Balatonnál

 

Kinek mit jelent a nyár? A magyar emberek többségének a nyár egyenlő a Balatonnal. Így vagyok ezzel én is.  Sokan vagyunk, s egyre többen leszünk, akik rajongunk ezért a szépséges tőért. Azon kívül, hogy Európa legnagyobb és legtisztább édes vízi tava számtalan módját kínálja a pihenésnek és a kikapcsolódásnak. Sokan az aktív pihenést választva látogatják évről – évre az északi mélyebb, vagy déli sekélyebb part menti településeit és fürdőhelyeket.

 

 

HPIM5098

 

HPIM5104

 

Solymár október 2014 054

 

Ki turisztikai céllal, a tavat körülölelő szépséges táj látványának kedvéért, ki a széltől duzzadó vitorlákkal a kék vizet szántó száguldás szerelmeseként, míg megint mások a tóban szép számmal élő arany hasú potykák, vagy éppen a hold fényében ezüstösen csillogó pikkelyű „balatoni fogasokért” imádják a magyar tengert és vidékét.

 

Solymár október 2014 053

 

Solymár október 2014 099

 

A balatoni naplemente az aranyhídjával, szinte már fogalom Európában. Talán összeszámolni is lehetetlen lenne, hogy hány fotó készült erről a csodálatos látványosságról. De bármennyi felvétel is készült róla, biztos vagyok benne, hogy két egyforma kép nem létezik senki gyűjteményében.

 

Földvár 21012. képről képre II. Földvár Nyár 2012.I II. rész 035

 

Földvár 21012. képről képre II. Földvár Nyár 2012.I II. rész 042

 

Becsüljük meg ezt selymes vizű, gyönyörűséges tavat és tájait, de a tó méltán Európa hírű gazdag halállományát is.

Közel hét év tizede hódolok, kisebb megszakításokkal a balatoni horgászatnak. Mi tagadás, egyaránt szerelmese vagyok tónak és halainak. Bár ifjonti koromban „Kalózzal” szántottam a tó széltől korbácsolt tarajos hullámait s testvéreimmel versengve úsztuk át medrének egy – egy keskenyebb szakaszát, ma már csak a partján ülők botjaim mellett s a kapásjelzőimet csendben lesem. Nem mozdulnak, se baj.

 

ZAZI HALA B. FÖLDVÁR 2017. NOV 012

 

Kárpótol a varázslatos színű előadás. Amikor a halak hagyják, csodálom az esti naplementét, a hegyek mögé leguruló narancs vörös napgolyó vízre épített „aranyhídjának szemet kápráztató csillogását. Égnek és víznek színes kaleidoszkópját. Élvezem a nyári szellő lágy simogatását és Badacsony tompa hegyű kúpjának látványát. Boldog vagyok és gazdag.

 

Solymár október 2014 047

 

Mozdul a baba, megszólal az orsóm recsegő hangja. Feszül a zsinór, hajlik a bot. Kell ennél több? Köszönöm Istenem, hogy öregségemre mind ezt a gazdagságot megadtad nékem.

Horváth Tamás Balatonföldvár 2018. ősze.

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots