Az étkezés helyigénye

Becsüljük meg annyira egymást, hogy a hétközi rohanás közben bekapkodott reggelik és a gyors-étkezdékben elfogyasztott „önki’ ételek” után, a hétvégeken legalább  egy állandó, külön erre a célra kijelölt helyen a család közösen igyekezzen elfogyasztani lukulluszi, vagy ennél jóval szerényebb ebédjét és vacsoráját.

 

 

 

Rohanó világunkban az otthon hangulatának és a családi egység megőrzése még nagyobb kívánalom, mint valaha is volt. Az otthon hangulatának egyik alapfeltétele az otthoni közös étkezés és az arra való kényelmes hely  biztosítása.

Becsüljük meg annyira egymást, hogy a hétközi rohanás közben bekapkodott reggelik és a gyors-étkezdékben elfogyasztott „önki’ ételek” után, a hétvégeken legalább  egy állandó, külön erre a célra kijelölt helyen a család közösen igyekezzen elfogyasztani lukulluszi, vagy ennél jóval szerényebb ebédjét és vacsoráját.

 

 

Minden lakásban legyen egy olyan hely, ahol a család alkalmanként, de még jobb, ha rendszeresen, együtt étkezzik. A lakás nagyságát és jellegét figyelembe véve ezekre a közös étkezésekre alkalmas hely könnyen kialakítható például egy nagyobb konyhában, nagyobb nappali szobában esetleg külön erre a célra épített étkezőfülkében, de akár még egy nagyobb fedett teraszon, vagy loggián is.

 

 

Az étkezés céljára szánt terület kijelölésénél – azon kívül, hogy jó, ha közel tervezzük a konyhához, és ha elkülönítjük a lakás más helyiségeitől (fallal, paravánnal, térlehatároló szekrénysorral, netán egy függönnyel) – még szigorú méretezési (ergonómiai) szabályokat is figyelembe kell vennünk.

Hogy mik ezek a szabályok? Ajánlom, figyelmesen vizsgáljuk meg a mellékelt rajzos ábráink segítségével!

Az étkező bútorozásánál nem csak arra kell figyelni, hogy a kijelölt helyen az asztal és a székek elférjenek, hanem a rendeltetésnek megfelelően az étkezéshez készülő vagy azt befejező személy az asztalhoz le tudjon ülni és fel tudjon onnan állni. Továbbá a tálaláshoz és a tányérok leszedéséhez az étkezőasztal, részben vagy egészében legyen körüljárható. Ennek a követelménynek a betartása a balesetetek megelőzésére is szolgál.

 

Az étkezés során végzett legjellegzetesebb mozgások és azok helyszükséglete

 

Asztalnál ülő ember helyszükséglete -Asztaltól felálló ember helyszükséglete – Asztaltól kiforduló ember helyszükséglete

 

A tálalószekrény (munkapult) és az asztalnál ülő ember között elhaladó tálaló személy (személyek) helyszükséglete

 

Tálaló személy területigénye

Fiókot kihúzó személy területigénye

Tálalószekrénynél (munkapultnál) dolgozó és a mellette elhaladó személy területigénye

 

 

Más fontos szempontok:

Figyelembe kell venni egy étkezőhely kijelölésénél azt a helyszükségletet is, amely az asztalnál ülő ember (emberek) számára minimálisan szükséges az étkezés során, az asztal felületén, vagyis az asztal lapján. Ez a helyszükséglet függ a helyesen megválasztott emberi arányoktól, az étkező személy, vagy személyek mellett ülő, vagy ülők távolságtól és az asztalra kihelyezett evőeszközök mennyiségétől és méreteitől (Tálak, poharak, evőeszközök, szalvéták, s egyéb asztali díszek). Általában mind ezek figyelembevételével mondhatjuk, hogy egy 30 cm sugarú félkörrel határolt terület szűken, de elégséges egy személy étkezéséhez a hozzá tartozó asztalfelületén.

 

Egy személy részére két személy szükséges asztalfelület

 Négy személy szükséges asztalfelület

Hat személy részére szükséges asztalfelület

 

Amennyiben ezeket a szükségszerű területigényeket figyelembe vesszük egy étkezőhely megtervezésénél és berendezésénél, bárki saját maga is képes lesz az otthonában egy kis odafigyeléssel, természetesen jó ízléssel kiválasztott bútorozással, egy hangulatos étkezőhelyet kialakítani.

 

 

Jó étvágyat a családnak:

 

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots