Fény és színek kölcsönhatása a lakberendezésben

 

A megvilágításnak bármelyik módját is választják az otthonunk megvilágítására, ajánlom, hogy kérjék ki szakember véleményét! A legszebben berendezett otthon is képes a helytelenül megtervezett és kiépített világítás következtében, barátságtalan, rideg és élhetetlen képet mutatni .

 

 

„A szín a fénynek derűs tettereje és mély bánata”

(Goethe)

A bennünket körülölelő színes világgal és annak vidám vagy bánatos hangulatával, ahogy a természetben is , a fény ajándékozza meg az otthonunkat.

A  fénynek, és ezt nyugodtan állíthatjuk, varázslatos ereje van a lakberendezésben. Erősségénél és minőségénél fogva képes a magunk tervezte környezetünket- hála a tudomány e téren elért eredményeinek – elképzeléseinket megfelelő módon, a természeteshez közel azonos színvonalon, ahhoz nagyon is hasonlatos világossággal és színhatással ellátni.

 

 Helytelenül tervezett megvilágítás, fakó színekkel

Optimálisan megtervezett világítás, élő színekkel

 

A legszebb lakásból sem tudunk barátságos otthont tervezni kellő minőségű megvilágítás hiányában. Közel sem mindegy, hogy milyen minőségű fénnyel látjuk el otthonunk helyiségeit, hiszen e terek alkalmassága, melyek általában egy bizonyos célt szolgálnak, (beszélgetés. olvasás, munkavégzés, pihenés helyei) sok minden mástól is, de legfőképpen a helyesen és jól megválasztott mesterséges megvilágítástól függenek.

Hasonló a mesterséges fény szerepe e helyiségek hangulatának meghatározásában is. Mert hiába a jól kiválasztott színösszeállítás a berendezésben, ha nem megfelelő mennyiségű és minőségű fényben látjuk viszont a terveink szerint megálmodott összképi hatást.

A szép színek a helytelen megvilágítás hatásáras könnyen „döglötté,” fakóvá, sok estben, akár még taszítóvá is válhatnak. Sokszor még szakemberek is, a helyes megvilágítás fogalmát összekeverik a fény erejével, pedig az erős fény néha nagyobb rombolást végezhet a lakberendezői munka tetszetősségében, mint sem gondolnánk.

 

Étkező világítás nélkül és helyes megvilágítással

 

A káprázás, a mindent elvakító fényáradat a kellem legnagyobb ellensége. Az ilyen hibás megvilágítás éppen olyan baleseti forrás előidézője lehet otthonunkban, akár csak, a kiemelt tárgyak nem kellőképpen történő megvilágítása. Például a lépcsőházak l, mosókonyhák, kerti sétányok szintbeli ugrásainál fellépő árnyékhatás figyelmen kívül hagyása.

A helyes megvilágítás egyben differenciál is, hiszen egy baráti összejövetel esetén, merőben más világítás dukál a beszélgetéshez, a tánchoz, a biliárdasztalhoz vagy a kártyaszobába, mint például az ebédlőasztalnál, az olvasásasztalnál vagy a tévénézésnél. Egy jól megtervezett lakásvilágítás, a mai követelményeknek megfelelően, többféle világítási lehetőség egy idejű alkalmazását feltételezi.

Egy ma korszerűnek mondott lakás mesterséges megvilágításának követelményeihez az alábbi alternatívák ajánlhatók:

Általános megvilágítás

Többnyire egy központi helyen elhelyezett lámpa szolgáltatja. Általában a tér mennyezetének közepén elhelyezett világítótest biztosítja az ilyen megvilágítás fényét. Célja, hogy a világítótest a teret egyenletesen bevilágítsa és a térben történő tájékozódásunkat, balesetmentesen, segítse.

Helyi megvilágítás

Az ilyen megvilágítás mindig az adott helyiség egy pontjára irányítja a fénysugarakat. Például egy karos lámpa jó szolgálatot tehet egy íróasztalon vagy a konyhai munkalapon elvégzendő feladatokhoz.

 

Díszvilágítás

Irányított, vagy kiemelő megvilágítás

Egy térben fontos tárgy megkülönböztetett, figyelemfelkeltő világítási formája. Például, ha egy szekrény polcán, esetleg vitrinben lévő bizonyos dísztárgya szeretnénk ráirányítani valakik figyelmét. (gyűjtemények anyagai, verseny sikerek díjai, képek a falon)

Rendeltetésszerű (funkcionális) megvilágítás

Hasonló a kiemelt megvilágításhoz, de attól mégiscsak eltérő feladatot lát el. Feladata a kényelem és a biztonság fokozása. Szerepe a különböző terek funkcionális elválasztásában. Például: ajtók, kapuk átjárók, lépcsők, rámpák iránymutatásában érhető tetten ez a megvilágítási forma. A segítségével azonban a nem kívánt részek elrejtése is éppen úgy lehetséges, mint azok kiemelése.

Dekorációs megvilágítás

Jelentősége az esztétika területén megnyilvánuló, csupán díszítést szolgáló feladatok ellátása. Például: diszkó lámpa, reklámok, világító dísztárgyak.

 

Kiemelő megvilágítás

 

Ne feledjük, hogy a fény az otthonunkban kiválasztott színekkel mindig és mindenkor kölcsönhatásban van. Ha a fény e tulajdonságát a lakberendezésünk megtervezésénél figyelmen kívül hagyjuk, komoly árat fizethetünk érte. A megálmodott díszítő hatás helyett a végeredmény, biztosan borítékolható, mert bizony az kudarc lesz.

Például nem árt tudni, hogy a sötét, matt színek sokkal több fényt nyelnek el, mint a pasztell, fényes felületek. Hasonlóképpen a rusztikus, durvább felületek is sötétebbnek tűnnek egyazon megvilágítás esetén a simára csiszolt felületek mellett.

A fényforrásokat a kibocsátott fényük jellemzik. Például az általánosan elterjedt elektromos izzók, többnyire meleg tónusú fényt sugároznak, míg a jól ismert fénycsövek – kivételt képező új változataik – viszont hideg fényt szórnak a környezetükre.

A reflektorozó – és spotégők, főként éles, összetett fehér fénnyel világítanak az általunk kijelölt irányba, a tárgyra. A különböző fényforrások helyes megválasztásával változtathatunk otthonunk tereinek arányain is. Korrigálhatjuk azok nem kívánatos méreteit és hibáit.

 

 

1. Hagyományos wolfram -szálas égő általános megvilágítás céljára

2. Kompakt, energiatakarékos fénycső általános megvilágítás céljára

3. Hagyományos fénycső általános megvilágítás céljára

4. Halogénégő, irányított, kiemelt megvilágításra

5. LED lámpa díszmegvilágításra

Például egy keskeny nagy belmagasságú teret, ha nem a mennyezetről világítjuk be, hanem annak mennyezetét a kívánt magasság síkjáig sötétben tartjuk és csak e sík alatt, helyezünk el fényforrásokat, máris barátságosabb, arányosabb teret nyerhetünk ily módon.

Az alacsonyabban felszerelt világítótestek fényudvara, tehát a szűk, magas terekben is meghitt, meleg hangulatot képesek létrehozni, de ez fordítva is éppen így igaz ez.

Otthonunk kedvelt részleteit és tárgyait különféle megvilágítási trükkökkel kiemelhetjük, míg a csúnya, nem mutogatni való részleteket elrejthetjük az avatatlan szemek elől.

A reflektorszerű, irányított, éles fénysugarak hatására a tárgyak meleg árnyékokat vetnek, amit a jó lakberendező legtöbbször ki is használ. Például: Amikor egy bútordarab ritkaságát, egyedi formáját, esetleg a függönyök anyagának lágy esését igyekszik az adott térből kiemelni.

Mindezt teheti egy kissé féloldalasan elhelyezett spotlámpa irányított fényével. Ha viszont ugyanezeket a részleteket közvetlen szemből reflektorozzuk meg, akkor éppen az előzővel ellentétes hatást érjük el, vagyis a formák és textúrák a háttér síkjába fognak simulni és elvesztik domináns hatásukat. Legtöbbször az egyenlőtlenül vakolt falfelületek hibáinak eltüntetésére alkalmazzuk az ilyen megvilágítási formákat.

A fényforrásokat beépíthetjük egy tervezett térbe rögzítve, de egyben mobilan is. Ez utóbbi esetben a praktikum kerül előtérben, hiszen egy-két fényforrással, változtatva azok fénysugarának irányait, szinte mindent, amit mutatni szeretnénk a berendezésből, ugyan nem egy időben, de külön-külön a kívánt sorrendben, a figyelem középpontjába állíthatjuk.

 

 

A rögzített fényforrások esetében inkább a világítás minőségre helyezzük a hangsúlyt, hiszen ebben az esetben mindig a legoptimálisabb fényerőt és színtónust használhatjuk a kívánt cél elérésére, és mind ezt egyszerre, egy azon időben.

A megvilágításnak bármelyik módját is választják az otthonunk megvilágítására, ajánlom, hogy kérjék ki szakember véleményét! A legszebben berendezett otthon is képes a helytelenül megtervezett és kiépített világítás következtében, barátságtalan, rideg és élhetetlen képet mutatni .

Köszönöm figyelmüket!

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots