tempójú, mivel az anyag két hátrányos tulajdonsága, a nagyfokú merevség és törékenység gátat szabtak az üveg szélesebb körű alkalmazási lehetőségének.

 

 

Mindazonáltal az üvegipar az ablak, kirakatüveg, optika, edénygyártás terén így is bámulatos eredményt ért el, de ezek után már úgy látszott, hogy az I. Világháború kezdetére eljutott a fejlődési lehetőségek csúcsára.

 

 

Ámde, mint ilyenkor mindig, segítségre sietett az iparnak a tudomány, és érdeklődése a holtpontra jutott üveggyártást egyszerre kilendítette az álló helyzetéből. Olyan új, eddig nem is álmodott utakra vezette a gyártást, amelyeken akkorra még szinte beláthatatlan fejlődésnek indulhatott.

 

 

Mindez a XX. század 30-as éveiben történt. Amikor a tudósok a háború után nekiálltak az új kutatásoknak. Először is vizsgálat alá vették az üveg addig ismert összes jellemző tulajdonságait és kiderült, hogy csak nagy általánosságban ismerjük azokat.

 

 

Amire addig senki sem gondolt az üveget úgy próbálták kezelni a gyártás során, mintha csak fém volna. Kísérletképpen izzított üveget tettek hideg vízzel töltött kádba,vagyis megedzették. A z eredmény meglepő volt, mert amikor az üveglapot a kádból kiemelték és megvizsgálták kiderült, hogy ugyan minden előző jó tulajdonságát, mint átlátszóság, szilárdság azokat megtartotta, de közben egy újabb hasznos paraméterrel is gazdagodott, és ez a ruganyosság volt.

 

 

Belső szerkezetét vizsgálva az így előállított üvegnek – csakhamar rájöttek a tudósok -, hogy a hirtelen lehűléstől a külső rétegei sokkal gyorsabban húzottak össze, mint a belső és ez feszültségi különbséget eredményezett a rétegek között, mely feszültség viszont megváltoztatta az anyag atomjainak tulajdonságát.

 

 

Mind ez magyarázat a hő – kezelt üveg új páratlan adottságára, a ruganyosságra. A felületek különböző hőfokon történő lehűtésével végtelen lehetőségek jöttek létre, s így nem remélt eredmények születtek.

 

 

Az így előállított üvegtípusok sokszorosan szilárdabbak, mint az előttük gyártottaké, de emellett még hajlékonyak és rugalmasak is. Ellenállnak a hő és hideghullámoknak és nem törékenyek. Több sem kellett a két háború közti felhőkarcolókat építő amerikai iparnak, óriási arányú fejlesztésekbe kezdtek az üveggyártás területén. Egy csapásra beköszöntött az üvegkorszak.

 

 

Szinte mindent üvegből akartak gyártani. Lakásberendezések, irodák, épületek és használati tárgyak egész sora készül az átlátszó csodából, sőt még autó karosszéria is készült belőle. Az építőipar után napjainkra a belsőépítészet és a lakberendezés lett az egyik legnagyobb felhasználója a modern technológiával előállított üvegeknek, amennyiben a járműgyártás törhetetlen üveg igényét nem vesszük figyelembe.

 

 

Mára talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné a hőálló jénai üvegedényeket, a golyóálló biztonsági „security” üveget, a hőszigetelésükről és fényvisszaverő képességükről ismert thermolux és thermoplán épületüvegeket, vagy az építkezéseken gyakran használ copilitot. Háztartásokban találkozhatunk olyan fürdőszoba kabinokkal, kádakkal, sőt asztalokkal, székekkel és fotelokkal üvegből, melyekben még kalapáccsal sem lehet kárt tenni. Tökéletes válóperes berendezési tárgyak ezek az erőszakos osztozkodáshoz.

 

 

Kedvelt anyaga művészeti alkotásoknak. Olasz – francia – de hazai iparművészek és formatervezők is csodákat képesek a lakberendezés terén ebből az átlátszó, színezhető, kemény anyagból alkotni. Az üvegből készült tárgyak mindennapos darabjai lettek otthonainknak és bennünket körülölelő tárgyi világnak.

 

 

Köszönöm figyelmüket.

Wilhelm Adél

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots