Fürdőszoba – II. rész

 

Másik fontos szempont a fürdőszoba tervezésénél a beépítésre kerülő anyagok ellenállósága vízzel, gőzzel és kemikáliákkal (lúgok, savak) szemben, de az is elvárható, hogy könnyen és gyorsan takaríthatók legyenek. Legtöbbször a természetes anyagok – bármennyire is kívánatos lenne e célra történő felhasználásuk – alkalmatlanok, mert a különféle gombák és baktériumok, könnyen megtelepedhetnek rajtuk. Mára számos anyag áll rendékezésünkre, melyek korszerűek, tetszetősek, viszonylag elérhető áron beszerezhetők és könnyen takaríthatók.

 

 

• Falra: műanyagfestékek, mázas, égetett kerámialapok, márványok, műanyag vagy fóliás falburkoló elemek, tükör.

• Padlóra: műanyagpadló, linóleum, lakkozott parafa, mázas, égetett kerámia lap, márvány, laminált padló (víztaszító).

• Szaniter: rozsdamentes acél, üvegszálas poliészter, kőagyag (fajansz) gránit, edzett üveg.

• Bútoroknak: laminált víztaszító bútorlap, üvegszálas poliészter, edzett üveg, rozsdamentes acél, PVC, telített, felületkezelt fa, vízlepergető textil.

• Szerelvények: felületkezelt nemesfémek, rozsdamentes acél, különféle műanyagok, edzett üveg.

 

Berendezési alaprajzok

 

 

Tanácsok a tároláshoz:

• Bútor lehetőleg ne legyen lábakon álló, hanem szereljük azokat mindig falra, így alattuk akadálytalanul takaríthatunk.

• Polcok lehetőleg üvegből készüljenek, mert így könnyebb a rajtuk tárolt sokféleségek áttekinthetősége.

• Nyitott polcokon lehetőleg csak tetszetős és gyakran használatos tárgyakat tároljunk

• Ajtókra és fiókokra ügyeljünk, hogy szellőző rácsok vagy furatok kerüljenek, mert így a penészesedés elkerülhető.

• A mosdó alatti holt részt építsük be, így a tárolásra szánt hely növelhető.

• A mosdó fölötti tükör jó, ha egy tároló szekrénykére van felszerelve, mert az ilyen tárlóhely is rengeteg piperecikket képes elrejteni.

• Mozgáskorlátozott, kerekes székes családtag esetén a mosdó alatti részt hagyjuk szabadon, a fölé elhelyezett tükör viszont legyen billenthető!

 

 

• Ruhaakasztókat a térkihasználás végett bátran szerelhetjük a fürdőszobaajtó belső síkjára. Gyermekeknek 120-130 cm, felnőtteknek 180-190 cm magasságban.

Mire figyeljünk a mázas, égetett kerámia burkolólapok beszerzésénél?

• Fagyállóság: csak akkor érdemes foglalkozni a burkolatoknál efféle követelménnyel, ha a helyiségben télen a fagypont alá szállhat a hőmérséklet. (Tanyák, nyaraló, önálló fürdőház) Figyelem! A sötét színű csempék kevésbé fagyállók.

• Kopásállóság: a burkolólapok ilyen tulajdonságát PE jelzés alatt feltüntetett római szám jelelől egytől – ötig.

 

 Berendezési alaprajzok

• Fürdőszobába, mivel annak padlója kevésbé van igénybe véve, mind a PEII. mind pedig a PEIII. Jelölésű lapok megfelelnek és elégségesek.

• Csúszásmentesség: figyelem! A burkolólapok nagyobb része vizesen csúszik, még, ha kimondottan csúszásmentes lapokat is vásárolunk e probléma kiküszöbölésére. A fényes lapok jóval csúszósabbak, mint a matt felületűek, viszont a fényes felületű lapok tágítják a teret, míg a fénytelenek szűkítik azt. Amennyiben padlólapra fényes, mázas lapot választunk, (balesetveszélyes!) úgy minden esetben tegyünk a kád vagy a zuhany elé műanyag szálból készült, csúszásgátló kilépőszőnyeget.

• Lapméret: mindig a burkolandó felület nagysága határozza meg. Kis felületen lehetőleg kisebb méretű lapokat, nagyobb felületre vagy nagy belmagasság estén már bátran használhatjuk a 33×33-as vagy akár a 40×40-es lapokat is. Kis alapterületű nagy belmagasságú helyiségekben a falakat 200 cm-nél magasabban soha ne burkoljuk, mert így a csőhatást elkerülhetjük. Amennyiben a padló vagy a falak szabálytalanok (derékszögből és a függőleges síkból kilógnak) úgy a lapokat legcélszerűbb átlósan (diagonál) alakzatban felragasztani.

• Szín és minta: világos színek a teret tágítják, sötétebbek összehúzzák. A sötét lapokon a fröccsenő víz is könnyen foltot hagy ezért az ilyen lappal burkolt fürdőszobákat, mellékhelyiségeket gyakrabban kell takarítani. A mintás burkolólapok mértéktelen felhasználása a kisebb tereket zavarossá teszi, túl zsúfolja.

 

  Berendezési alaprajzok

Elektromosság:

A kislakások fürdőszobái többségükben ablak nélkül készülnek, ezért sötétek, bennük a hiányzó fényt, ugyan úgy, mint az ablakkal rendelkező, de északi vagy déli tájolású – helyiségeknél mesterséges megvilágítással kell pótolni, hogy a most divatos burkolóanyagok, szaniterek és egyéb berendezések, élénk, valóságos színeikben ragyogjanak.

 

 

Az ilyen megvilágítás a biztonság betartásával; történhet törpefeszültségről, áram-átalakítással halogén vagy fénycsöves lámpatestekkel. A borotválkozáshoz, sminkeléshez csak is derített, szórt fényt használjunk kellő mennyiségben kevert hideg és meleg fényű lámpákkal. Fürdőszobában mind az általános, mind a célzott megvilágítás nélkülözhetetlenek, de vigyázat, túlméretezésük káprázatot és balesetet okozhat.

Kerüljük, a kapcsolok, és a dugaszoló ajzatok nagyszámú felszerelését, ha lehet ezeket a szerelvényeket a helyiségen kívül, helyezzük el. A borotválkozáshoz vagy a mosógéphez elkerülhetetlenül szükséges dugaszoló ajzatókat, viszont csak duplán földelt, fedéllel zárt, páramentes kivitelűeket használjunk.

Fürdőkádból, zuhanyzóból semmilyen elektromos szerelvényt ne lehessen elérni vagy használni! A teljes elektromos hálózat kiépítése a vizes helységekben legyen gyors megszakítóval áramütés ellen levédve! A fürdőszoba építése és berendezése olyan műszaki megoldások sokaságát igényli, hogy megfelelő szakember bevonása nélkül semmilyen esetben sem vállalkozunk, megtervezésére és kivitelezésére!

 

 

Talán nagyobb bosszúság el sem képzelhető, mint amikor egy szerelvény meghibásodása miatt a kész fürdőszobát ismét szét kell bontani, ezért azt tanácsolom: A falba beépítésre kerülő anyagok, (csövek, idomok, vezetékek) minden esetben a legjobb minőségűek legyenek, ilyen tanúsítvánnyal rendelkezzenek.

 

 

 

 Berendezési alaprajzok

Köszönöm figyelmüket: Horváth Tamás

 

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots