Előszoba – belépő – szélfogó

 

Soha ne felejtsék el, hogy ezek a főbejárati közlekedők – legyenek azok nagyobb, vagy kisebb helyiségek – mindenkor az otthonuknak, s egyben, saját személyiségüknek névjegykártyája a külvilág felé.

 

 

A külvilágot az otthonainkkal a főbejárati közlekedők kötik össze. Ezeket a helyiségeket méretüktől, rendeltetésüktől és megközelíthetőségüktől függően nevezzük előszobáknak, belépőknek vagy éppen szélfogóknak.

 

 

 

Előszoba: nagyobb lakások reprezentatív bejárata. Itt bonyolódik a vendégforgalom, ide érkezünk haza először és többnyire itt fogadjuk mindazokat, akiket nem kívánunk a lakásunkba beljebb tessékelni. Itt helyezzük el azokat a tárgyainkat is, melyeket többnyire nem a lakáson belül használunk. Kabátok kalapok, sapkák, táskák helye ez, de a sáros utcai lábbeliket is itt cserélhetjük át az otthoni viseletre. Mindezen követelmények figyelembevételével kell, tehát g egy előszoba berendezését, világítását, falfestésének színét, járófelületének burkolatát kiválasztani.

 

 

Az előszobának még egy igenfontos szerepe, hogy a lakás többi helyiségeinek az elosztása is innen történik. Innen nyílnak a különféle méretű és megjelenésű toló – harmonika – lengő – egy vagy – kétszárnyú ajtók, vagy például az ajtó nélküli falnyílások.

Az előszobáknál gyakori hiba a hosszú, sokajtós elrendezés, s ezen belül is az egymással szemben nyíló ajtók, netán a hosszú tagozódásmentes beépített szekrényfalak betervezése. Az ilyen előszobasípok kialakítását, ha lehet, kerüljük el, mert egy ilyen szűk és hosszú tér összképi hatása, nyomasztó és barátságtalan.

 

 

 

Az ilyen „síp”rossz adottságát elkerülhetjük, ha az alaprajzát, már a tervezés pillanatában

„ L” alakban megtörjük. Amennyiben már rendelkezünk egy ilyen adottsággal megáldott térrel, utólag nem tehetünk egyebet, mint hogy függönyözéssel, drapériákkal, vagy sötétség tűrő, nagyméretű szobanövényekkel tagolhatjuk azok monoton és nyomasztó egyhangúságát.

 

 

 

Mivel az előszobák többsége ablak nélkül épül, ezért sötétek, Ezen a problémán segíthet a helyesen megtervezett mesterséges megvilágítás, vagy a természetes fény mennyiségének növelése azáltal, hogy az innen nyíló ajtószárnyakat részben beüvegeztetjük. (A háló – és a dolgozószoba ajtajának üvegezését lehetőleg kerüljük el!)

 

 

Az üvegezés sokféle lehet; öntött – homok fúvatott – sav maratott – vagy a ma ismét divatos ólombetétes, színes üvegtáblák. Minden megoldás szép, amennyiben a választott üvegezés, színe és mintázata harmonizál a helyiség berendezésének összképével és hangulatával.

 

 

Amennyiben mesterséges megvilágítással kívánjuk a tér hiányzó fény mennyiségét és erősségét pótolni, az esetben ajánlatos egy kétfokozatú általános mennyezeti világítást, valamint egy irányított fényforrást az előszobában elhelyezni. Ez utóbbit az előszobai tükör előtti tér megvilágítására használjuk. Az általános világítás lehetőleg legyen alternatív kapcsolókkal szerelve. Az ilyen kapcsolók segítségével a világítás ki- és bekapcsolásának kezelése, főleg több ajtó esetén, könnyen leegyszerűsíthető.

 

 

Az előszobák fényszegény adottságából következik, hogy a falfestésnél, és a falburkolásnál is kerüljük a sötét színeket. Festésnél, lehetőleg a világos pasztellszíneket részesítsük előnyben. Faburkolatoknál hasonlóképpen; a világosabb tónusú faanyagok kiválasztása tűnik a legjobb megoldásnak.

 

 

Az éger, a bükk, a kőris, vagy a fenyőfélék natúr színei, a legvilágosabbak.

A padlóburkolat legyen csúszásmentes! Ahol nem közvetlen a kertből, vagy az utcáról lépünk az előszobába, ott a parketta, a fapadló, parafa, vagy a különféle laminált padlólapok is bátran betervezhetők. (A burkolatok kopásállósága ez esetben is fontos követelmény). Természetesen ezeknek a burkolatoknak a felületi védelmét a lakkozáson kívül, még könnyen takarítható szőnyegek leterítésével is segíthetjük. A szép és jól megválasztott szőnyeg az előszoba hangulatát is fokozza.

 

 

Közvetlen a külső térből nyíló előszobák padlózatát kővel, kerámialappal, linóleummal, esetleg kopásálló pévécé padlóval burkolhatjuk. A bejárati ajtó elé praktikus süllyesztett sárlehúzó rácsot, belül pedig pórgyűjtős lábtörlőt elhelyezni.

 

 

Az otthonunk összképnek megítélésében komoly szerep jut az előszobából nyíló ajtók minőségének, formájának, színének és nem utolsó sorban; a szerelvényeinek. A hozzánk ellátogató k először majd itt az előszobánkban szembesülnek az egész otthonunkra jellemző hangulat összképével.

 

 

Mondani szokás: „Az ördög a részletekben rejtőzködik.” És ez így is van. Ugyanis az ajtópántoknak, kilincseknek, címeknek, levélbedobóknak, kopogtatóknak, kitekintőknek jó ízléssel történő kiválasztása, ha olykor apróságnak is tűnik, akkor is ezek a szerelvények lesznek a legbeszédesebb mutatványai az ajtóknak.

Kisebb lakásokban kerüljük, a túl színes, vagy sötétre pácolt ajtólapokat és falburkolatokat, mert ezek látványa az összképben, a felületi nagyságukat kihasználva rátelepednek a kis tér hangulatára. Az ilyen hivalkodón nagy, színes felületek, az amúgy is kis teret még inkább leszűkítik és összenyomják.

 

 

Elégedjünk meg ebben az esetben egy szép világos pasztellszínre festett, vagy tapétázott fallal, valamint ezekhez illő, tört fehérre mázolt ajtólapokkal, melyeknek tokborításai esetleg a fal színével összhangban, színezettek. Kislakások kis előszobáiban fokozottabb odafigyelést igényel az ajtóra kerülő pántok, kilincsek, címek formája, színe és kivitele, hiszen mindegyiket szinte egyszerre és közelről látjuk.

 

 

A főbejárati közlekedőből nyílhatnak a lakás többi helyiségei; konyha, kamra, fürdőszoba, vécé, de még a háló- gyerek- és nappali szoba is. Ezért az előszoba fokozott szagveszélynek van kitéve. Tehát elsőrendű feladat egy természetes ablakon át, vagy légcserélő segítségével történő kiszellőztetése. Nem jó, ha az otthonunkba betoppanók a mellékhelyiségeink nem éppen kellemes szagával, vagy a fűszeres ételeink konyhai illatával találkoznak elsőre. A helyiség bútorozása annak rendeltetésétől és nagyságától függ. Amennyiben az előszobát a család ruhatárolás céljára is kívánja használni, úgy az előszobai tükrös fogas falon kívül beépített-, vagy önmagában álló ruhásszekrényekre is szükségük lesz.

 

 

A beépített szekrények készülhetnek nyíló-, vagy tolóajtókkal, attól függően, hogy mennyi hellyel rendelkezünk. Egy bejárati ajtó névleges szélességi mérete: 100-110 cm, egy akasztós ruhásszekrény mélységi mérete: 55-60 cm. Tehát ezeket a méreteket összeadva (165 – 170cm) megkapjuk egy átlagos, ruhásszekrénnyel beépített előszoba minimális szélességi méretét. (Ez abban az esetben igaz, ha a bejárati ajtó nyílása a beépített szekrény frontjával párhuzamos és más ajtó nem nyílik oda.)

Ennél keskenyebb méret esetben nem csak a tér válik nyomasztóvá, hanem az ott történő közlekedés válhat veszélyessé. (A szekrény előtt tartózkodó személyt a váratlanul rányíló ajtó könnyen megsebesítheti).

 

Amennyiben az előszoba belmagassága nem haladja meg az átlagos, 260-280 cm-t, úgy a szekrényeket a bejárati ajtó magassági vonalában osztva, teljes belmagasságban beépíthetjük. Ennél magasabb szekrények veszélytelenül, már létráról sem érhetők el, ezért a 280 cm fölötti légteret ajánlatos inkább valamilyen (gipszkarton, bútorpanel, fém) álmennyezettel lezárni.

Belépő:

Kisebb lakások zárt térből történő megközelítésére szolgál, (Általában lépcsőházból, belső folyosóról nyílik). Szerepe elsősorban a külső és belső tér közötti, hő és hangszigetelésben van, de az érkező vendégek táskájának, kalapjának, kabátjának, és egyéb, fölösleges holmijának, ideiglenes elhelyezését is szolgálja. Egyben kizárja annak lehetőségét, hogy a hozzánk látogatok, a külvilágból közvetlen az otthonunk lakóterébe léphessenek be. Erre a célra szükséges alapterület nagysága: 1,5 – 3 m².

 

 

Az ilyen belépőkben, a bejárati ajtó nyílásával párhuzamos falra szereljük a fogas falat a tükörrel, míg a vele szemben lévő fal síkjából nyílhat a vécé, vagy a vécével kombinált zuhanyzó, esetleg fürdőszoba ajtaja. Sokszor ezek a belépők az egyterű lakótértől nincsenek is ajtóval lezárva, ennél fogva elég világosak. Ezért dekorálásuknál a sötétebb tónusú színek is bátran használhatók.

A padlóburkolat anyaga és színe nem zavaró, ha a lakás többi padlóburkolatával megegyező, úgynevezett átfutó burkolású. Kis tér, nagy rálátás, vagyis a lakberendezés során a belépő legapróbb részletre is legyen hangsúlyos, hiszen e csöppnyi térben, szinte mindent egyszerre látunk.

A belépőkben az általános világítás mellett, egy irányított fényforrás felszerelése is célszerű, amennyiben a fogas falra, vagy mellé tükröt szerelünk a falra. A tükör használata nem kötelező, de felszerelésével tágítani tudjuk az amúgy is szűk teret.

Szélfogó:

Mint az a nevéből is kitűnik, alkalmazásával a közvetlen időjárási viszonyoktól kíméljük meg otthonunkat. Ebből pedig már arra is következtethetünk, hogy a parányi otthonunkat a szabad térrel köti össze, (utca, előkert, függőfolyosó). Méretében a belépő méretével egyező, de rendeltetésénél fogva, attól abban különbözik, hogy a belőle nyíló más helyiségek mindegyike ajtóval zárható, ellenkező esetben a légszigetelő szerepe megszűnik. Mivel a szabadtérről a lakás belsejébe e helyiségen keresztül jutunk el – az is megeshet, hogy olykor – olykor vizes, sáros cipőben – ezért a padlóburkolatának az anyagát a leg körültekintőbben igyekezzünk kiválasztani.

 

 

A padló legyen csúszásmentes, kopásálló és könnyen takarítható. Lehet: kőlap, kerámialap, pévécé, linóleum, vagy öntött padló. Színben itt a világosabb tónusokat részesítjük előnyben, hiszen az ajtók még, ha üvegezettek is, a természetes fényt csak igen megszűrten engedik be.

A szélfogó padlóburkolása, mivel azon mindenütt ajtó van, nem szükségszerű, hogy megegyezzen a lakóhelyiség, vagy a mellékhelyiségek burkolatával, sőt, egyenesen ajánlatos, hogy az innen nyíló valamennyi ajtót ellássuk küszöbbel. Ezzel is csökkenthetjük a huzatosság lehetőségét.

 

 

A falak festésénél, tapétázásánál vagy burkolásánál törekedjünk a pasztellszínek használatára. Az ajtók tokborítását, valamint a mennyezet alatt körbefutó párkányszegélyeket, ha soknak találjuk a fehéret, dekorálhatjuk a választott pasztellszín világosabb, vagy annál sötétebb színével . A szélfogó helyiség bútorozása az ajtók miatt legfeljebb egy fogas fal lehet tükörrel. Mesterséges megvilágításához egy általános mennyezeti fényforrás, s a tükörhöz egy, irányított fényt kibocsájtó lámpatest már bőven elégséges.

 

 

Soha ne felejtsék el, hogy a főbejárati közlekedők – legyenek azok nagyobb, vagy kisebb helyiségek – mindenkor az otthonuknak, s egyben, saját személyiségüknek névjegykártyája a külvilág felé.

 

Köszönöm a figyelmüket.

Horváth Tamás

 

 

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots