Fények és színek

világítás

„A szín a fénynek derűs tettereje és mély bánata”(Goethe)

A bennünket körülölelő színes világot és annak vidám vagy bánatos hangulatát a fény varázsolja mindennapjainkba és így az otthonunk falai közé is. Ezért a fénynek, nyugodtan állíthatjuk, varázsereje van. Képes környezetünket megváltoztatni, átalakítani, tehát kiemelt szerepe kell, hogy legyen a lakberendezésben.

feny_1

A legszebb lakásból sem tudunk barátságos otthont berendezni helytelen és fantáziátlan megvilágítással. Közel sem mindegy, hogy milyen minőségű fénnyel látjuk el otthonunk helyiségeit, hiszen e terek alkalmassága, azaz használhatósága egy adott feladatra, sok minden mástól is, de első sorban a jó megvilágítástól függnek. Hasonló a fény szerepe e helyiségek hangulatának meghatározásában is. Mert hiába a jól kiválasztott színösszeállítás a berendezésben, ha nem megfelelő mennyiségű – és minőségű fényben szemléljük az elénk táruló összképét. A szép színek a helytelen megvilágítás hatásáras könnyen „döglötté,” fakóvá válhatnak. Sokszor még szakemberek is, a jó megvilágítás fogalmát összekeverik a fény erejével, pedig az erős fény néha nagyobb rombolást végez lakberendezői munkánkban, mint sem gondolnánk.

világítás

világítás

világítás

A káprázás, a hamis csillogás, a mindent elvakító fényáradat a kellem legnagyobb ellensége, de egyben éppen olyan baleseti forrás előidézője is lehet, akár csak, a nem kellő módon történő figyelem fejívás, azaz bizonyos berendezési tárgyak kiemelt megvilágítással történő láttatása. Például a lépcsőháznak, mosókonyhának.

világítás

 

A jó megvilágítás egyben differenciál is, hiszen egy baráti összejövetel esetén, merőben más világítás dukál a beszélgetéshez, a tánchoz, a biliárdasztalhoz vagy a kártyaszobába, mint például az ebédlőasztalhoz, az olvasáshoz vagy a tévénézéshez. Egy jól megtervezett lakásvilágítás, a mai követelményeknek megfelelően, többféle világítási mód egy idejű alkalmazását feltételezi.

világítás

világítás

A cikk a mai korszerű lakás-megvilágítás követelményeinek a módozataival folytatódik!

 

Horváth Tamás

Képek forrása:hgtv.com

Szerző: Nikolett Kovácsovics

Szólj hozzá Te is!

slots