Hogyan marad tartós a vágott virág?

Idén jóval korábban nyílnak a virágok a megszokottnál A múlt összeél kiültetett tulipánok, jácintok már javában díszlenek a kiskertekben. A virágzó bokrok színpompás vesszőikkel szinte elkápráztatják a csodálóikat. Ki ne szeretne ezekből a kertekben pompázó szépséges virágokból egy – egy csokorral a vázájában nap mint nap viszontlátni?  Vághatunk belőlük, de mikor és hogyan, s milyen praktikák segítségével tudjuk minél hosszabb ideig virágzásban tartani a a vágott virágokat?

Hogyan marad tartós?

  • Ha a virág szárat egy éles késsel ferdén visszavágjuk, amikor friss vízbe állítjuk. A vastagabb szárakat hasítsuk fel, ezáltal könnyebben felszívja a vizet. Vízcserénél a növény szárát mindig vízbe mártva vágjuk le, ezáltal nem képződik levegőbuborék, ami meggátolhatja a szár vízfelvételt.

  • Távolítsuk el a szárról azokat a fölösleges leveleket, amelyek vízbe érhetnek. A rothadó levelek ugyanis bomlasztják a vizet, s a virágaink szárát.
  • Öntsünk vágott virágunkra 2 evőkanál ecet, két evőkanál cukor és 1 liternyi víz oldatát. Az ecet véd a káros mikroorganizmusoktól, a cukor biztosítja a tápanyagot.
  • Éjszakára, ha módunkban áll, hűtsük le a virágot. A hűtés önmagában is megduplázhatja a vágott virágaink élettartamát.
  • A virágunk tartósabb lesz, ha bőven van helye a vázában.
  • A kék hortenzia kékebb lesz, ha timsóoldatot keverünk a vízébe.
  • A szegfű egy – másfél hétig friss marad, és a virág duplájára nő, ha Tonik üdítőitalba helyezzük. Négy nap múlva cseréljük le a Tonikot. Tonik helyett a szegfű vázájába tehetünk néhány csepp borkő savat is.
  • A korán hervadó virág tovább marad frissen, ha beszórjuk egy kevés hajlakkal. A dobozt tartsuk mintegy 30 centiméterre, és mindig alulról felfelé szórjuk a lakkot a szirmokra.
  • A váza aljára, helyezzünk egy rézpénzt, vagy bármely hasonló nagyságú rézdarabot
  • A rózsa tartósabb, ha a vízébe néhány csepp denaturált szeszt keverünk.
  • A körömvirág vízben tartott szárának, ha nem kedveljük az illatát, tegyük a vízébe egy kávéskanál cukrot.
  • A váza, ha magas a virághoz, tegyünk az aljára kevés újságpapírt vagy egy papírtörölköző gombolyagot.
  • Nárciszt ne vegyítsünk más vágott virággal, mert a nárcisz szára olyan anyagot tartalmaz, amitől a többi virág hamarabb hervad el.
  • A víz nem lesz zavaros a vázában, ha egy kávéskanál fehérítőt teszünk egy liter vízhez.
  • A váza aljába, ha össze kötözött hajcsavarókat teszünk, ezekbe tűzdelve gyönyörű csokorba rendezhetjük a vágott virágjainkat.

Biztosan még sok jó tanáccsal tudnának szolgálnak a virágkedvelők, de most hirtelenjében ezekből az összegyújtott ötletekből igyekeztem közreadni néhányat. Remélem, hogy ezzel néhány tanáccsal is segíteni tudok a virágkedvelő olvasóinknak.

Kiss Virág, virágkötő

Szerző: Horváth Tamás

Szólj hozzá Te is!

slots