Cipők tárolása a lakásban

 

A cipők gyűjteménye, különösen egy nagy családban, mindig sok helyet foglal el a lakásból, ezért célszerű időben kijelölni és megtervezni a célnak megfelelő tárolóhelyet.

Hogyan lehet úgy megtervezni a cipők tárolását, hogy a tárolóhely zavartalanul illeszkedjen a lakás belső terében?

Erre igyekszem néhány hasznos ötletet bemutatni a nagyvilágból.

Amikor már annyi pár cipő gyűlik össze az otthonunk előszobájában, hogy lépni sem lehet azoktól, akkor a szezonális párokat bedobozoljuk és sietősen megfelelő méretű tároló helyet akarunk találni az állaguk megóvására.

 

Hogyan tároljunk cipőket egy kis lakásban? Hogyan szervezzünk elegáns tárolóterületet, ha túl sok cipő gyűlt össze az előszobában?

Milyen lehetőségeink vannak a cipők tárolására s az ahhoz szükséges hely kialakítására?

Talán tudok néhány megfelelő ötlettel szolgálni.

Viszonylag olcsó és kényelmes tárolási lehetőség, amikor a cipőinket, színes, de átlátszó műanyag dobozókba, vagy szekrényajtóra rögzíthető zsebes textil zsákokban helyezzük el. Ezzel egyben megvédjük a kedvenc lábbelijeinket, másrészt fontosságuk szerint rendszerezni tudjuk családtagjaink folyosóról fokozatosan bekúszó cipőgyűjteményét.

Figyelem! Zárt doboz esetén ügyeljünk arra, hogy a dobozok rendelkezzenek megfelelő szellőző nyílással.

 

Nyitott tárolás esetén ragaszkodjunk hozzá, hogy a cipők mindig tisztán és szép rendezetten soroljanak a helyükön. Sajnos az ilyen nyitott tárolókban főleg a bőrcipők rövid időn belül kiszáradnak és porosodnak. Ezért az ilyen tárolási mód lehetőleg legyen ideiglenes, s csakis olyan cipőket tárolunk így melyekre a mindennapokban, bármikor szükségünk lehet.

Legjobb, ha a cipőket zárt, jól szellőző helyiségben, előszobában, gardrób szobában, halban tudjuk zárható szekrényben elhelyezni.

A zárt tárolási módszerek közül a legelőnyösebb a fiókos tárolás. A cipők szemek és por elöli elrejtésének talán ez az egyik legjobb módja, de egy ilyen kialakítás több helyet foglal el, mint bármilyen nyitott polcos megoldás.

Miért? Mert a fiókot csak szekrénybe tudunk beszerelni s abból a fiókok kihúzásához még további helyre van szükség a térből.

Hasonló másik lehetőség a kihúzható polcokkal felszerelt szekrény.

Ezeknél egyszerűbb megoldás a dobozolás. Ez esetben a doboz legyen áttetsző, hogy lássuk az milyen lábbelit tartalmaz. A benne tárolt cipőről képet készíthetünk, amely képet aztán a dobozra felragaszthatunk.

 

Még néhány jó tanács:

  • A rendszerezést és válogatást kezdjük egy általános cipőtisztítással!
  • Ezután gyűjtsünk minden cipőt egy helyre, és végezzünk el egy szigorú válogatást!
  • Ebben a szakaszban ki kell selejtezni minden olyan cipőt és papucsot, amelyeket már évek óta csak azért tartogatunk, mert még „jó lesz valamikor”.
  • Ilyenkor döntsünk arról, hogy melyik cipők lettek kicsik és ezért kényelmetlenek, netán kitapostuk és már nem tartják a bokánkat, vagy amúgy is, divatjukat múltak és uncsik!

 

Hasznos még tudni:

 

Fontos, hogy minden családtag cipőjét külön kell rendezni és átválogatni. Ez nem csak lehetővé teszi a “felesleges” cipőktől történő megszabadulást, hanem annak megállapítását is segíti, hogy a meglévő lábbelik vajon elégségesek lesznek az elkövetkezendő időre?

 

 

Ellenkező esetben könnyen elfordulhat, hogy hamarosan még néhány további pár cipő jelenik majd meg a meglévő cipők arzenáljában.

És akkor majd ismét azzal a kérdéssel kell szembesülnünk: hol és hogyan tároljuk az újabb jövevényeket, ha már amúgy is kevés volt a meglévő hely?

Tapasztalatom: A személyes “cipőtisztításom” eredménye azt mutatta, hogy minden családtagomnak volt két -három olyan pár cipője, amelyiket már nem kedveltek, vagy már kényelmetlennek tartottak, vagyis csak foglalták a helyet az amúgy is szűkös cipősszekrényben.

 

Ellentétben a „szemeteskosár jelöltjeivel”, az ilyen cipőktől nem is olyan könnyű megválni.

  • Erre az esetre is van megoldási lehetőség: Amennyiben tökéletes állapotú gyermekcipőkről, vagy alkalmi cipőkről van szó, akkor hirdessük meg és próbáljuk a neten azokat értékesíteni!

Az is lehet, hogy ilyesmire nincs időnk, akkor a felesleges lábbeliket tegyük egy átlátszó műanyag zsákba és “sajnálom kidobni”, megjegyzés mellett a kukatárolóban egy feltűnő helyre igyekezzünk kihelyezni. Valakivel, vagy valakikkel talán még jót tehetünk ezekkel a feleslegessé vált cipőinkkel.

 

Rónaszegi Kamill lakberendező

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots