A lakásvilágításról alapfokon

 

Amint ősszel rövidülni kezdenek a nappalok egyre hosszabb időt kényszerülünk eltölteni mesterséges megvilágítás mellett. Ezért nem mindegy, hogy otthonunk melyik helyiségét, annak melyik zugát milyen minőségű és erősségű mesterséges fénnyel világítjuk be.

 

 

 

A fénynek valóságos varázsereje van, képes az adott térben mindent megváltoztatni, át¬alakítani. Ezért a legszebb lakás hangulata is ridegnek és lehangolónak tűnhet, ha bármelyik helyiségének a mesterséges fényigényét alapvető világítástechnikai ismeretek nélkül, magunk állunk neki megtervezni és megvalósítani. De az ellenkezője is igaz. Hozzáértéssel még egy aránylag rossz adottságú térrel is csodákat képes művelni egy világítástechnikához értő szakember.

 

 

 

 

 

 

Sajnos a köztudatban a jó megvilágítás fogalma sok esetben kimerül az erős fény fogalmával. holott az erős, vakító fénynek, vajmi kevés köze van az adott helyiség hangulatához és még kevésbé a helyes és korszerű fényellátásához. Nem árt tudni, hogy a korszerű világítás fogalma alatt – különösen a mai energiatakarékosságra ösztönző világunkban – inkább a célszerű és gazdaságos világítást értjük.

 

 

 

 

 

A célszerű és korszerű világítás minden esetben differenciáltságot feltételez. Magától értendő – legalább is egy szakember számára, hogy egy meghittnek ígérkező baráti beszélgetésnél, vagy egy késő délutáni teázásnál, vagy kávézásnál más minőségű és erősségű fényre van szükségünk az adott helyiségben, mint az étkező asztalnál, konyhai munkalapnál, íróasztalnál, vagy éppen a tévé nézésénél.

 

 

 

 

 

Egy barátságos hangulatú otthonnak a helyiségei, de még azoknak egyes részletei is különféle világítási módozatoknak az egyidejű alkalmazását igénylik.

Mint például:

• Általános megvilágítás: Az ilyen megvilágítás alatt többnyire egy központi, rendszerint mennyezeti lámpa, sok estben a csillár fényét értjük. Mindösszesen arra szolgál, hogy az adott teret –szobát, konyhát, fürdőszobát – egyenletesen bevilágítsa. Önmagában az ilyen fény különleges kontrasztokat nem kínál.

 

• Helyi világítás: Mindig a teljes tér – szoba, konyha, fürdőszoba – egy adott pontjára irányítja a megfelelő erősségű és minőségű fénysugarat. Fürdőszobában például a falitükörre, míg a konyhában a munkalapnak arra a felületére ahol éppen dolgozunk.

 

 

• Kiemelő világítás: Az ilyen fényforrással műtárgyakat, vagy adott tér – helyiség – berendezésből kiemelésre szánt részleteknek a különleges formáit, színeit emelünk ki és tesszük a szemlélők számára még élvezhetőbbé s ez által a teret, hangulatosabbá. Formák és színek hangsúlyozására a spotlámpák irányított fénye a legalkalmasabb.

 

 

• Funkcionális világítás: Rendeltetését illetően – gyakorlatilag rokon a kiemelő világítással. Az ilyen világítás a kényelmet és biztonságot szolgálja az adott helyiségben, netán a kertben. Szerepe az utóbbival ellentétben a különböző terek, helyiségek elválasztására szolgáló ajtók, lépcsők, kapuk fölött, kerti sétautak esetben jelentős.

 

 

A célszerűen megválasztott világítás fénye díszítésre, egyes dolgok kiemelésére vagy elrejtésére egyaránt alkalmas. A térformálásban megkerülhetetlen szerepe.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fény minden esetben kölcsönhatásban van a színekkel. Ha a fénynek ezt a tulajdonságát a tervezés során-figyelmen kívül hagyjuk, bizony az elképzelt és megálmodott összkép hangulati hatása a valóságban könnyen csalódást okozhat majd a megrendelők szemében.

 

 

 

 

A durva, sötétre festett felületek például sokkal több fényt nyelnek el, mint sima, világos tónusú felületek.

 

 

 

 

 

A különféle fényforrásokat a kibocsájtott fényük tulajdonsága alapján más-más karakterrel jellemezük:

A fényük Lehetnek hideg, fehér – meleg, sárga, vagy kevert, a nap sugarát utánzó, ahhoz nagyon hasonlító minőségű és színűek. A különböző színű fények nem csak megváltoztathatják egy adott tér színösszképének hangulatát, de az abban a térben élő ember kedélyi állapotára is, ilyen, vagy olyan előjellel hatnak.

 

 

 

 

 

A különböző fényhatások megfelelő megválasztásával könnyen változtathatunk egy-egy helyiség arányain. A megvilágítás segítségével korrigálhatjuk az adott tér aránytalanságait, és hangulatát.

 

Egy nagy belmagasságú helyiség rossz hangulatát, javíthatjuk, ha a mennyezetét sötétben hagyva, az onnan alálógatott, lefelé irányuló fényű lámpatestekkel szereljük fel. Az alacsonyabban felszerelt lámpák fényudvarai tágas, széles, levegős teret így meghitt hangulatot varázsolhatnak egy aránytalanul magas helyiség falai közé,.

 

 

 

 

 

Ezzel ellentétben egy alacsony belmagasságú helyiség nyomott hangulatát könnyen korrigálhatjuk, ha a mennyezetét világos színre festjük s annak síkját erős fehér fénnyel világítjuk be.

 

 

 

 

Otthonunk legkedvesebb vagy talán legszebb, igazán szemlélődésre érdemes részeinek koncentrált megvilágításával nemcsak odairányíthatjuk a vendégeink tekintetét, de a sötétebb, barátságtalanabb zugokról, kisebb-nagyobb hiányosságokról, ugyanúgy el is terelhetjük.

 

A reflektorszerű, éles fénysugarak meleg árnyékokat vetnek. Ezt a lehetőséget egy kissé féloldalasán elhelyezett spotlámpa súrolt fénysugarainak a segítségével kihasználhatjuk, amikor például egy-egy szép bútorunk, függönyünk kiemelésre érdemes formáját, mintázatát, vagy textúráját akarjuk a figyelem középpontjába állítani.

 

 

 

 

 

A közvetlenül szemből történő világítással viszont – éppen ellenkezőleg – olyan hatást érhetünk el, amely szinte a háttérbe szorítja, vagyis elrejti a szemünk elől a nem kívánt formákat, a különböző zűrös kiszögelléseket. Különösen jó szolgálatot tehet az olyan helyiségekben, ahol falak felületének egyenetlensége szembeötlő

 

A fényforrások kiválasztásakor valószínűleg azok gondolkoznak helyesen, akik állítható megoldású, irányítható fényű lámpatesteket terveznek otthonuk helyiségeibe. Ezzel a célszerűség és a takarékosság elvét szem előtt tartva, akár egyetlen lámpatest is képes az adott helyen sokféle célt kiszolgálni. Megvilágíthatunk egy olvasósarkot, ráirányíthatjuk a fényt az íróasztalunkra, vagy felfelé a mennyezetre. Ez utóbbi esetben a mennyezetről és a falakról visszaverődő fénysugarak, szinte az egész szobát megtöltik világossággal.

 

 

 

 

 

Néha egy-egy fényerő-szabályzó segítségével érdekes hangulatokat tudnak otthonuk falai közé varázsolni. Szükség szerint hol lágy, visszafogott, puha háttérfényekkel, hol éles, erőteljesen koncentrált sugarakkal vihetnek izgalmas fény-árnyék játékot az adott térbe.

 

A korszerű bel – és kültéri fényforrások:

Minden új fényforrást nagy reklámhadjárat igyekszik a piacra bevezetni, minél szélesebb körben elterjeszteni. Ez érthető, de ha nem megfelelő körültekintéssel választunk a sokféle lehetőség közül bizony a pénztárcánk, de főleg az otthonuk hangulata bánhatja.

A reklámokban kihangsúlyozott sok jó tulajdonság nem szakember számára, akár még megtévesztő is lehet. A reklámok alapján azt gondolhatnánk, hogy végre megszületett az igazi, mindenre jó fényforrás, pedig ilyen csak a mesében létezik!

.Ám az is igaz, hogy ma már minden célra alkalmas fényforrások, vagyis világító lámpatestek beszerezhetők, de ezeket a technikai eszközöket úgy kell betervezni, hogy ne rontsák, sőt inkább javítsák, vagy éppenséggel korrigálják a belső tér hangulatát.

 

 

 

 

 

Mindegyik típusnak megvannak a rá jellemző technikai és esztétikai tulajdonságai, mint például: hatásfok, színvisszaadás, beépíthetőség, energiahatékonyság fényeffektus, design, költségvonzat, amely jellemző tulajdonságokat a tervezőnek mind illik figyelembe venni •

A belső terek díszítésében alapvetően kétféle módon vehet részt a világias technika. Magával a világítást biztosító dekoratív lámpatesttel, mint például egy szép csillár, vagy egy olyan nem is látható fényforrással, amelynél csupán a fény-árnyék hatások játéka, vagyis a fényeffektusok varázsa, la hangsúlyos.

 

 

 

 

E két dolog együtt ritkán valósul meg, de az ún. Funkcionális csillár kivételesen ezt lehetőséget is felkínálja.

 

Az élet minden területén fontos szerepet betöltő izzólámpa ugrásszerű minőségi javulását a halogén adalék bevitele hozta meg. A hatásfok és az élettartam megnövekedett, és ezzel együtt a színvisszaadási tulajdonság is tovább javult.

Az említett fénytechnikai tulajdonságok nagyon lényegesek a textíliák és színek megóvásánál. Ezért a halogénlámpa a legféltettebb műtárgyak megvilágítására is alkalmas.

 

 

 

 

 

Az égőt kis mérete és energiatakarékos fogyasztása miatt gyakran tervezik be általános és célvilágítástól a nagy körültekintést igénylő műtárgyvilágításig, szinte minden célra.

Legújabb, legkorszerűbb fényforrásaink az úgynevezett fénydiódák, más néven LED-ek. Gyártók katalógusaiban ezek a világító csodák, égők, szalagok nagy választéka magával ragadja a tervezők fantáziáját. Kétségtelen, hogy a jövő fényforrásai, de az áruk még elég borsos ahhoz, hogy nagy általános ágban elterjedjenek.

Köszönöm a figyelmüket: Horváth Tamás

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots