Lámpák a kertben

Valószínűleg mindenki átélte már azt a kellemetlen érzést, mikor este hazatérve a kert és az utca bokrai és fái által vetett sötét árnyékában kényszerült kaput nyitni.Az ilyen sötét foltok néha  még a legbátrabbjainkat is elbizonytalanítják.

 

 

Ez a kellemetlen érzésünk tovább fokozódik, mikor idegességünkben a kulcsunkkal, csak sokszori próbálkozásra sikerül a zárba találni. Végre kinyílik az az átkozott kapu. A ház ajtajáig vezető út is sokkal hosszabbnak tűnik, mint még reggel volt.A nappali fényben oly kedves bokrok és fák, most a nagy sötét árnyaikkal idegesítőn tornyosulnak a fejünk fölé. Alig várja az ember azt a pillanatot, amikor végre az előszobában felkapcsolt lámpa biztonságos fényébe léphet a komor, borzongató sötétségből.

 

 

Az ember ösztönösen kerüli a sötétséget, amely valljuk be, legtöbbünket némi félelemmel s bizonytalansággal tölt el. Az ilyen rossz érzések elkerülésére érdemes gondoskodni a kertünk megfelelő megvilágításáról. Ám az ilyen megfelelő világítás kiválasztásánál és szakszerű elhelyezésénél több szempontot kell figyelembe venni: fontos a célszerűség, de a világítás dekorációs értékét sem szabad figyelmen kívül hagyni.Csakúgy, mint a lakásukban, a kertben is kétféle világításról kell gondoskodnunk: az általános, vagy biztonsági, illetve a dísz- vagy hangulatvilágításról.

 

 

Általános, vagy biztonsági világítás lényege:

 

A bejáratokhoz, kerti utakhoz és lépcsőkhöz általában felülről világító, úgynevezett magas fénypontú fényforrást válasszuk. Erre a célra megfelelnek a különféle formában beszerezhető kandeláberek vagy falra szerelhető lámpatestek. Az ilyen világítótestek erős fénnyel, szükség szerint lefelé irányított fénycsóvával világítják be a sötét foltokat. Nagyobb teraszok, pázsitfelületek megvilágításához, szűrt vagy szórt fénnyel, több pontról,magasra szerelt fényforrásokat javasolt elhelyezni. Kisebb kertekben viszont a szemmagasságnál alacsonyabb fényforrásokat válasszunk, ugyanis közelségükkel az ilyen fényforrások nem tudnak elvakítani.

 

 

Általános megvilágítás esetén ügyelnünk kell arra, hogy a terület megvilágítása mindig egyenletes legyen, Emelt, erős fénnyel megvilágított, illetve sötétben maradó útszakaszok váltakozása zavarja a látásunkat. Az erős fény-árnyék hatás elbizonytalaníthat. A lépcsők megvilágítására éppen ellenkezőleg, felülről szórt, lehetőleg erős fényt használjunk, mely a lépcsőfokok fény és árnyék ellentétének játékával segítik a biztonságos közlekedésünket.(belépési mélység és lépcsőmagasság arányának helyes érzékelése.)

 

 

Dísz- és hangulatvilágítás lényege:

Kisebb kertek, kertrészletek megvilágítására leggyakrabban alacsony fénypontú, gyengébb fényű fényforrásokat használjunk. Néha azonban bizonyos fontos kerti részletek körvonalainak a kiemeléséhez – sejtelmes, éppen csak derengő háttérben egy-egy érdekes karakteres növény, színes lombú cserje, esetleg egy szép szikla,vagy éppen csak a házunk egy érdekes részletének megvilágításához egyedi hangulatot varázsolnak a különféle reflektorozó fényforrások.

 

 

 

Például egy szép fa érdekes lombozatának bemutatása, vagy egy fehér fal elé ültetett virágzó futórózsabokor optikai súlypontként történő kiemelése ilyen világításnál érvényesül csak igazán .

 

 

Japán kerteknél kiváltképpen igaz ez.

 

A díszítő kertépítésben a fényforrások sorában egészen egyedi hangulatot teremt egy-egy kőlámpás, vagy a kert távolabbi pontján elhelyezett mécses. Hasonló különleges élményt nyújthat még a járdalapokba súlyésztett világítótestek szórt fényei a sötétségben.

 

 

Érdekes fény-árnyék hatásokat érhetünk el a föld színéhez közel elhelyezett rejtett fényforrásokkal is.

Kertünk meghatározó elemei lehetnek a szépen megvilágított kis kerti tó, vagy úszómedence. Az esti sötétségben a vízfelületen megcsillanó fények varázslatos látványt nyújtanak.

 

 

A kerti tóban elhelyezett csobogó vagy szökőkút bizijátékát a víz alatt elhelyezett színes reflektorokkal tehetjük még varázslatosabbá. Nagyobb vízfelületeknél jó megoldás, ha a háttérben húzódó fákat és cserjesort erős fénycsóvával világítjuk meg, ekkor ugyanis a víz felületéről visszatükröződő képük nyújtanak csodálatos élményt a kert esti összképében.

 

 

Az ilyen világításnál ügyelnünk kell arra, hogy a fényforrások a szemlélőktől mindig takarva legyen. Végül karácsonyra gondolva,ne feledkezzünk meg a kertben feldíszített fenyőfa varázsáról sem! A színes, villódzó füzéreket ha lehet mellőzzük, de az apró. fehér izzókkal díszített élő karácsonyfa

felejthetetlen élményt nyújthat az ünnepre készülődő család aprajának és nagyjának.

 

 

Jó tanácsok a kerti világítás megtervezéséhez:

 

A kiválasztott világítótestek lehetőleg ne váljanak a kert legfontosabb alkotóelemei közé! Minél egyszerűbb,az épített környezethez leginkább illő, a kert összképébe simuló lámpákat vásároljunk. Szerencsés, ha azonos lámpacsaládból kerülnek ki az épület falára szerelt lápák és kertben felállított kandeláberek.

 

 

Lehetőség szerint kerüljük a színes szűrők használatát,mert a sokféle színtől könnyen giccsessé válhat a kertünk látványa.Nagy zöld felületek esetén lehetőleg meleg,sárgás színű fényforrásokat válasszunk. Az állandó használatra,utak bejáratok megvilágítására szánt lámpák és a hangulatvilágítás lehetőleg , mind a házból, mind pedig a kertből egyaránt alternatív módon, külön is kapcsolhatók legyenek.

 

 

A kültéri világításhoz használhatunk különféle időkapcsolókat, szürkület- és mozgásérzékelőket, illetve ezek kombinációját, amelyek kényelmessé tehetik a lámpák használatát. Az ilyen megoldás biztonsági szempontból is előnyös.

 

 

 

A kerti világítás működhet hálózati feszültségről (220-230 V) vagy törpefeszültségről (12 vagy 24 V). Ez utóbbi nagy előnye, hogy teljes érintésvédelmet nyújtanak a kertben – esetleg a kerti tónál – játszó gyerekeknek, de a kertészkedő nagyszülőknek számára is. Ha a világítás hálózatról működik,ügyeljünk arra, hogy csak kültéri lámpákat, biztonságos szerelvényeket és többszörösen szigetelt földkábelt használjunk! Különösen víz alatti világítás esetén fontos az úgynevezett életvédelmi relé beépítése.(fi-relét)

 

 

Csak engedéllyel forgalomba hozott lámpákat és szerelvényeket vásároljunk, beszerelésüket pedig bízzuk minden estben szakemberre!

 

Köszönöm a figyelmüket:

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots