Varázslat vagy művészet? – II. befejező rész

 

A mindennapi életünkben többször találkozunk olyan jelenséggel, amely első látásra hihetetlennek tűnik, vagyis, amit látunk az  megtéveszt bennünket. Ezt nevezzük szaknyelven: optikai csalódásnak

 

 

 Moholy Nagy László 03

Ilyen optikai csalódások: a hosszúsági – az irány- nagyságbeli – távlati csalódások, valamint az úgynevezett; szétsugárzás és a többértelműség jelenségek.

 

 

 

 Moholy Nagy László 04

A lakberendezői munkában is hasonló jelenségek bosszantják, vagy éppen segítik a tervezőket, amikor a különféle tereknek, méret- és alaktorzulását keltő színcsalódásokkal találják szembe magukat. Ezek a hamis képzetek is úgy jönnek létre, hogy a szemünk ideghártyájában elhelyezkedő csapok és pálcikák (idegsejtek) üzeneteket küldenek az agyunknak a látott képről.

 

 

 

 

 

 

Moholy Nagy László 05

 

 

Ezek az üzenetek szemünk látóideg szálain futnak keresztül az agyba. Egy részük a mozgásról, míg más részük a tárgyak megjelenéséről tudósítanak. Agyunk ezeket információkat összerendezi, és teljes képet alkot mindarról, amit a „valóságban” mi a szemünkkel látunk.

 

 

 

 

 

 

Moholy Nagy László §6/1 és 06/2

 

 

 

 

Néha azonban az agyunk ellentmondásos üzeneteket kap a külvilágból. Ilyenkor aztán egyfajta zavar keletkezik a képalkotásban. (Sietve megjegyzem, hogy ennek semmi köze, semmilyen betegséghez.)

 

 

 

 Moholy Nagy László 08

A kialakuló káosznak végül az lesz a következménye, hogy a valóságtól teljesen eltérő képet vélünk látni, vagyis egy optikai csalódásnak leszünk az ártatlan áldozatai. Ennek legegyszerűbb bizonyítéka, a filmeken, visszafelé forgó vonatkerekeknek a látványa.

 

 

 

 

Viktor Vasarely: geometrikus alakzatok

 

 

Természetesen ennek a kegyes csalásnak az előnyeit nem csak a képzőművészeink, de a lakberendezők, dekoratőrök és a divattervezők is rendszeresen hasznosítják a tervezői munkáik során. Mint erről már más írásaimban is szóltam („Jobb oldal – baloldal”, vagy a „ Színek az otthonainkban” és más cikkeimben) e „trükkök” segítségével az alacsony, nyomott lakótérből magasabbat, tágasabbat, s ellenkezőleg, a magasból alacsonyabbat, a szűkből pedig szellősebbet tudunk „varázsolni”.

 

 

 

Victor Vasarely 09/1 és 09/2

Hasonló a helyzet az öltözködésben. Például a molett hölgyre hosszában csíkos -, vékony testalkatúakra keresztben csíkos mintázatú ruhákat ajánlanak a divattervezők. Hasonló a helyzet a fekete és fehér esetében. Teltebb hölgyeket a fekete – míg a vékonyabb típusosakat a fehér öltözetek boldogítják jobban. A fekete ugyanis karcsúsít, míg a fehér túlfolyik a határain, vagyis tágít, vastagít.

 

 

 

 

Viktor Vasarely: Basa

Remélem az elmondottak és a látottak elgondolkodtatnak és meggyőztek mindenkit arról, hogy „varázsolni”, főleg, mikor lakberendezésről van szó – köszönhető, szemünk és agyunk között olykor fellépő információs zavarnak – nem is olyan ördöngösség. de annál hasznosabb.

 

 

 

 

Victor Vasarely: 011

 

 

Viszonylag rossz adottságú terekből az optikai csalódás okozta „varázslatos” lehetőségeket kihasználva egy jóval élhetőbb, lakályosabb és vidámabb otthont teremthetünk.

Éppen ezért érdemes a  képeken látható optikai csalódásokból megtanulható apró csalárdságokat ,  minden lakberendezéssel és dekorálással foglakozó szakembernek továbbgondolni és alkalmazni  a tervezői munkájának jobbítása érdekében

 

Victor Vasarely: 012

 

 

Kívánok jó fejtörést és „varázslatos” lakberendezői és dekoratőri ötleteket.

Horváth Tamás

horvath.t@lakberendezes.hu

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots