LED-s világítást a lakásba? De miért?

A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. Ismertebb nevén a LED  betűszó angolul Light-Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A dióda álltál kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. (Wikipédia)

 

 

 

 

Bár a világító dióda feltalálása óta már több mint fél évszázad is eltelt, csak napjainkban kezdődött széleskörű alkalmazásuk az általános világításban. Az elmúlt időszakban tapasztalható folyamatos fejlesztések során a LED-ek teljesítménye és fényük minősége olyan mértékben javult, hogy manapság már az otthoni világításban is komoly alternatívát jelentenek a korábbi, energiafaló technológiákhoz képest.

 

 

 

Míg a LED-es fényforrások már gyakorlatilag minden szakkereskedésben megjelentek és számtalan háztartásban felbukkannak, addig a LED alapú otthoni lámpatestek még inkább újdonságnak számítanak. Pedig hosszú távon ez jelenti a valós alternatívát a jelenlegi világítási megoldásokhoz képest.

 

 

 

 

Becslések szerint a mostani 10% körüli penetrációval szemben az elkövetkezendő 5 éven belül a mesterséges világítás 75%-át LED-ek fogják szolgáltatni, mind lakossági, mind professzionális területen. Manapság egyre több iroda és ipari épület tér át LED-ekre, új installációs útvilágításban pedig szinte már csak LED-eket alkalmaznak.

 

 

 

Ez a tendencia elérte a háztartásokat is. Felmérések szerint az európai régióban az otthoni világítás lassú ütemben, évente 1,5%-kal nő, szemben a LED-es lámpatestek 20%-os növekedési ütemével. Ezen belül is kimagaslóan nagy az igény a kifejezetten dizájn lámpatestek iránt.

 

Dobos Anikó

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots