Van egy perced? „Réz mozsarat vegyenek……”

 

Nem volt véletlen, hogy a templom kilincsei, nagymamáink mozsara, de még a konyhai edények is rézből készültek.  Sőt, a réz pénzérmék a hozzájuk tapadt fertőző betegségeknek is útját állták sok ezer éven át az ó és középkor társadalmaiban. Mára azonban a rézkilincset műanyagra, alumíniumra cseréltük, a nagymama rézmozsarát legfeljebb csak emlékként őrizzük, a konyhai edények pedig, krómacélból, kerámiából vagy tűzálló üvegből készülnek, míg a pénzérméket meg lassan felváltják a bankkártyák. Így hát nem csoda, ha a 20 -21. század embere már krónikus rézhiányban szenved.

 

 

Érdekesség: Ázsiai országok bazárjaiban nem véletlen, hogy  még ma is rézedények sokaságát kínálják az árusok eladásra. Megvédenek a bakteriális fertőző betegségektől. 

A rézhiányból eredő tünetek, mint amilyen a vérszegénység, a csontritkulás, az ödéma és az általános kimerültség már szinté mindennapi panaszaink közé tartoznak. A klinikai állatkísérletek egyértelműen bizonyították, hogy már enyhe rézhiány esetén is koraszülés léphet fel a várandós kismamáknál. A fejlődési rendellenességének többsége is a szervezet rézhiánynak tudható be A réznek főleg a terhesség második felében van nagy szerepe, mert az agy és idegrendszer felépítéséhez a magzat igen sok rezet vesz fel az anya szervezetéből, ha egyáltalán van miből.

 

 

Milyen ételek tartalmaznak rezet: borjúmáj, sertésmáj, búzacsíra, mogyoró, mandula, dió, lencse, zöldborsó, szárazbab, petrezselyem, búzakorpa és sok gombaféle.
Érdekesség: Amíg az élelmiszerekkel kb. 30-35%, addig a bőrön keresztül akár 100 %-ban jut a szervezetbe a réz. 

A réz hiánya az egyik tényező, amely felelős a szívkoszorúér betegségek és az agyvérzés kialakulásáért.
A bőrön keresztül felszívódó réz növeli az érfalak rugalmasságát és csökkenti a magas koleszterinszintet. Stresszoldó, ezért sok esetben mérsékeli a magas vérnyomást, segít megelőzni a cukorbetegséget és csökkenti a szívinfarktus lehetőségét.

 

 

A réz hatásosságának vizsgálatával bizonyítást nyert, hogy minden megfigyelt baktériumfajta gyorsan elpusztul bármilyen réz felületen.

 

Kovács Aranka gyógy-designer cikke nyomán

Beszerzési helyek:

https://mandala.hu/termekkategoria/egzotikus-lakberendezesi-targyak/indiai-rezedenyek/?gclid=EAIaIQobChMIrpTswvuA6AIVwpIYCh3–As3EAAYAiAAEgIwsPD_BwE

https://akkufa.hu/kilincsek?gclid=EAIaIQobChMIocfFkfyA6AIVUeWaCh2mpgFKEAAYASAAEgIGSfD_BwE

https://www.arportal.hu/kereses/r%c3%a9z_ajt%c3%b3kilincs.html

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots